Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Hulp bij hoge energiekosten

Maakt u zich zorgen of u de energierekening wel kan betalen? En wilt u besparen op energie? Op deze pagina leest u hoe de gemeente u hierbij kan helpen.

Bijzondere bijstand energiekosten

Als u uw energierekening niet meer kunt betalen, krijgt u misschien Bijzondere bijstand voor extra energiekosten. Dit geldt ook voor studenten.

Aanvraag bijzondere bijstand energiekosten

Waterzijdig inregelen

Een installateur komt bij u langs om gratis uw cv-ketel en radiatoren in te stellen. Hiermee bespaart u gemiddeld tot wel 20% aan stookkosten.

Aanvraag waterzijdig inregelen

Energieklusser

De Energieklusser komt bij u thuis en doet gratis kleine klusjes die energie besparen. Zoals ledlampen plaatsen, of tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen. U krijgt ook tips wat u nog meer kunt doen.

Aanvraag energieklusser

Workshop energie besparen

Leer hoe u uw energieverbruik kunt verminderen. De gratis workshops bestaan uit drie bijeenkomsten. Er doen maximaal 10 mensen mee. Zo kunt u goed ingaan op uw situatie. Meld u aan: bel naar 010 466 67 22 of mail naar rotterdam@energiebanknederland.nl. Link opent een externe pagina

Energie bespaartips

Besparen kan op veel verschillende manieren. Van led-lampen tot het dicht maken van kieren, en van slim omgaan met apparatuur tot het plaatsen van radiatorfolie. U bespaart al snel tientallen euro’s per jaar.

Bekijk bespaartips. Link opent een externe pagina

Subsidies en leningen voor huiseigenaren

Voor Rotterdammers met een koopwoning zijn er subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen en de energiekosten te verlagen. Hieronder een overzicht van subsidies en leningen die u kunt aanvragen. 

Prijsplafond energie

Met een prijsplafond voor energie zorgt de overheid dat een huishouden met een doorsnee verbruik een maximaal bedrag betaalt aan energie.

Het gemiddelde gebruik is vastgesteld op 1.200 kubieke meter (m3) gas en 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar. Voor alles wat u meer verbruikt dan dit gemiddelde betaalt u de gewone marktprijzen voor gas en elektriciteit.

De overheid denkt dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond valt als zij blijvend energie besparen.

Het prijsplafond energie is een tijdelijke maatregel en wordt alleen in 2023 toegepast. Het kabinet heeft geen financiële middelen om het prijsplafond te verlengen tot na 31 december 2023.

Noodfonds Energie

U kunt sinds 5 mei geen aanvraag meer doen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor Bijzondere bijstand voor energiekosten.

Energietoeslag voor lage inkomens

De energietoeslag over 2022 kunt u niet meer aanvragen. In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. Dit duurt langer dan verwacht. Waarschijnlijk is dit na de zomer.

Meer informatie

Als u zorgen over geld heeft, kijk dan op de pagina Geldzorgen. Samen met u zoeken we naar een oplossing.