Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Rondkomen schulden

Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.

We zetten hieronder enkele vragen en antwoorden voor u op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Heeft u een brief gekregen van een incassobureau, heeft u geen geld meer om eten te kopen of uw huur te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

In een kennismakingsgesprek kijkt een medewerker samen met u naar uw situatie: bijvoorbeeld hoe de schulden zijn ontstaan en wat u zelf al heeft gedaan om uw schulden op te lossen. We vragen u daarbij ook om alle brieven van uw schuldeisers, gegevens over uw inkomen en andere informatie te bewaren en klaar te leggen. De medewerker kijkt samen met u naar de papieren en bekijkt op welke manier de gemeente u verder kan helpen bij het oplossen van uw schulden. Krijgt u de papieren, brieven en berichten niet op orde? Dan zoeken wij met u iemand die u daarbij kan helpen (een schuldmaatje).

Waarmee kan de gemeente u helpen?

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij uw geldzaken. Bijvoorbeeld met een budgetmaatje (vrijwilliger) die u met uw papieren (administratie) helpt. Of met budgetbeheer, waarbij de Kredietbank Rotterdam uw huur, gas/water/licht, zorgverzekering voor u betaalt. Ook is er een schuldregeling via de Kredietbank Rotterdam.

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de pagina Extraatje010.

Kredietbank Rotterdam

De Kredietbank Rotterdam (KBR) is er voor Rotterdammers die geldproblemen hebben en er vanaf willen komen.

Meer informatie over de KBR vindt u op de pagina Schuldhulpverlening aanvragen.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Bewindvoering (beschermingsbewind)

Als een budgetmaatje (vrijwilliger), budgetbeheer of een schuldregeling door de Kredietbank Rotterdam niet past bij uw situatie, dan kunt u ook een beschermingsbewindvoerder zoeken. Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of een bewindvoerder voor u de juiste oplossing is. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Wilt u zelf meer grip krijgen op uw geld?

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt, het Jongerenloket of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.