Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer is voor kinderen die door een beperking niet zelfstandig naar school kunnen reizen. Of voor kinderen die naar een speciale school gaan meer dan zes kilometer van hun woonadres.

Ouders zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van hun kind bij het reizen naar school. Soms hebben ouders ondersteuning nodig van de gemeente. Er zijn verschillende vormen van vervoer en vergoeding.

Persoonlijk vervoersplan

Samen met u maken we een persoonlijk vervoersplan voor uw kind. In het vervoersplan staan allerlei afspraken over hoe u uw kind zo zelfstandig mogelijk kunt laten reizen. En hoe de gemeente u daarbij kan helpen.

Zelfstandig reizen 

Is uw kind 9 jaar of ouder? Dan bespreken we met u of uw kind kan leren om zelfstandig te reizen. Met de fiets of met het openbaar vervoer. Wilt u hier meer over weten? Kijk bij Vragen en antwoorden op deze pagina.

Kijk wat voor uw kind nodig is

Als uw kind zelfstandig naar school kan reizen, heeft uw kind geen vervoersvoorziening nodig.

Heeft uw kind een beperking of is er geen school van het soort onderwijs dat uw kind nodig heeft, op redelijke afstand van huis, dan is er ondersteuning mogelijk. Hieronder leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen.

Voorwaarden

Om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen geldt een aantal voorwaarden. Zo moet uw kind in Rotterdam wonen. Bekijk hieronder welke situatie voor uw kind van toepassing is:

Voorwaarden leerlingenvervoer

Twijfelt u of uw kind leerlingenvervoer nodig heeft?
Neem dan contact met ons op. Dat kan via e-mail leerlingenvervoer@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of telefoonnummer 010 498 42 57 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Aanvragen

Als u denkt dat het nodig is om vervoer of een voorziening aan te vragen, kunt u een aanvraag doen.
Het is belangrijk dat u op tijd een aanvraag doet, maar uiterlijk 8 weken voor de start van het nieuwe schooljaar. Dan kunnen wij alles op tijd voor u regelen.

De regels

De gemeentelijke regelgeving voor het toekennen van leerlingenvervoer kunt u vinden in de Verordening bekostiging leerlingenvervoer Rotterdam, Lokale wet- en regelgeving | overheid.nl. Link opent een externe pagina.

Vragen en antwoorden