Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 33 min

Vluchtelingen Oekraine

Rotterdam vangt vluchtelingen uit Oekraïne op.

Algemeen

Komt u uit Oekraine en zoekt u in Rotterdam een veilig onderkomen? Hier vindt u de informatie van de gemeente Rotterdam:

Hier vindt u meer informatie over vluchtelingenopvang in Rotterdam:

Ik ben gevlucht uit Oekraine

Melden voor opvang

Vluchtelingen uit Oekraïne die opvang zoeken in Rotterdam: alle bedden in de gemeentelijke opvanglocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn op dit moment bezet. Als u zich meldt bij de noodopvanglocatie Max Euwelaan 1, Rotterdam. Link opent een externe pagina, zoeken we voor u een opvangplek elders in Nederland.

Ontmoetingsplek 'Oekraïens Huis'

De gemeente Rotterdam biedt een ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam. Hier kunnen vluchtelingen samenkomen in een huiselijke omgeving. Ook is er een Vraagwijzer waar Oekraïners in Rotterdam vragen kunnen stellen over bijvoorbeeld financiën, zorg en scholing.

Oekraïens Huis. Link opent een externe pagina
Pleinweg 196 a

Open op:

  • maandag, dinsdag en woensdag van 10.00 uur tot 17.30 uur
  • donderdag van 10.00 uur tot 19.30 uur
  • zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur
  • vrijdag en zondag gesloten.

De Vraagwijzer is open op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt ook op alle andere Vraagwijzer-locaties langskomen.

Er is een inloopspreekuur van VluchtelingenWerk Nederland op:

  • maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur
  • woensdag van 16.30 uur tot 18.30 uur.

HalloWerk is bereikbaar voor alle werk- en arbeidsgerelateerde vragen op:

  • maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Opvang

Zorg

Registratie (BRP)

Leefgeld

Werk

Onderwijs en kinderopvang

Andere onderwerpen

De communicatiekaart met pictogrammen, Nederlandse en Oekraïense woorden (pdf, niet digitaal toegankelijk) kan u ook helpen tijdens een gesprek.

Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op een aantal punten. Deze zijn hier te lezen:

Magazine

In het magazine 'Warm Welkom' leest u verhalen van vluchtelingen over de vlucht, het wennen aan Nederland en de heimwee naar hun moederland. Verhalen van partners in de stad over het optuigen van onderwijs, het bieden van hulp en het verzorgen van dagbesteding. En verhalen van Rotterdammers, die Oekraïners in huis namen en betrokken bij initiatieven in de buurt. Download hieronder het magazine.

Meer informatie

Op Refugeehelp.nl. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Vragen aan de gemeente kunt u mailen naar hulpoekraine@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Op de pagina Nieuw in Rotterdam vindt u meer informatie voor nieuwkomers. Gebruik de Google Translate knop rechts bovenaan de pagina om de pagina te vertalen.