Rondkomen wonen
Voor Rotterdammers met een laag inkomen én een huur- of koopwoning zijn er verschillende (financiële) regelingen.
Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over uw werk of over geld? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van gemeente Rotterdam. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.
Huurt u een woning?
Er zijn mogelijkheden om uw huur te verlagen.
- U kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor huurverlaging, als de kwaliteit van uw huurwoning niet overeenkomt met de huurprijs. Met de huurprijscalculator. Link opent een externe pagina kunt u bekijken of u te veel betaalt. Kijk op de website van de huurcommissie. Link opent een externe pagina hoe u dat aanpakt.
- Is uw inkomen gedaald en heeft u eerder een zogenoemde inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen? Kijk dan op de website van de huurcommissie, daar vindt u interessante informatie.
- Denkt u dat uw huur te hoog is? Dan kan het Rotterdamse Huurteam u helpen bij het verlagen van de huurprijs. Kijk voor meer informatie over huurverlaging op de pagina Huurverlaging.
- U kunt ook in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit geldt zowel voor corporatie- als particuliere huurwoningen. Informatie over huurtoeslag vindt u op de website van de Belastingdienst - Toeslagen. Link opent een externe pagina. Hier kunt u ook een test doen zodat u ziet waar u recht op heeft. Doe dit voordat u een huurcontract tekent! U weet dan alvast hoeveel huur u zelf nog moet betalen per maand.
Heeft u een koopwoning?
Bent u huiseigenaar en heeft u problemen met het betalen van de hypotheek, de bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren (VVE) bijdrage en/of het onderhoud van uw woning? Kom dan direct in actie. Het is erg belangrijk dat u niet afwacht totdat u geldproblemen krijgt.
Wat kunt u zelf doen?
- Renteteruggaaf Belastingdienst per maand laten overmaken. Link opent een externe pagina.
- Bij dubbele woonlasten: gebruik maken van de crisismaatregel Belastingdienst. Link opent een externe pagina.
- Bij dubbele woonlasten: tijdelijke verhuur van uw koopwoning. Link opent een externe pagina.
- Eigen woning en restschuld, wat zijn de mogelijkheden?. Link opent een externe pagina
- Contact opnemen met uw hypotheekverstrekker voor een betalingsregeling.
- Contact opnemen met uw werkgever, voor hulp bij betalingsregeling.
Extra geld voor bijzondere (woon)kosten (bijzondere bijstand)
Bijzondere bijstand is een uitkering waar u extra en bijzondere dingen mee kunt betalen zoals bijvoorbeeld woonkosten, meubels of apparaten.
Lukt het u niet meer om de huur of hypotheek van uw woning te betalen? En krijgt u geen huurtoeslag? Dan kunt u woonkostentoeslag bij de gemeente Rotterdam aanvragen. U krijgt tijdelijk geld, zodat u de tijd heeft om naar een goedkopere woning te zoeken.
Als u dringend een nieuw meubel of apparaat nodig heeft, kunt u soms geld lenen bij de gemeente Rotterdam. Bijvoorbeeld wanneer uw koelkast of wasmachine kapot is.
Als u niet heeft kunnen sparen of niets kunt lenen voor een verhuizing of inrichting van een nieuw huis, dan kan de gemeente u misschien helpen met een lening of een vergoeding voor deze kosten.
Geldzorgen
Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de pagina Rotterdam.nl/geldzorgen.
Minder gemeentebelastingen betalen
Als u weinig geld heeft, dan kunt u misschien voor een aantal gemeentebelastingen kwijtschelding aanvragen. Kwijtschelding betekent dat u deze belastingen niet helemaal hoeft te betalen. U kunt kwijtschelding aanvragen voor de afvalstoffenheffing, onroerende zaakbelastingen en de gebruikersbelasting op roerende woon- en bedrijfsruimten. U heeft misschien recht op kwijtschelding van de gemeentebelastingen als u:
- Een laag inkomen heeft.
- Weinig of geen vermogen heeft, zoals spaargeld.
- In Rotterdam woont.
Meer informatie
Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt. Of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.