Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam
Je bent zwanger, gefeliciteerd! Moeder worden is één van de mooiste, maar ook moeilijkste taken in het leven. Stress, zorgen of problemen kan je daar niet bij gebruiken. En je ongeboren kindje verdient de beste start!
Aanmelden
Je kan je verloskundige, gynaecoloog, huisarts of iemand anders vragen om je aan te melden. Maar je kan ons ook zelf bellen, je via het formulier hieronder aanmelden of een vraag stellen.

Zo kunnen wij je helpen
Ben je zwanger en heb je hulp nodig op één of meer van de volgende gebieden:
- zwangerschap, bevalling en babyspullen
- (veilig) wonen
- toekomstige ouderrol en de ontwikkeling van je kind
- school en werk
- netwerk en sociale relaties
- problemen met instanties
- administratie en geldzaken
- gezondheid.
Dan kan het aanmeldpunt je hierbij helpen. Na je aanmelding bekijkt het aanmeldpunt welke hulp het beste bij je vraag past.
Advies op maat
Ben je zwanger en heb je een hulpvraag maar weet je niet waar je moet beginnen? Het Aanmeldpunt kan je adviseren en wegwijs maken naar de juiste instanties.
Het zwangerschapsgesprek. Link opent een externe pagina is voor (aanstaande) ouders die zich zorgen maken of problemen hebben tijdens de zwangerschap. Als je het goed vindt, komt de jeugdverpleegkundige bij jou thuis. Je kunt je partner, of een ander vertrouwd iemand vragen bij het gesprek aanwezig te zijn. Tijdens het huisbezoek kijkt de jeugdverpleegkundige hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt je vragen en je zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, stelt vragen en kan informatie en adviezen geven. Soms heeft dit gesprek al zoveel geholpen dat je het verder zelf op wilt of kunt pakken. Soms is er meer nodig. De jeugdverpleegkundige geeft dan aan hoe ze voor jou bereikbaar blijft en met je mee kan denken.
Er gebeurt zó veel als je zwanger of net bevallen bent. Home-Start voor zwangeren. Link opent een externe pagina is er voor aanstaande ouders al vanaf vroeg in de zwangerschap tot in het eerste levensjaar van je kindje.
Home-Start is geen hulpverlening maar laagdrempelige, lichte opvoedondersteuning. Je maatje is een getrainde vrijwilliger die zelf ook moeder is.
Het maatje van Home-Start bied je een luisterend oor en een praktische hand. Wekelijks trekken jullie samen een paar uurtjes op.
Bekijk een video over Home-Start | Youtube. Link opent een externe pagina
Prenataal Stevig Ouderschap. Link opent een externe pagina geeft je ondersteuning tijdens je zwangerschap en helpt je op weg bij de opvoeding van je kind. Heb je vragen over de opvoeding, wil je extra ondersteuning bij je rol als ouder of wil je graag je verhaal kwijt over je eigen jeugd of je situatie op dit moment? Dan is Prenataal Stevig Ouderschap misschien wat voor jou. Prenataal Stevig Ouderschap begint tijdens de zwangerschap en loopt door zolang jij dat nodig hebt, maar maximaal tot je kind 1,5 jaar oud is.
VoorZorg. Link opent een externe pagina geeft je ondersteuning tijdens je zwangerschap en helpt je op weg bij de opvoeding van je kind. VoorZorg begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door totdat je kind ongeveer 2 jaar oud is. Een verpleegkundige van het CJG ondersteunt je thuis tijdens en na je zwangerschap. VoorZorg is aanvullend op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg en het consultatiebureau (CJG) standaard bieden.
Moeders van Rotterdam is er om je bijvoorbeeld te helpen met schulden en administratie, een veilige woonomgeving, werk en opleiding, vragen over opvoeding en het inrichten van de babykamer.
Bekijk een video over Moeders van Rotterdam | Youtube.com. Link opent een externe pagina
Hoe werkt Moeders van Rotterdam?
Na de aanmelding komt een coach van Moeders van Rotterdam bij je langs voor een kennismakingsgesprek. Dit kan bij jou thuis, maar als je het prettiger vindt mag dit ook ergens anders, bijvoorbeeld op kantoor. Samen met jouw coach maak je een plan om je problemen aan te pakken: het ondersteuningsverslag.
Bekijk een video over het ondersteuningsverslag | Youtube.com. Link opent een externe pagina
Moeders van Rotterdam is onderdeel van de wijkteams. Elke wijk in Rotterdam heeft een eigen wijkteam waarin verschillende hulpverleners werken. Zwangeren krijgen hulp van de Moeders van Rotterdam coaches. De begeleiding wordt in samenwerking met studenten uitgevoerd. In de begeleiding worden alle stappen samen met jou gezet en wordt gewerkt aan jouw zelfredzaamheid.
Waarom doen we dit?
Moeder zijn is één van de mooiste taken in het leven, maar ook één van de moeilijkste. Als je stress hebt, dan moet die stress zo snel mogelijk naar beneden. Niet morgen, maar vandaag. Door samen problemen aan te pakken ontstaat voor jou rust en kun je alle aandacht richten op je zwangerschap en de opvoeding van je kindje. Een gezonde ontwikkeling van je kind begint al tijdens de zwangerschap, in de eerste jaren wordt een basis gelegd voor de rest van zijn of haar leven.
Zo werkt het aanmelden
- Meld je aan via het aanmeldformulier.
- Het Aanmeldpunt neemt telefonisch contact met je op voor meer informatie en verwijst je door naar hulp die bij jou past. Deze hulp kan komen van:
- Humanitas Home-Start
- Centrum voor Jeugd en Gezin
- Moeders van Rotterdam
- Intakegesprek
Binnen 2 weken neemt een hulpverlener contact met je op om een intakegesprek te plannen. Er komt iemand thuis bij je langs, maar jullie kunnen ook op een andere plek afspreken. Samen bespreken jullie wat er speelt en zoeken jullie naar een oplossing. - Na het intakegesprek wordt de hulp opgestart.
Meer informatie
Heb je nog vragen? Vul je gegevens in op het contactformulier, dan nemen we contact met je op. Of bel zelf naar 010 267 26 53 of mail naar moeders@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Het aanmeldpunt is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
Heeft u beroepshalve te maken met Moeders van Rotterdam? Kijk dan op de pagina Moeders van Rotterdam voor professionals voor achtergrondinformatie.