Dieren
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-07-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/dieren/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Een beter leven voor alle dieren in Rotterdam, stadsdieren en huisdieren; daar gaan wij als gemeente Rotterdam voor.

Van dieren kunnen we genieten, in huis of tuin, in de natuur of op straat. Ze kunnen ons helpen, maar ook overlast geven.

Veelgestelde vragen en thema's

  • Als u een (vermoeden van) dierenmishandeling wil melden, belt u dan met de politie op 144.
  • Is er een ongeval, belt u dan met de Dierenambulance op 0900 - 112 00 00.
  • Gevaarlijke honden kunt u melden per telefoon op nummer 14010, of door een online melding. Kies de categorie ‘Dieren’ en het onderwerp ‘Agressieve hond(en)’.
  • Om overlast van (plaag)dieren te melden, kunt u bellen met gemeente Rotterdam op 14 010.
  • Plaagdieren kunt u ook digitaal melden via meldingen. Behalve levende ratten in huis of achtertuin, daarvoor moet u wel bellen met 14 010. 

Het broedseizoen van vogels duurt globaal van maart tot eind juli. Overal zijn vogels dan druk nesten aan het bouwen en eieren aan het uitbroeden. De vogels moeten alle rust krijgen om dit te doen. Volgens de Wet natuurbescherming is het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten, rustplaatsen en eieren verboden.

Hond aan de lijn

Let op dat u de vogels tijdens het broedseizoen niet stoort! Lijn op tijd uw hond aan, ook in losloopgebieden. Er zijn verschillende uitlaat- en losloopzones in Rotterdam. Vaak zijn deze zones bij het water of bij de bomen, waar vogels graag nestelen. Daarom moet u tijdens het broedseizoen de hond aangelijnd houden als er een nest in de buurt is.

In de afgelopen jaren is ongediertebestrijding ontwikkeld naar plaagdierbeheersing. Een plaagdier is niet altijd ongedierte. Dat hangt van de situatie af. We bestrijden alleen als dat nodig is. Dat betekent meer aandacht voor preventie en voorlichting en minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Preventieve maatregelen zijn bijvoorbeeld gebouwen voorzien van wering, gaten dichten en alles goed schoonhouden zodat het voor plaagdieren niet aantrekkelijk is.

Wilt u met het dierenwelzijn rekening houden als u in de winkel inkopen doet? De Boodschappenhulp Dierenwelzijn van het Voedingscentrum helpt u.

Rotterdammers die afstand moeten doen van hun huisdieren, kunnen dat in geval van nood doen bij een nieuw afgifteloket van de Dierenbescherming. Het loket staat nu op de plek van het gesloten asiel aan de Abraham van Stolkweg 33.

Hoe we van overheidswege met flora en fauna omgaan, is vastgelegd in verschillende wetten en nota’s.

Meer informatie

Heeft u of uw bedrijf last van plaagdieren in de openbare ruimte? Meld dat dan online via de pagina meldingen. Kies de categorie 'dieren' en bij onderwerp het soort dier. Let op: heeft u last van plaagdieren in uw huis of tuin? Bel 14 010, dan maken we een afspraak met u.

Spoed

Een levende rat of een wespennest in de woning is een calamiteit. Belt u meteen 14 010. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en komen direct naar u toe.