Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Hulp bij hoge energiekosten

Maakt u zich zorgen of u de energierekening wel kan betalen? En wilt u besparen op energie? Op deze pagina leest u hoe de gemeente u hierbij kan helpen.

Energietoeslag voor lage inkomens

Rotterdammers met een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum, komen in aanmerking voor de energietoeslag 2023. De energietoeslag 2023 is automatisch uitgekeerd aan Rotterdammers waarvan we weten dat zij in aanmerking komen. Zoals mensen met een bijstandsuitkering, en Rotterdammers die de toeslag vorig jaar hebben ontvangen en ook dit jaar weer in aanmerking komen. Rotterdammers die de energietoeslag niet automatisch ontvangen, kunnen deze aanvragen op pagina Energietoeslag aanvragen. U kunt de toeslag over 2023 aanvragen tot en met 30 juni 2024. Op de webpagina staan ook de inkomensgrenzen vermeld.

Bijzondere bijstand energiekosten

Als u uw energierekening niet meer kunt betalen, krijgt u misschien Bijzondere bijstand voor extra energiekosten. Dit geldt ook voor studenten.

Aanvraag bijzondere bijstand energiekosten

Noodfonds Energie

Sinds 21 maart is het Tijdelijk Noodfonds Energie gesloten. U kunt geen aanvraag meer doen. Zie: Tijdelijk Noodfonds Energie. Link opent een externe pagina.

Energieklusser

De Energieklusser komt bij u thuis en doet gratis kleine klusjes die energie besparen. Zoals ledlampen plaatsen, of tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen. U krijgt ook tips wat u nog meer kunt doen.

Aanvraag energieklusser

Workshop energie besparen

Leer hoe u uw energieverbruik kunt verminderen. De gratis workshops bestaan uit drie bijeenkomsten. Er doen maximaal 10 mensen mee. Zo kunt u goed ingaan op uw situatie. Meld u aan: bel naar 010 466 67 22 of mail naar rotterdam@energiebanknederland.nl. Link opent een externe pagina

Energie bespaartips

Besparen kan op veel verschillende manieren. Van led-lampen tot het dicht maken van kieren, en van slim omgaan met apparatuur tot het plaatsen van radiatorfolie. U bespaart al snel tientallen euro’s per jaar.

Bekijk bespaartips. Link opent een externe pagina

Subsidies en leningen voor huiseigenaren

Voor Rotterdammers met een koopwoning zijn er subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen en de energiekosten te verlagen. Hieronder een overzicht van subsidies en leningen die u kunt aanvragen. 

Meer informatie

Als u zorgen over geld heeft, kijk dan op de pagina Geldzorgen. Samen met u zoeken we naar een oplossing.