Vluchtelingen Oekraine
In de regio Rotterdam-Rijnmond komen in totaal 3.400 opvangplekken. Rotterdam biedt hiervan de meeste opvangplekken.
Algemeen
Lees deze pagina in andere talen
Melden voor opvang
Vluchtelingen uit Oekraïne die opvang zoeken in Rotterdam: alle bedden in de gemeentelijke opvanglocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn op dit moment bezet. Als u zich meldt bij de noodopvanglocatie Max Euwelaan 1, Rotterdam. Link opent een externe pagina, zoeken we voor u een opvangplek elders in Nederland.
Ontmoetingsplek 'Oekraïens Huis'
De gemeente Rotterdam biedt een ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam. Hier kunnen vluchtelingen samenkomen in een huiselijke omgeving. Ook is er een Vraagwijzer waar Oekraïners in Rotterdam vragen kunnen stellen over bijvoorbeeld financiën, zorg en scholing.
Oekraïens Huis. Link opent een externe pagina
Pleinweg 196 a
Open op:
- maandag, dinsdag en woensdag van 10.00 tot 17.30 uur
- Donderdag van 10.00 tot 19.30 uur
- Zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.
- Op vrijdag en zondag is het Oekraïens Huis gesloten.
De Vraagwijzer is open op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
U kunt ook op alle andere Vraagwijzer-locaties langskomen.
Er is een inloopspreekuur van VluchtelingenWerk Nederland op:
- Maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur
- Donderdag van 16.30 uur tot 18.30 uur.
HalloWerk is bereikbaar voor alle werk- en arbeidsgerelateerde vragen op:
- Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Opvang Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam Rijnmond
Opvang in Rotterdam
Rotterdam vangt sinds begin maart 2022 zo’n 2.400 Oekraïense vluchtelingen op. Ongeveer 40% van de Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam verblijft in de gemeentelijke opvang en ongeveer 60% bij particulieren thuis.
Op dit moment zijn alle gemeentelijke opvangplekken bezet. Oekraïense vluchtelingen kunnen zich voor opvang melden bij de noodopvanglocatie van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) op de Max Euwelaan 1. Zij krijgen daar wat te eten en te drinken en er wordt gekeken of er medische hulp nodig is. Als het nodig is, kunnen ze even rusten. Daarna zoekt de VRR, in samenwerking met het Landelijk Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS), een opvangplek ergens anders in het land.
Intussen zoeken de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de gemeenten verder naar langdurige opvangplekken in de regio.
In totaal vangt Nederland 50.000 vluchtelingen op. Het Rijk maakt een verdeling en vraagt elke gemeente om opvangplekken beschikbaar te stellen. Sinds begin maart 2022 vangt de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal 3.400 Oekraïense vluchtelingen op, waarvan in Rotterdam zo’n 2.400 mensen verblijven. Gemeente Rotterdam doet haar uiterste best om zoveel mogelijk mensen een plek te bieden. Ook nu het verblijf van veel vluchtelingen langer duurt.
Veel noodopvanglocaties, zoals slaapschepen, zijn niet geschikt om lang te verblijven. Omdat het woningtekort groot is, zoeken we creatieve oplossingen om nieuwe woonruimte te maken. De woonruimte moet ongeveer 1 jaar beschikbaar zijn. Belangrijk bij onderdak voor langere termijn, is dat mensen zelfstandig kunnen wonen, een eigen verblijfsruimte hebben en zelf kunnen koken.
Lees meer over langduriger onderdak voor Oekraïners in Rotterdam. Link opent een externe pagina
Het Rijk vraagt elke gemeente om opvangplekken beschikbaar te stellen. Gemeente Rotterdam doet haar uiterste best om zoveel mogelijk mensen een plek te bieden. Als er te weinig opvangplekken in Nederland zijn, moet het Rijk een verzoek doen aan de gemeente. De gemeente Rotterdam zal zo’n verzoek in overweging nemen.
Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.
Zo’n 60% van de Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam verblijft bij Rotterdammers thuis. De gemeente Rotterdam maakt graag gebruik van de gastvrijheid van Rotterdammers. Gastgezinnen kunnen hiervoor begeleiding krijgen vanuit een wijkteam.
De gemeente moet van het Rijk vluchtelingen opvangen. Hiertegen kunnen bewoners geen officieel bezwaar maken. Wel kunt u uw bezwaar kenbaar maken aan de gemeente of het stadsbestuur. Mail hiervoor naar hulpoekraine@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Bewoners kunnen wel bezwaar maken tegen een (omgevings)vergunning die nodig is om de opvang mogelijk te maken. Dit kunt u doen via Mijnoverheid.nl. Link opent een externe pagina.
Particuliere opvang
De gemeente Rotterdam maakt graag gebruik van de gastvrijheid van Rotterdammers voor Oekraïense vluchtelingen. U kunt zich hiervoor melden bij RefugeeHomeNL. Link opent een externe pagina.
Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken. Enkele tips van ervaren gastgezinnen:
- Uw gasten komen uit een oorlogsgebied en hebben een andere cultuur met andere gewoonten. Ze kennen Nederland en de vele regels in Nederland niet. U zult ze veel moeten begeleiden. Dat kost veel tijd, soms wel 20 uur per week.
- Oekraïense vluchtelingen krijgen leefgeld. Link opent een externe pagina vanuit de gemeente, zolang zij geen werk hebben. Een deel van het leefgeld kunnen zij besteden aan voedsel- en woonkosten. U kunt met uw gasten een vergoeding afspreken voor maaltijden en woonkosten. Is deze vergoeding voor u voldoende om de extra kosten te dragen?
- Veel huisartsen nemen geen nieuwe patiënten aan. Vraag voordat u opvang aanbiedt bij uw huisarts of hij/zij bereid is zorg te verlenen aan uw gast(en) als dat nodig is.
- Ook veel tandartspraktijken nemen geen patiënten aan. Vraag voordat uw opvang aanbiedt aan uw tandarts of hij/zij bereid is zorg te verlenen aan uw gast(en) als dat nodig is.
- Komen er schoolgaande kinderen bij u thuis? Vraag van tevoren of de kinderen terecht kunnen bij de school.
- Hebben de kinderen kinderopvang nodig? Vraag van tevoren of de kinderen terecht kunnen bij het kinderopvangcentrum in de buurt.
Tips
Via RefugeeHomeNL gaat u het samenwonen aan voor een periode van 3 maanden. U kunt uw woonruimte ook langer aanbieden.
Nee, er is geen vergoeding beschikbaar voor particulieren die mensen thuis opvangen.
Vluchtelingen krijgen elke maand leefgeld. Link opent een externe pagina. Dat is een vergoeding voor voedsel, persoonlijke uitgaven en woonruimte. Vanuit dit leefgeld kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. U kunt dit zelf met uw gasten afspreken. Kijk voordat u woonruimte aanbiedt of deze vergoeding voor u voldoende is om de extra kosten te dekken.
Nee, er is geen vergoeding voor extra energie- en waterkosten.
Oekraïense vluchtelingen worden gezien als EU-inwoners (door het assimilatieverdrag) én zijn vluchteling. Dat is een status die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet kennen. De rechten en plichten die bij deze status horen, moeten vaak nog worden vastgesteld. Dat kost tijd. Daarna moet de gemeente deze nieuwe regels uitvoeren. Ook dat kost tijd.
Ja, een wijkteam van de gemeente Rotterdam kan u en uw gasten helpen bij bepaalde vragen. Neem daarvoor contact op met wijkteamoekraineMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Oekraïense vluchtelingen die ingeschreven zijn bij de gemeente Rotterdam kunnen net als alle Rotterdammers een Rotterdampas kopen. Om in aanmerking te komen voor het minima-reductietarief van € 5 is een bewijs van laag inkomen nodig. Dit kan bijvoorbeeld een bewijs van leefgeld zijn, zoals de BNG-pas. Deze kunnen zij samen met hun paspoort tonen bij een van de verkooppunten. Kijk op de website van de Rotterdampas. Link opent een externe pagina voor de verkooppunten.
Alle kinderen van 0 tot en met 17 jaar die in Rotterdam wonen, kunnen gebruik maken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Rotterdam. Link opent een externe pagina. Dit fonds betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren van 0 tot en met 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek- of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. Kijk op de website hoe u de vergoeding kunt aanvragen.
Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Als het opvangen van mensen in uw huishouden echt niet meer gaat, dan hebben we een aantal plekken in de gemeentelijke opvang beschikbaar. Neem hiervoor contact op met de gemeente via hulpoekraine@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Als u een vluchteling in huis neemt heeft dat geen gevolgen voor uw bijstandsuitkering. Dit betekent dat de kostendelersnorm niet wordt toegepast, zolang het gaat om een tijdelijk verblijf. Wel is het belangrijk om het te melden bij uw inkomensconsulent.
In 2023 betaalt u afvalstoffenheffing op basis van het aantal personen dat op uw adres ingeschreven staat in de BRP. Over de kosten kunt u afspraken maken met uw gasten. Verderop kunt u overzichten vinden die u helpen bij het maken van afspraken.
Rotterdammers met een laag inkomen kunnen een kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing aanvragen. Hoe dat werkt, leest u op de pagina Kwijtschelding afvalstoffenheffing aanvragen.
Deze overzichten helpen u bij het maken van afspraken
Hulpaanbod
Kijk op het platform Zorgzaam010 wat u kunt doen om te helpen.
Vluchtelingenhulp - Zorgzaam010. Link opent een externe pagina
Kijk op Refugeehelp.nl. Link opent een externe pagina wat u kunt doen om te helpen.
De Oekraïense Gemeenschap Nederland helpt Oekraïense vluchtelingen in Nederland en in Rotterdam. Op hun website staat meer informatie hoe u hen financieel kunt steunen. Link opent een externe pagina.
Helaas is op de opvangplekken geen ruimte om spullen in ontvangst te nemen.
U kunt eventueel spullen afgeven bij de Oekraïense gemeenschap in Nederland op Doklaan 22, openingstijden:
- Dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
De organisatie is te druk om telefoontjes op te nemen. Liever niet meer bellen!
Vluchtelingen uit Oekraïne mogen werken in Nederland. Wilt u een vluchteling in dienst nemen? Hier vindt u meer informatie voor werkgevers:
Vluchtelingen | Personeel | Werkgevers Servicepunt Rijnmond. Link opent een externe pagina
Opvang
Vluchtelingen uit Oekraïne die opvang zoeken in Rotterdam: alle bedden in de gemeentelijke opvanglocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn op dit moment bezet. Als u zich meldt bij de noodopvanglocatie Max Euwelaan 1, Rotterdam. Link opent een externe pagina, zoeken we voor u een opvangplek ergens anders in Nederland.
Als u zich meldt voor opvang, kijkt de gemeente waar er plek is voor u is. Dat is buiten de regio Rotterdam, omdat de bedden in de opvanglocaties in Rotterdam bezet zijn. U kunt helaas niet zelf kiezen in welke gemeente u opgevangen wordt.
Uiteraard kunt u ook zelfstandig uw opvang regelen. De eventuele kosten van de opvang zijn dan voor uw eigen rekening.
Sinds het ontstaan van de oorlog in Oekraine hebben veel Rotterdammers laten zien dat zij vluchtelingen, zoals u, steunen. Sommige hebben zich aangemeld als vrijwilliger bij een opvanglocatie. Anderen hebben spullen of geld ingezameld. En weer anderen, zoals het gezin waarbij u woont, hebben woonruimte aangeboden.
U woont nu bij een Rotterdams gastgezin. Dat vraagt aanpassen en begrip voor elkaar hebben. Van u en uw gastgezin. Het is goed om samen afspraken te maken over hoe u samenleeft. En over hoe u bijdraagt in het huishouden van het gastgezin.
Woont u al wat langer bij een gastgezin? Dan is het goed om de gemaakte afspraken regelmatig te bespreken. Passen de afspraken nog bij wat u en uw gastgezin prettig vinden? Misschien zijn er nieuwe afspraken nodig?
U kunt op allerlei manieren bijdragen aan het gastgezin. Door te helpen in het huishouden bijvoorbeeld. En ook door een financiële bijdrage in de extra kosten die het gastgezin voor u maakt.
Hieronder staat een lijst met onderwerpen waarover u samen afspraken kunt maken. Misschien gelden niet alle onderwerpen voor uw situatie. Sla ze dan over. En zet eventueel andere onderwerpen die bij uw situatie passen nog op de lijst.
- Afspraken vluchtelingengezin en gastgezin
U vindt hier ook een overeenkomst en rekenhulp. Met de rekenhulp kunt u bespreken wat u financieel kunt bijdragen in de extra kosten die het gastgezin voor u maakt.
- Overeenkomst en rekenhulp bijdrage (Nederlands)
- Overeenkomst en rekenhulp bijdrage (Oekraïens)
- Als u 2 of minder nachten weggaat, meldt dit dan bij de locatiemanager. Uw kamer blijft voor u beschikbaar.
- Als u meer dan 2 nachten weggaat, moet u met de locatiemanager overleggen wanneer u weer terugkomt. De locatiemanager bekijkt of uw kamer voor u beschikbaar blijft.
- Blijft u langer dan 1 nacht weg en de locatiemanager weet dit niet, dan kán de manager besluiten uw kamer beschikbaar te stellen voor opvang van andere vluchtelingen.
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming in Nederland door de Richtlijn tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Op IND.nl. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie.
Op Dienst Terugkeer en Vertrek. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over hulp bij het terugkeren naar Oekraïne.
U kunt extra ondersteuning en een financiële bijdrage krijgen voor terugkeer naar uw land van herkomst of een land buiten de Europese Unie. Meer informatie: dienstterugkeerenvertrek.nl/remigratiebeleid. Link opent een externe pagina
Op Dienst Terugkeer en Vertrek - Flyer. Link opent een externe pagina vindt u een flyer waarop u meer informatie kunt vinden over het remigratiebeleid.
De flyers zijn ook beschikbaar in het Engels. Link opent een externe pagina, Frans. Link opent een externe pagina en Arabisch. Link opent een externe pagina.
Huisdier mee vanuit Oekraïne of Rusland? Ga naar een dierenarts en zorg dat uw huisdier is ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Kijk hier wat u nog meer moet regelen: nvwa.nl/oekraine. Link opent een externe pagina.
Er is een landelijk meldpunt waar hulp aangevraagd kan worden voor de huisdieren van Oekraïense vluchtelingen. Denk aan hulp met bijvoorbeeld vaccinaties, medische hulp en praktische zaken zoals mandjes, voer of tijdelijk onderdak.
Voor hulpvragen kunt u bellen met telefoon 088 811 33 33. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Of stuur een e-mail naar info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. Link opent een externe pagina.
Als u uit Oekraïne bent gevlucht, maar niet de Oekraïense nationaliteit heeft, is het afhankelijk van uw situatie of u recht heeft op Tijdelijke Bescherming in Nederland. We leggen hieronder uit wat de regels zijn en welke hulp u kunt krijgen.
Uw recht op Tijdelijke Bescherming is verlengd tot 4 september.
U heeft recht op Tijdelijke Bescherming tot 4 september 2023 als:
U op 23 februari 2022 een geldige, tijdelijke, Oekraïense verblijfsvergunning had, bijvoorbeeld op basis van werk of studie, en u voor 19 juli 2022 ingeschreven werd bij een Nederlandse gemeente. Na 4 september 2023 vervalt uw verblijfsrecht in Nederland op basis van Tijdelijke Bescherming.
U heeft geen recht op Tijdelijke Bescherming als
- U een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning heeft, bijvoorbeeld voor werk of studie, en niet vóór 19 juli 2022 bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.
- U onvoldoende documenten heeft om te bewijzen dat u onder de Tijdelijke Bescherming valt.
U heeft recht op Tijdelijke Bescherming tot minimaal 4 september 2024 als:
- U op 23 februari 2022 internationale bescherming in Oekraïne had, bijvoorbeeld als erkend vluchteling. Of bij een andere vorm van (nationale) bescherming, omdat u niet veilig bent in uw land van herkomst.
- U op 23 februari 2022 een geldige permanente Oekraïense verblijfvergunning had. U bent na 26 november 2021 uit Oekraïne gereisd én u bent na 23 februari 2022 niet in uw land van herkomst geweest.
- U partner bent, een ongehuwd kind jonger dan 18 of samenwonend familielid bent van iemand die Tijdelijke Bescherming heeft, én jullie woonden samen in Oekraïne voor de oorlog uitbrak.
Als u tijdelijke bescherming heeft, dan heeft u recht op opvang, werk, gezondheidszorg en onderwijs voor kinderen. Meer informatie over Tijdelijke Bescherming en de voorwaarden vindt u op Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne | IND. Link opent een externe pagina.
Wanneer moet ik contact opnemen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)?
- Als uw situatie niet duidelijk is. Aan de hand van uw documenten wordt door de IND bepaald of u wel of geen bescherming krijgt in Nederland. De gemeente Rotterdam zorgt ervoor dat u een afspraak krijgt met de IND. U mag tot uw afspraak verblijven in een opvanglocatie van de gemeente Rotterdam of bij uw gastgezin.
- Om een bewijs van Tijdelijke Bescherming aan te vragen. Als u recht heeft op Tijdelijk Bescherming kunt u dat bewijzen door middel van een sticker of pas. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de IND. Link opent een externe pagina.
- Wanneer u een brief heeft ontvangen van de IND en u bezwaar wil maken tegen het besluit. Heeft u documenten waarmee u kunt bewijzen dat u na 4 september 2023 nog wel recht heeft op Tijdelijke Bescherming? Dan kunt u binnen twee weken nadat u de brief heeft ontvangen een kopie van uw documenten sturen naar de IND.
Verblijfsmogelijkheden in Nederland
Als de IND besluit dat u niet in aanmerking komt voor de Tijdelijke bescherming dan heeft u de volgende mogelijkheden om in Nederland te blijven:
- Asielprocedure: Indien u in het bezit bent van een sticker van de IND en u heeft geen recht meer op Tijdelijke Bescherming dan start automatisch de asielprocedure op. Tijdens deze procedure moet u in Nederland blijven. U krijgt onderdak, het leefgeld vervalt en u mag niet meer werken. Op Asiel aanvragen in Nederland | IND. Link opent een externe pagina leest u meer over de asielprocedure en de voorwaarden.
- Reguliere procedure: U kunt in Nederland ook andere verblijfsvergunningen aanvragen, bijvoorbeeld voor studie, werk of op medische gronden. Op Verblijfsvergunningen | IND. Link opent een externe pagina leest u meer over de verschillende verblijfsvergunningen.
Vertrek uit Nederland: hulp bij terugkeer naar eigen land of Oekraïne of doorreis
Wanneer u terug wilt keren naar uw land van herkomst of doorreizen naar een ander land, dan kunt u mogelijk ondersteund worden door de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).
Terugkeer naar land van herkomst
U kunt contact opnemen met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) of de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).
Als u in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning had en u vóór 19 juli 2022 ingeschreven stond bij een Nederlandse gemeente, dan komt u mogelijk in aanmerking voor (financiële) ondersteuning door DT&V. Op Remigratiebeleid niet-Oekraïense vluchtelingen | Nieuwsbericht | Dienst Terugkeer en Vertrek. Link opent een externe pagina vindt u de voorwaarden en de mogelijkheid om u aan te melden.
Terugkeer naar Oekraïne
Is uw verblijfsvergunning in Oekraïne nog geldig en wilt u terugkeren naar Oekraïne? Dan kunt u dat zelf doen of ondersteuning vragen aan Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Link opent een externe pagina.
Doorreizen naar een ander land
U kunt met een geldig reisdocument (en eventueel visum) doorreizen naar een ander land binnen de EU of buiten de EU. Reizen is op eigen risico. Als u nadat uw Tijdelijke Bescherming is afgelopen zonder verblijfsvergunning doorreist, dan kunt u opgepakt worden door de politie, omdat u illegaal in Europa verblijft. Mogelijk wordt u dan uitgezet naar uw land van herkomst.
Zorg
Is het levensbedreigend is? Bel 112. U wordt dan doorgeschakeld naar een meldkamer van de politie, ambulance en brandweer.
Voor spoedeisende hulp kunt u terecht bij Erasmus MC of Sint Franciscus Gasthuis (Noordoever) of Maasstad of Ikazia ziekenhuis (op de Zuidoever).
Verblijft u in een gemeentelijke opvanglocatie, dan kunt u ook naar de locatiemanager of verpleegkundige gaan.
Bekijk de video Zo werkt de zorg in Nederland: voorlichtingsvideo spoedzorg | Youtube.com. Link opent een externe pagina.
Als u in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft, meld u dan bij de locatiemanager, verpleegkundige of beveiliging. Zij kunnen dan voor u contact opnemen met de huisartsenpost.
Verblijf u bij een particulier? Bel dan zelf met de huisartsenpost.
Huisartsenpost Rotterdam Noord:
- Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam
- Telefoonnummer: 010 466 95 73
Huisartsenpost Rotterdam Zuid:
- Maasstadweg 59a, 3079 DZ Rotterdam
- Telefoonnummer: 010 290 98 88
Bekijk de video: Zo werkt de zorg in Nederland: voorlichtingsvideo huisartsenzorg | Youtube.com. Link opent een externe pagina.
Nee, sinds 1 juli 2022 geldt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Uw zorgverlener kan daardoor de vergoeding van medische zorg eenvoudiger declareren.
Heeft u al een zorgverzekering? Vanaf 1 augustus heeft u geen zorgverzekering meer nodig om medische zorg te ontvangen, omdat u onder de RMO valt.
Meer informatie over deze regeling vindt u op RefugeeHelp - Gezondheidszorg - Zorgverzekering. Link opent een externe pagina.
Het voorschrijven van medicijnen gebeurt door een arts. De arts schrijft een recept voor, deze kan bij de apotheek worden opgehaald.
Bekijk de video Zo werkt de zorg in Nederland: voorlichtingsvideo medicijngebruik | YouTube. Link opent een externe pagina.
Als u in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft, kunt u naar de locatiemanager of de verpleegkundige als die aanwezig is.
Verblijft u bij een particulier, dan kunt u zelf contact opnemen met een verloskundige praktijk in de buurt.
Bekijk de video Zo werkt de zorg in Nederland: voorlichtingsvideo zwangerschap | YouTube. Link opent een externe pagina.
U kunt een zelftest doen. Deze zijn te koop in supermarkten, drogisterijen en apotheken. Informeer de locatiemanager of verpleegkundige als die aanwezig is. Als u positief test is het belangrijk dat u in isolatie gaat.
Als u in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft, hoeft u dat niet zelf te doen. Als u een zorgvraag heeft, meld u zich bij de locatiemanager of de verpleegkundige.
Verblijft u bij een particulier? Dan kunt u naar de huisarts van het gastgezin.
Bekijk de video Zo werkt de zorg in Nederland: voorlichtingsvideo huisartsenzorg | Youtube.com. Link opent een externe pagina.
Bij klachten kunt u zonder verwijzing naar een tandarts in de buurt van uw opvanglocatie. Alleen bij acute klachten is een vergoeding tot € 250 vanuit de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) mogelijk.
Kinderen van 0 tot 18 jaar zijn hierop een uitzondering. De tandartskosten voor hen worden gedekt door de subsidieregeling.
Doordat de tandartszorg in Nederland onder druk staat moet u soms wachten.
Bekijk de video Zo werkt de zorg in Nederland: voorlichtingsvideo tandartsenzorg | YouTube.com. Link opent een externe pagina.
U kunt contact opnemen met het Centrum voor jeugd en gezin (CJG). Bel naar 088 201 00 00 of kijk op CJG Rijnmond. Link opent een externe pagina.
U kunt terecht bij de Vraagwijzer voor vragen over bijvoorbeeld administratie, opvoeding, juridische kwesties, geld of gezondheid.
Het is een gratis loket van de gemeente Rotterdam. De Vraagwijzer zit op verschillende plekken in de stad en in het Oekraïne Huis, Pleinweg 196A. De Vraagwijzer is hier aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
U kunt ook op alle andere Vraagwijzer-locaties langskomen.
Het wijkteam kan u ondersteunen bij vragen over opvoeding, relaties en overige problemen waarvoor meer gesprekken nodig zijn.
U kunt uzelf hier niet voor aanmelden. De Vraagwijzer, het Centrum voor jeugd en gezin, uw huisarts of een andere hulpverlener kunnen u doorverwijzen naar het wijkteam.
U kunt terecht bij GGDRotterdamRijnmond.nl. Link opent een externe pagina of bij het Rode Kruis. Stuur uw vraag in een Whatsapp-bericht naar 06 481 580 53 met uw naam en telefoonnummer. U kunt ook een spraakbericht inspreken. Het Rode Kruis geeft in uw eigen taal antwoord.
Voor vragen over corona kunt u terecht bij Vragenovercorona.nl. Link opent een externe pagina.
Voor vragen over over infectiezieken, tuberculose, vaccinaties en bevolkingsonderzoeken kunt u terecht bij Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne | RIVM. Link opent een externe pagina.
Op alle GGD-vaccinatielocaties kunt u zonder afspraak, gratis de 1e, 2e, of boosterprik krijgen. Neemt u een geldig ID-bewijs mee. Let op: locaties zijn niet alle dagen van de week open. Kijk voor actuele informatie op:
Coronavaccinatie (zonder afspraak) | GGD Rotterdam-Rijnmond. Link opent een externe pagina
Registratie (BRP)
Verblijft u op dit moment in een hotel, boot of een van de andere gemeentelijke opvanglocaties? Meld u dan bij de locatiemanager.
Heeft u zelf uw opvang geregeld, bijvoorbeeld bij een gastgezin, familie of vrienden?
Dan kunt u zich zonder afspraak registreren bij de volgende publiekslocatie:
Aanmelden kan tussen 12.00 uur en 13.00 uur op maandag tot en met vrijdag.
Er gelden de volgende voorwaarden:
- U moet de Oekraïense nationaliteit hebben.
- U moet een geldig internationaal paspoort meenemen
- Indien beschikbaar neemt u geboorteaktes, huwelijksakte en/of scheidingsakte van al uw gezinsleden mee
- U moet dit inschrijfformulier invullen. U moet het formulier geprint meenemen.
- Uw gastheer/vrouw moet de verklaring van inwoning en geprint meenemen, met een kopie van zijn/haar legitimatiebewijs.
Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan moet u wachten tot er andere mogelijkheden bekend zijn. Wij informeren u via deze webpagina.
Oekraïners kunnen ook in het Oekraïens Huis aan de Pleinweg 196a een afspraak maken om zich in de daaropvolgende week te registreren. Voor hen gelden dezelfde voorwaarden als hierboven beschreven.
Bekijk de video Inschrijving BRP | Youtube.com. Link opent een externe pagina.
Door u te registreren in de BRP, heeft u recht op bepaalde voorzieningen in Nederland. Zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs. De gemeente deelt uw persoonsgegevens niet met andere (internationale) overheden.
Dit bewijs is een sticker in uw paspoort of op een los papier. Soms krijgt u een pasje (O-document). De sticker laat zien dat u tot 4 maart 2024 in Nederland mag zijn. Zonder dit bewijs mag u niet wonen of werken in Nederland.
Meer informatie over het verblijfsbewijs en het maken van een afspraak vindt u op de site van de IND. Link opent een externe pagina.
Vanaf 27 januari verlengt de IND uw verblijfsbewijs (sticker). Iedereen die ingeschreven is in de BRP ontvangt hierover een persoonlijke brief van de IND. Over de verlenging van het O-document ontvangt u in februari een persoonlijke brief van de IND. Voor de geldigheid van uw verblijfsbewijs moet u deze brief goed bewaren. Op IND.nl. Link opent een externe pagina leest u meer over de verlenging van uw verblijfsbewijs.
Als u verhuist van een gastgezin of particuliere opvang naar een gemeentelijke opvanglocatie, dan moet u uw verhuizing doorgeven. Ook als u vanuit een gemeentelijke opvang locatie naar particuliere opvang verhuist, moet u uw verhuizing doorgeven. Als u in Rotterdam verhuist, naar een andere stad verhuist of vertrekt naar het buitenland dan moet u dat melden bij de gemeente.
Hieronder leggen wij u uit wat u in welke situatie moet doen. Bij de opvanglocaties en bij het Oekraïense Huis liggen formulieren die u kunt invullen. Een medewerker kan u hierbij helpen.
Verhuizing naar een andere gemeente
Als u naar een andere gemeente verhuist, meldt u zich in de nieuwe gemeente om uw verhuizing door te geven. Uw inschrijving bij BRP (Basisregistratie Personen) blijft ongewijzigd.
Verhuizing naar het buitenland
Verhuist u naar het buitenland, dan moet u zich bij de gemeente Rotterdam laten uitschrijven. Uw inschrijving bij BRP (Basisregistratie Personen) vervalt.
Leefgeld
Als u bij een gemeentelijke opvanglocatie of een gastgezin verblijft, krijgt u elke maand leefgeld. U moet zich dan inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u dat doet, leest u onder de vraag: Hoe kan ik mij registreren in Nederland?
Ongeveer 5 werkdagen na uw inschrijving, is uw registratie in de BRP zichtbaar. Zodra de registratie zichtbaar is, krijgt u binnen 7 werkdagen een uitnodiging om een speciale bankpas op te halen.
Op deze speciale bankpas storten wij uw leefgeld. Het duurt dus iets meer dan 2 weken na uw inschrijving in de BRP voordat u leefgeld krijgt.
We zetten het leefgeld iedere 5e van de maand op uw pas. Als u zich later in de maand in Rotterdam inschrijft, wordt de uitkering naar rato berekend en direct betaald. Verhuist u binnen Nederland naar een andere gemeente, dan heeft u bij uw huidige gemeente voor die maand al leefgeld ontvangen en start het leefgeld per de eerste van de volgende maand.
U kunt uw leefgeld ook laten storten op een persoonlijke bankrekening. U moet dan wel een Nederlandse bankrekening hebben of deze openen.
In de tabel ziet u welk bedrag u krijgt per maand. Deze bedragen gelden tot 1 april 2023. Het bedrag is opgebouwd uit budgetten voor voeding, persoonlijke uitgaven en woonkosten. Het leefgeld voor minderjarige kinderen worden aan de ouder uitbetaald en op zijn/haar pas gezet.
Bedragen leefgeld, per persoon per maand
Voor wie | Voeding | Persoonlijke uitgaven | Woonkosten | Totaal |
---|---|---|---|---|
Personen in de gemeentelijke opvanglocaties met volpension | - | € 55 | - | € 55 |
Personen in de gemeentelijke opvanglocaties zonder volpension | € 205 | € 55 | - | € 260 |
Personen in een gasthuishouden (meerderjarig) | € 205 | € 55 | € 215 | € 475 |
Personen in een gasthuishouden (minderjarig) | € 205 | € 55 | € 55 | € 315 |
Vanaf 1 april 2023 veranderen de leefgeld bedragen. Onder 'Hoeveel leefgeld ontvang ik vanaf 1 april 2023?' leest u hoeveel leefgeld u vanaf 1 april krijgt.
U ontvangt leefgeld voor voedsel en persoonlijke uitgaven. De hoogte van het bedrag voor voedsel hangt af van de grootte van het gezin. Hoe groter het gezin, hoe minder geld per persoon voor voedsel. Er is een woontoelage voor vluchtelingen die bij een gastgezin wonen.
In de tabel hieronder ziet u welk bedrag u krijgt per maand.
Leefgeld per vluchteling per maand
Grootte van het gezin | Wie | Voedsel | Persoonlijke uitgaven | Totaal | Woontoelage (wonen bij gastgezin) | Totaal inclusief woontoelage |
---|---|---|---|---|---|---|
1 of 2 personen | Volwassene of alleenstaande minderjarige vluchteling | € 215,06 | € 56,12 | € 271,18 | € 93,00 | € 364,18 |
1 of 2 personen | Minderjarige | € 178,36 | € 56,12 | € 234,48 | € 93,00 | € 327,48 |
3 personen | Volwassene | € 171,99 | € 56,12 | € 228,11 | € 93,00 | € 321,11 |
3 personen | Minderjarige | € 142,57 | € 56,12 | € 198,69 | € 93,00 | € 291,69 |
4 personen of meer | Volwassene | € 150,45 | € 56,12 | € 206,57 | € 93,00 | € 299,57 |
4 personen of meer | Minderjarige | € 124,97 | € 56,12 | € 181,09 | € 93,00 | € 274,09 |
Als u een brief heeft gekregen om uw bankpas op te halen, dan moet u de pas zelf ophalen. Bij het ophalen uw bankpas moet u een brief met BSN-nummer en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Heeft u een partner of kinderen? Dan kunt u alleen komen. Uw partner of kinderen hoeven dan niet mee te komen.
U kunt alleen komen als u een uitnodigingsbrief heeft gekregen. U kunt niet zelf een afspraak maken.
Het is ook niet mogelijk om de afspraak te verzetten. We werken aan een oplossing. Tot die tijd is het heel belangrijk dat u zelf komt op het tijdstip dat in de brief staat. Zo krijgt u op tijd de bankpas en het leefgeld.
In de gemeentelijke opvanglocatie krijgt u maaltijden en een slaapplaats aangeboden van de gemeente. U heeft daarom geen recht op geld voor voeding- of woonkosten.
De betaalpas is een speciale pas van de gemeente. De gemeente is de enige die geld op de pas kan storten. Er kan maximaal 2000 euro op deze bankpas staan.
U kunt via Prepaid Saldo. Link opent een externe pagina uw saldo opvragen door uw klantnummer en veiligheidscode in te voeren. Het klantnummer (10 cijfers) en de veiligheidscode (4 cijfers) staan op uw bankpas vermeld. Via de website kunt u ook uw transacties inzien.
Wanneer u de bankpas voor leefgeld kwijt bent, kunt u zich melden bij Burgerzaken in het stadhuis. Daar ontvangt u éénmalig een nieuwe bankpas. Het saldo van uw oude pas wordt automatisch na één werkdag op uw nieuwe pas overgezet.
Als u een paar dagen de stad uit gaat, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek, hoeft u uw leefgeldpas niet in te leveren.
Tijdelijk vertrek
Als u tijdelijk vertrekt voor maximaal 28 dagen behoud u het leefgeld. Na 28 dagen stoppen we het leefgeld. Dit gaat in vanaf de volgende kalendermaand.
Permanent vertrek
Als u vertrekt uit Nederland en niet meer terugkeert, dan moet u zich bij de gemeente Rotterdam laten uitschrijven: Vertrek naar het buitenland. Uw leefgeld stopt vanaf de volgende kalendermaand. Ook moet u het definitieve vertrek melden bij de IND voor het intrekken van de procedure Tijdelijke Bescherming. Dit kan via een formulier op de website van de IND: Verklaring vrijwillig vertrek uit Nederland | IND.nl. Link opent een externe pagina.
Onaangekondigd vertrek
Als u onaangekondigd vertrekt, kunnen we het leefgeld per de datum van constatering beëindigen.
Terugkeer
Bij terugkeer kunt u zich opnieuw melden bij de gemeente Rotterdam. Dat kan bij Burgerzaken Centrum aan de Coolsingel 40 in Rotterdam. We kunnen dan opnieuw beoordelen of u recht heeft op leefgeld.
Geef het altijd aan ons door als uw situatie verandert. Dat doet u met het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Verandert uw woonsituatie? Dan leest u onder 'Wanneer krijg ik leefgeld en hoeveel krijg ik?' of de hoogte van uw leefgeld hierdoor verandert.
Als u aan het werk gaat heeft u niet langer recht op leefgeld.
Het 'Wijzigingsformulier leefgeld' vindt u onder de Vragen en antwoorden.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Het leefgeld is een noodvoorziening, bedoeld voor mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het leefgeld stopt als u zelf kunt voorzien in uw levensbehoefte, bijvoorbeeld door betaald werk. Als u gaat werken, moet u dit doorgeven. Dit kan via het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
De gemeente Rotterdam stopt ook met het uitbetalen van leefgeld als u verhuist naar een andere gemeente in Nederland of vertrekt naar het buitenland. Verhuist u binnen Nederland, dan zal de nieuwe gemeente uw leefgeld per de eerste van de volgende maand uitbetalen. Uw verhuizing geeft u door aan de gemeente Rotterdam. Hoe dat moet, leest u bij de vraag: 'Ik wil verhuizen, wat moet ik doen?'.
Ook heeft u van de gemeente één of meerdere brieven ontvangen waarin stond dat u uw gegevens moet doorgeven én het bijgevoegde formulier moet ondertekenen en retour sturen. Als u dat niet heeft gedaan, stopt het leefgeld.
Als de landelijke regeling voor leefgeld verandert, dan leest u dat op deze pagina.
- Het 'Wijzigingsformulier leefgeld' vindt u onder de Vragen en antwoorden.
U heeft van de gemeente één of meerdere brieven ontvangen waarin stond dat u uw gegevens moet doorgeven én het bijgevoegde formulier moet ondertekenen en retour sturen. Mogelijk is er (bij ons) iets misgegaan of heeft u het ondertekende formulier nog niet teruggestuurd. Daarom is het leefgeld gestopt. U kunt het formulier alsnog invullen en opsturen.
U kunt het formulier met de bijgevoegde antwoordenvelop per post sturen. U kunt het bijgevoegde formulier ook mailen naar: OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Het bijgevoegde formulier fysiek langsbrengen is ook mogelijk. U kunt doordeweeks tot 14.00 op het Stadhuis (Coolsingel 40) terecht waar u het bijgevoegde formulier kunt inleveren.
Denkt u dat uw leefgeld onterecht is gestopt en heeft u vragen hierover? Dan kunt u mailen naar: OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. U kunt hiervoor ook doordeweeks tot 14.00 op het Stadhuis (Coolsingel 40) terecht.
U kunt het formulier opvragen via het e-mailadres OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. U moet het formulier alsnog zo spoedig mogelijk invullen en terugsturen. Als u het formulier niet binnen 2 weken na ontvangst van de brief terugstuurt, dan kunnen we niet beoordelen of u nog recht heeft op leefgeld.
Veranderingen binnen uw gezinssamenstelling kunt u doorgeven via het e-mailadres: OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Wie zelf een woning huurt of koopt, krijgt geen leefgeld meer. Geef altijd uw wijzigingen over uw inkomen of woonsituatie door. Dat doet u met het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Als u betaald werk heeft gevonden, dan heeft u geen recht meer op leefgeld. Als u gaat werken, moet u dit doorgeven. Dit kan via het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Als u gaat werken, moet u dit doorgeven. Dit kan via het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Ja, vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op kinderbijslag als zij werken en mogelijk ook op kindgebonden budget als zij aan de voorwaarden voldoen. Op Rijksoverheid.nl. Link opent een externe pagina leest u meer over de voorwaarden voor kinderbijslag en kindgebonden budget en hoe u dit aan kunt vragen.
Werk
- In Rotterdam is een informeel (vaak gratis) aanbod in buurthuizen en bibliotheken. Er is ook een formeel aanbod van taalscholen waarvoor u moet betalen. Op beterintaal.nu/kaart. Link opent een externe pagina vindt u het Rotterdamse taalaanbod.
- NLTraining (landelijk) biedt voor iedereen vanaf 18 jaar gratis online taaltrajecten aan op verschillende niveaus. U kunt zich hier inschrijven. Link opent een externe pagina. Bij de inschrijving is de volgende informatie van u nodig: BSN nummer, adres waar u verblijft in Nederland, e-mail en/of telefoon, het nummer van uw ID bewijs (bijvoorbeeld rijbewijs, (tijdelijke) verblijfsvergunning of reisdocument).
Ja, sinds 1 april 2022 mogen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland werken. Hiervoor hoeft er geen werkvergunning aangevraagd te worden door de werkgever.
Om te mogen werken heeft u een verblijfsbewijs nodig van de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst).
Dit bewijs is een sticker in uw paspoort of op een los papier. Soms krijgt u een pasje (O-document).
Vanaf 27 januari verlengt de IND uw verblijfsbewijs (sticker). Iedereen die ingeschreven is in de BRP ontvangt hierover een persoonlijke brief van de IND. Over de verlenging van uw O-document ontvangt u in februari een persoonlijke brief van de IND. Voor de geldigheid van uw verblijfsbewijs moet u deze brief goed bewaren. Op IND.nl. Link opent een externe pagina leest u meer over de verlenging van uw verblijfsbewijs.
Lees meer over werk voor vluchtelingen op Rijksoverheid.nl. Link opent een externe pagina.
Ja, in het Oekraïne Huis aan de Pleinweg 196a kunt u langs bij Hallo Werk. Daar kunt u informatie krijgen over werken in Nederland.
- Informatiepunt Pleinweg 196a:
open op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Hallo Werk is een platform dat werkzoekenden en werkgevers direct met elkaar in contact brengt. Met een profiel op Hallo Werk. Link opent een externe pagina vergroot u de kans om werk te vinden.
Op RefugeeHelp. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over het vinden van werk.
Op betaalvereniging.nl/oekraine. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over hoe u een betaalrekening bij een bank opent.
Sinds 3 oktober 2022 is het voor Oekraïense vluchtelingen mogelijk om met 4 aanvullende soorten identiteitsbewijzen een betaalrekening te openen. Meer informatie vindt u op de website van Betaalvereniging Nederland.
Als u een eigen bankrekening geopend hebt, moet u uw bankrekeningnummer doorgeven aan de gemeente. Vul hiervoor het 'Wijzigingsformulier bankrekening' in.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Nee, het hebben van betaald werk heeft geen gevolgen voor het verblijf in een gemeentelijke opvanglocatie.
Wanneer u betaald werk hebt, stopt alleen de verstrekking van het leefgeld. Andere redenen voor het stoppen van het leefgeld leest u onder: 'Wanneer stopt de verstrekking van het leefgeld?'.
Als u betaald werk heeft gevonden, dan heeft u geen recht meer op leefgeld. Als u gaat werken, moet u dit doorgeven. Dit kan via het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Als u gaat werken, moet u dit doorgeven. Dit kan via het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Als u gaat werken, moet u dit doorgeven. Dit kan via het 'Wijzigingsformulier leefgeld'.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Bent u uw baan kwijtgeraakt? Mogelijk heeft u recht heeft op een WW-uitkering. Meer informatie over een WW-uitkering vindt u bij het UWV. Link opent een externe pagina. Heeft u geen recht op een WW-uitkering? Dan kunt u via BRP opnieuw leefgeld aanvragen.
Vanaf 1 april 2023 geldt: Als een meerderjarig gezinslid inkomen heeft uit werk, stopt het leefgeld voor het hele gezin. Verdient een minderjarig kind geld uit een bijbaan, dan wordt alleen het leefgeld van het minderjarige kind gestopt.
Tot 1 april blijft het leefgeld voor gezinsleden doorlopen als één gezinslid betaald werk heeft.
Mail het formulier naar OekraineInkomenWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of breng het naar een publiekslocatie (Publiekslocatie Centrum of Publiekslocatie IJsselmonde) van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar: Gemeente Rotterdam, Beheer Inkomen Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam.
Een gezin bestaat uit:
- Echtgenoten of partners die samenwonen en hun minderjarige kinderen.
- Een ouder of voogd - die volgens het recht of de praktijk in Nederland verantwoordelijk is voor minderjarige kinderen – en de minderjarige kinderen.
Grootouders, ooms, tantes of meerderjarige kinderen horen niet bij het gezin. Zij zijn volgens de regels zelfstandig of een apart gezin.
Onderwijs en kinderopvang
Het nieuwe schooljaar 2022-2023 is gestart op maandag 22 augustus.
Oekraïense leerlingen van 4-12 jaar gaan naar het primair onderwijs. Kinderen van 6-12 jaar krijgen daar ongeveer een jaar zogeheten Nieuwkomersonderwijs. Ze leren de Nederlandse taal en cultuur. Het onderwijs is aangevuld met Oekraïens vakonderwijs (zoals taal, rekenen)
Leerlingen van 12-16 jaar gaan naar het voortgezet onderwijs. In een schakelklas met nieuwkomers leren ze in ongeveer 2 jaar de Nederlandse taal en cultuur. In het voortgezet onderwijs is Oekraïens onderwijs een naschools aanbod.
Na het Nieuwkomersonderwijs stromen leerlingen door naar het Nederlandse onderwijs, afhankelijk van de verblijfsduur van de vluchtelingen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn in Nederland leerplichtig. Leerlingen van 16 tot 18 jaar zijn verplicht een startkwalificatie te halen. Dit staat in de Leerplichtwet. Link opent een externe pagina.
Er is één tijdelijke onderwijsvoorziening voor Oekraïense kinderen:
Schakelschool ‘De Gaffel’. Gaffelstraat 63b (ingang aan het Toni Koopmanplein 114) in het Oude Westen. Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Lestijden
- Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 14 uur.
- Woensdag van 8.30 uur tot 13 uur.
In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. In het volgende Engelstalige filmpje wordt meer verteld over het Nederlandse onderwijsstelsel:
The Dutch School System explained | YouTub.com. Link opent een externe pagina.
Uw kind moet ingeschreven staan in de BRP. Hoe u dat doet, leest u onder de vraag 'Hoe kan ik mij registreren in Nederland?'.
Aanmelden bij de centrale schoollocatie, Basisschool De Gaffel. Link opent een externe pagina
- op locatie Gaffelstraat 63b (ingang aan het Toni Koopmanplein 114).
- of per e-mail naar info@gaffelschool.nl. Link opent een externe pagina
De Gaffel is voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Voor kinderen van 4 en 5 jaar die geen oudere broers of zussen hebben, kan direct contact worden gelegd met een basisschool dichtbij uw verblijfplaats.
Gaat uw kind al naar Nieuwkomersonderwijs of naar een reguliere school in de buurt? Dan kan uw kind hier gewoon aangemeld blijven. Dit geldt ook voor het VO Nieuwkomersonderwijs.
0- tot 4-jarigen:
- Instroom bij reguliere kinderopvang als er plek is.
2- tot 4-jarigen:
- Rotterdamse peuteropvang (16 uur per week, gratis, aanmelden bij aanbieder).
4- en 5-jarigen:
- Voor 4-5 jarigen wordt vanaf 22 augustus naar plek gezocht op reguliere Nederlandse scholen.
4- tot 12-jarigen:
- Voorschoolse (VSO) en buitenschoolse opvang (BSO). Instroom bij reguliere kinderopvang als er plek is.
Deze groep kan zich via de volgende websites aanmelden voor onderwijs. Het schooljaar 2022-2023 begint op donderdag 1 september 2022.
- Leeftijd 16 jaar tot en met 17 jaar en 6 maanden met of zonder diploma:
- Schakelklas voortgezet onderwijs: voorwaarde: afleggen van een test door Koers VO. Link opent een externe pagina.
- Leeftijd 17 jaar en 6 maanden en ouder met of zonder diploma:
- MBO Albeda. Link opent een externe pagina: Internationale schakelklas.
- MBO Zadkine. Link opent een externe pagina: tweetalige opleidingen.
- Leeftijd 17 jaar en ouder met diploma:
- Erasmus Universiteit Rotterdam. Link opent een externe pagina - wetenschap/onderzoek (Erasmus University – science/research).
- Hogeschool Rotterdam. Link opent een externe pagina (Rotterdam University of Applied Science)
- Codarts Rotterdam Hogeschool voor de Kunsten. Link opent een externe pagina (Codarts Rotterdam University of the Arts).
Om toegang te krijgen tot Voortgezet Onderwijs (VO) Nieuwkomersonderwijs moet uw kind (in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar) zich laten testen. Heeft uw kind deze test nog niet gedaan? U kunt zich aanmelden met het formulier:
Intake ISK | Koers VO. Link opent een externe pagina
Deze testen zijn eind augustus afgenomen.
De testen worden afgenomen door Koers VO en duren een uur. De test bepaalt het niveau van de leerling en aansluitend volgt een schooladvies. Hierbij wordt ook gekeken naar uw verblijfslocatie. Met dit schooladvies kunnen ouders de leerling aanmelden en inschrijven voor VO. Dit is mogelijk vanaf 22 augustus.
Nieuwkomersonderwijs, is na de zomervakantie gestart op 22 augustus bij De Gaffel aan de Gaffelstraat 63b (ingang aan het Toni Koopmanplein 114).
De Gaffel:
- Tram 21, 23 en 24: uitstappen halte Tiendplein en dan nog 6 minuten lopen.
- Tram 4: uitstappen halte Bloemkwekersstraat en dan nog 5 minuten lopen.
Per leerling wordt er gekeken naar de vervoerskosten. U krijgt hierover een vervoersvoorstel van ons.
Hieronder leest u of uw kind gratis gebruik mag maken van het OV:
- Kinderen tot 4 jaar kunnen altijd gratis reizen in Nederland.
- Kinderen van 4 tot 12 jaar hebben recht op gratis openbaar vervoer binnen Rotterdam. Lees hier hoe u dat kunt aanvragen: Gratis OV voor kinderen (4 tot 12 jaar). Buiten Rotterdam moeten kinderen betalen.
- Kinderen tussen 12 en18 jaar die verder dan 6 km moeten met openbaar vervoer naar een isk-school hebben recht op vergoeding.
In Nederland zijn alle kinderen vanaf 5 jaar verplicht om naar school te gaan. Voor kinderen uit bijvoorbeeld Oekraïne hebben we het Nieuwkomersonderwijs. Wilt u hierop aanvullend uw kind nog thuisonderwijs is dit natuurlijk mogelijk.
Het ministerie van Onderwijs van Oekraïne heeft een schema van lessen gemaakt voor de klassen 1-11:
- Kijk voor lesschema in inschrijven WHO op het online platform op Як користуватися | ВШО. Link opent een externe pagina.
- De All-Oekraïne online school is een platform voor afstands- en gemengd leren van leerlingen in de klassen 5-11 en methodologische ondersteuning voor leraren: Сергій Шкарлет: платформою «Всеукраїнська школа онлайн» користуються у 122 країнах світу | Міністерство освіти і науки України (mon.gov.ua). Link opent een externe pagina.
Ja, dit is mogelijk. In het najaar wordt er een besluit verwacht over de tegemoetkoming in de studiekosten en de studiefinanciering. Zodra daar meer informatie over is, kunt u dat lezen op de website van het Universitair Asiel Fonds. Link opent een externe pagina (UAF).
Studenten kunnen zich nu inschrijven bij de universiteit of hogeschool naar keuze. De kosten van de studie worden niet vergoed. Een aantal universiteiten en hogescholen hanteren wel een lager collegegeld tarief. Dit verschilt per opleiding. U kunt zich oriënteren via de websites van de universiteiten en hogescholen.
Informatiefolder
Andere onderwerpen
Op 24 februari is het één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.
Op deze dag is er in Utrecht een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht (hal 1). De bijeenkomst wordt georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen en betrokken Nederlanders die hen het afgelopen jaar hebben bijgestaan.
Op 24lyutoho - 24 лютого. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over de herdenkingsbijeenkomst
De bijeenkomst is georganiseerd door de Oekraïense gemeenschap van Vital'nya in samenwerking met Veiligheidsregio Utrecht, het Ministerie van Justitie en de gemeente Utrecht.
Aan de Pleinweg 196a in Rotterdam is het Oekraïens Huis geopend waar Oekraïense vluchtelingen elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn vrijwilligers uit de Oekraïense gemeenschap binnen Nederland aanwezig. Daarnaast is er een medewerker van de Vraagwijzer aanwezig die vragen kan beantwoorden over financiën, zorg en scholing.
Bovenaan deze webpagina vindt u de openingstijden van het Oekraïens Huis en de Vraagwijzer op deze locatie.
Er zijn verschillende landelijke en lokale stichtingen voor Oekraïners in Nederland.
In Nederland kunt u sommige zaken (alleen) online regelen. Zoals inschrijven in het onderwijs, bankzaken regelen, aangifte doen bij de politie of een afspraak maken met de gemeente. Om in te loggen bij de websites van deze organisaties heeft u een DigiD nodig. Dit is een soort digitaal paspoort waarmee u zich veilig kunt identificeren. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd. Als u een BSN-nummer heeft, kunt u hier een DigiD aanmaken. Link opent een externe pagina.
Ja, Oekraïense rijbewijzen van mensen die onder de Richtlijn Tijdelijke bescherming vallen zijn in de hele Europese Unie (EU) geldig. Dit geldt voor alle type rijbewijzen (A, B, C, D). Onder voorwaarde dat het rijbewijs niet verlopen is. Ook rijbewijzen in cyrillisch schrift zijn geldig.
Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Dan mag u op dit moment niet rijden. De Europese Unie onderzoekt nog wat u dan moet doen. Op de website van de EU vindt u meer over reizen binnen de EU. Link opent een externe pagina.
- Kinderen tot 4 jaar kunnen altijd gratis reizen in Nederland.
- Kinderen van 4 tot 12 jaar hebben recht op gratis openbaar vervoer binnen Rotterdam. Lees hier hoe u dit kunt aanvragen: Gratis OV voor kinderen (4 tot 12 jaar) Buiten Rotterdam moeten kinderen betalen.
- Kinderen tussen 12-18 jaar die verder dan 6 km moeten met openbaar vervoer naar een isk-school hebben recht op vergoeding.
- Bent u ouder dan 66 jaar en 4 maanden, dan heeft u recht op gratis openbaar vervoer binnen Rotterdam: Gratis OV voor AOW-gerechtigden. Buiten Rotterdam moet u betalen.
- Als u niet binnen één van de bovenstaande categorieën valt dan is openbaar vervoer in Nederland niet gratis.
Dat kan niet, daarvoor heeft u een DigiD of bankrekening nodig. Onder 'Op een website wordt naar mijn DigiD gevraagd. Wat is dat en hoe kom ik aan een DigiD?' leest u hoe u een DigiD aan kunt vragen. Op betaalvereniging.nl/oekraine/. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over hoe u een betaalrekening bij een bank opent.
Alleen als de school verder weg ligt dan 6 km van het huisadres heeft het kind recht op een compensatie voor het openbaar vervoer. Hij/zij kan via leerlingvervoer een abonnement aanvragen. Hiervoor is een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Om dit aan te vragen gaat u naar Leerlingenvervoer.
Onder 'Op een website wordt naar mijn DigiD gevraagd. Wat is dat en hoe kom ik aan een DigiD?' leest u hoe u een DigiD aan kunt vragen.
Op betaalvereniging.nl/oekraine/. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over hoe u een betaalrekening bij een bank opent.
- Gratis lang parkeren kan op de P+R Beverwaard. Link opent een externe pagina (Edo Bergsmaweg). Vanuit de P+R locatie kunt u met tramlijn 23 terug naar het centrum. Op de kaart Parkeren in Rotterdam. Link opent een externe pagina vindt u overige parkeerplekken in de stad. De meeste P+R-plekken zijn 72 uur gratis als u met het OV verder reist.
- Wilt u uw auto dicht bij uw accommodatie parkeren? Maar staat deze in een gebied in Rotterdam met betaald parkeren? Dan kunt u een parkeervergunning voor bewoners aanvragen. Met een parkeervergunning voor bewoners kunt u voor een lager bedrag parkeren in uw vergunningsgebied. Maar met deze parkeervergunning heeft u geen recht op een plek voor de deur. U vraagt een parkeervergunning aan voor de parkeersector waar u woont. In sommige parkeersectoren is er een wachtlijst. U kunt hier een vergunning aanvragen.
- Als u uw auto parkeert in Rotterdam, is het belangrijk dat u netjes parkeert in de daarvoor bestemde parkeervakken. Anders riskeert u een boete.
Er is een gratis vertaalwebsite Pryv.it. Link opent een externe pagina ('Hallo, hoe gaat het ermee' in het Oekraïens). De tool is gratis beschikbaar op de website er hoeft geen app voor gedownload te worden. Met de tool kunt u gesprekken en berichten in het Nederlands, Engels en Oekraïens direct vertalen. Op de website Pryvit - Spreek iedere taal. Link opent een externe pagina is te lezen hoe de tool werkt.
De communicatiekaart met pictogrammen, Nederlandse en Oekraïense woorden (pdf, niet digitaal toegankelijk) kan u ook helpen tijdens een gesprek.
Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op een aantal punten. Deze zijn hier te lezen:
Magazine
In het magazine 'Warm Welkom' leest u verhalen van vluchtelingen over de vlucht, het wennen aan Nederland en de heimwee naar hun moederland. Verhalen van partners in de stad over het optuigen van onderwijs, het bieden van hulp en het verzorgen van dagbesteding. En verhalen van Rotterdammers, die Oekraïners in huis namen en betrokken bij initiatieven in de buurt. Download hieronder het magazine.
Download en lees het magazine
Meer informatie
Op Refugeehelp.nl. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Vragen aan de gemeente kunt u mailen naar hulpoekraine@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Op de pagina Nieuw in Rotterdam vindt u meer informatie voor nieuwkomers. Gebruik de Google Translate knop rechts bovenaan de pagina om de pagina te vertalen.