Vluchtelingenopvang bij Rotterdammers thuis
Sinds maart 2022 vangt Rotterdam Oekraïense vluchtelingen op. Ongeveer 60% van de Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam verblijft bij Rotterdammers thuis. Zo’n 40% vangt de gemeente in gemeentelijke opvanglocaties op.
Vragen en antwoorden
De gemeente Rotterdam maakt graag gebruik van de gastvrijheid van Rotterdammers voor Oekraïense vluchtelingen. U kunt zich hiervoor melden bij RefugeeHomeNL. Link opent een externe pagina.
Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken. Enkele tips van ervaren gastgezinnen:
- Uw gasten komen uit een oorlogsgebied en hebben een andere cultuur met andere gewoonten. Ze kennen Nederland en de vele regels in Nederland niet. U zult ze veel moeten begeleiden. Houd er rekening mee dat dit veel tijd kost, soms wel 20 uur per week.
- Oekraïense vluchtelingen krijgen leefgeld. Link opent een externe pagina vanuit de gemeente, zolang zij geen werk hebben. Een deel van het leefgeld kunnen zij uitgeven aan voedsel- en woonkosten. U kunt met uw gasten een vergoeding afspreken voor maaltijden en woonkosten. Is deze vergoeding voor u voldoende om de extra kosten te dragen?
- Veel huisartsen nemen geen nieuwe patiënten aan. Vraag daarom eerst aan uw huisarts of hij/zij bereid is zorg te verlenen aan uw gast(en) voordat u opvang aanbiedt.
- Ook veel tandartspraktijken nemen geen patiënten aan. Vraag uw tandarts daarom eerst of hij/zij bereid is zorg te verlenen aan uw gast(en) voordat u opvang aanbiedt.
- Komen er kinderen bij u thuis die naar school moeten? Vraag van tevoren of er plek is voor de kinderen bij de school.
- Hebben de kinderen kinderopvang nodig? Vraag van tevoren of er plek is voor de kinderen bij het kinderopvangcentrum in de buurt.
Dit overzicht helpt u bij het maken van afspraken:
Overige tips
Via RefugeeHomeNL. Link opent een externe pagina gaat u het samenwonen aan voor een periode van 3 maanden. U kunt uw woonruimte ook langer aanbieden.
Nee, er is geen vergoeding beschikbaar voor particulieren die mensen thuis opvangen.
Vluchtelingen krijgen elke maand leefgeld. Link opent een externe pagina. Dat is een vergoeding voor voedsel, persoonlijke uitgaven en woonruimte. Vanuit dit leefgeld kunnen ze voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. U kunt dit zelf met uw gasten afspreken.
Kijk voordat u woonruimte aanbiedt of deze vergoeding voor u voldoende is om de extra kosten te dekken.
Nee, er is geen vergoeding voor extra energie- en waterkosten.
Ja, een wijkteam van de gemeente Rotterdam kan u en uw gasten helpen bij bepaalde vragen. Neem daarvoor contact op met wijkteamoekraineMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Oekraïense vluchtelingen die ingeschreven zijn bij de gemeente Rotterdam kunnen net als alle Rotterdammers een Rotterdampas kopen. Om in aanmerking te komen voor het minima-reductietarief van € 5 is een bewijs van laag inkomen nodig. Dit kan bijvoorbeeld een bewijs van leefgeld zijn, zoals de BNG-pas. Deze kunnen zij samen met hun paspoort laten zien bij een van de verkooppunten. Kijk op de website van de Rotterdampas. Link opent een externe pagina voor de verkooppunten.
Alle kinderen van 0 tot en met 17 jaar die in Rotterdam wonen, kunnen gebruik maken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Rotterdam.
Dit fonds betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren van 0 tot en met 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek- of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus.
Kijk op de website Jeugdfonds Sport en Cultuur Rotterdam. Link opent een externe pagina hoe u de vergoeding kunt aanvragen.
Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken.
Als het opvangen van mensen in uw huishouden echt niet meer gaat, dan kijken we of opvang op een gemeentelijke locatie beschikbaar is. Neem hiervoor contact op met de gemeente via hulpoekraine@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Als u een vluchteling in huis neemt, heeft dat geen gevolgen voor uw bijstandsuitkering. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van de kostendelersnorm. Dit geldt alleen als het gaat om een tijdelijk woonplek. Wel is het belangrijk om het te melden bij uw inkomensconsulent.
U betaalt afvalstoffenheffing op basis van het aantal personen dat op uw adres ingeschreven staat in de BRP. Over de kosten kunt u afspraken maken met uw gasten. Verderop kunt u overzichten vinden die u helpen bij het maken van afspraken.
Rotterdammers met een laag inkomen kunnen een kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing aanvragen. Hoe dat werkt, leest u op de pagina Kwijtschelding afvalstoffenheffing aanvragen.