Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Kinderopvang

Kinderopvang stimuleert de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen, waardoor ze leren terwijl ze spelen. Ook helpt opvang ouders om zorg voor kinderen te combineren met werk of studie.

Er zijn verschillende soorten kinderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

 • Kinderdagopvang
  Kinderopvang is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Organisaties voor kinderdagopvang kunnen ook Rotterdamse Peutergroepen hebben, waar kinderen (een deel van de tijd) aan mee kunnen doen.
 • Peutergroep
  Voor peuters van 2 tot 4 jaar heeft Rotterdam de Peutergroep (ook voorschool genoemd). Deze voorziening krijgt subsidie van de gemeente. Het is een leuke speelgroep waar peuters samen spelen en waar hun ontwikkeling wordt gestimuleerd. Het is een goede voorbereiding op de basisschool. Er zijn Peutergroepen bij peuteropvanglocaties, kinderdagverblijven en in basisscholen in Rotterdam. Als u werkt, kan uw peuter bij het kinderdagverblijf meedoen in een Peutergroep.
 • Buitenschoolse opvang
  Voor kinderen op de basisschool is er buitenschoolse opvang (bso) en tussenschoolse opvang (tso).
 • Gastouders
  Gastouders kunnen opvang bieden aan kinderen van 0 tot 13 jaar.
 • Kinderopvang Plus (Plusopvang)
  Voor kinderen van 0 tot 13 jaar, die niet naar een gewone kinderdagopvang, Peutergroep of buitenschoolse opvang kunnen, omdat zij extra begeleiding, aandacht en zorg nodig hebben.

Landelijk Register Kinderopvang (LRK)

Kinderopvangorganisaties, Peutergroepen en gastouders die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang (Wko) zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Link opent een externe pagina. Hier vindt u informatie over alle opvangplekken in Rotterdam.

Kinderopvangtoeslag

U kunt bij de Belastingdienst Kinderopvangtoeslag aanvragen als uw kind naar een opvangvoorziening gaat die is geregistreerd in het LRK (Landelijk Register Kinderopvang).

Regeling Sociaal Medische Indicatie (SMI)

Ouders met lichamelijke, psychische of sociale problemen kunnen soms de opvoeding en verzorging van hun kind niet meer aan. Kinderopvang kan dan een oplossing zijn.

Toezicht op veiligheid en kwaliteit

De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor toezicht op veiligheid en kwaliteit van kinderopvangplekken. Meer hierover kunt u lezen op de website van GGD-Rotterdam-Rijnmond.nl. Link opent een externe pagina.

Voor het melden van een klacht of misstand heeft u verschillende mogelijkheden. Bekijk de mogelijkheden op pagina Klachten school en opvang.

Meer informatie

Heeft u zelf een kinderopvang? Dan vindt u meer informatie op de pagina Ondernemers in de kinderopvang.