Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 9 min

Beschermingsbewind

Lukt het u niet om uw geldzaken te regelen? Bijvoorbeeld omdat u een beperking heeft? Of schulden? Dan is beschermingsbewind misschien iets voor u. Hieronder leggen we uit wat dat precies is.

Een beschermingsbewindvoerder beheert uw inkomsten. Hij of zij zorgt bijvoorbeeld dat uw rekeningen op tijd worden betaald. Ook zorgt een beschermingsbewindvoerder dat uw geen nieuwe schulden maakt. Een beschermingsbewindvoerder regelt dus al uw geldzaken voor u. Zo kunnen anderen geen misbruik van u maken.

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen om uw geldzaken op orde te krijgen. Bijvoorbeeld als vrijwillig budgetmaatje of met budgetbeheer door de Kredietbank Rotterdam. Past dat niet bij uw situatie? Dan kunt u een beschermingsbewindvoerder zoeken. De Vraagwijzer kan u hierbij helpen.

Hoe zoek ik een beschermingswindvoerder?

De rechtbank bepaalt of u in aanmerking komt voor beschermingsbewind. Als dat zo is, mag u zelf een beschermingsbewindvoerder kiezen.

Partners convenant Beschermingsbewind

De gemeente heeft afspraken gemaakt met bewindvoerders. Onderstaand vindt u een lijst met bewindvoerders waaruit u kunt kiezen.

Kwaliteit

De rechtbank heeft bovengenoemde bewindvoerders aangesteld. Zij voldoen allemaal aan de kwaliteitseisen van de rechtbank. De rechtbank controleert regelmatig de kwaliteit van de bewindvoerders.

Kosten

Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk dat u zeker weet dat een bewindvoerder de juiste oplossing is voor uw situatie. Kunt u de kosten niet zelf betalen? Bijvoorbeeld omdat u een laag inkomen heeft? Dan kan de gemeente u ondersteunen met bijzondere bijstand. Neem voor meer informatie contact op met de Vraagwijzer.

Niet tevreden over uw bewindvoerder?

Heeft u een klacht heeft over een bewindvoerder? Bespreek dit eerst met de bewindvoerder zelf. Alle bewindvoerderskantoren hebben een klachtenprocedure.
Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de kantonrechter een brief schrijven. Daarin legt u uit wat uw klachten zijn. Deze brief stuurt u naar de rechtbank (sector kanton) die uw bewind onder toezicht heeft. De rechter beoordeelt of uw klachten terecht zijn. De rechtbank kan u en de bewindvoerder uitnodigen voor een zitting.

Meer informatie

Heeft u geldzorgen? En wilt u hulp bij het oplossen ervan? Ga dan naar de Vraagwijzer in uw gebied. Stuur een e-mail naar hulpteamgeldzaken@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Of bel naar telefoonnummer 14 010. Of kijk op de pagina Geldzorgen.