Spring naar het artikel

Bent u (bijna) dak- of thuisloos, heeft u psychische en/of ook andere problemen? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Kijk hieronder welke situatie op u van toepassing is.

U zou (weer) zelfstandig willen wonen. Maar u heeft problemen met uw inkomen, huishouden of sociale contacten. Als er is niemand is in uw omgeving die u daarbij kan helpen, dan kunt u bij de gemeente aankloppen.

Ben je jonger dan 18 jaar en word je dakloos of dreig je dakloos te worden, dan helpt het wijkteam. Je kunt je daar aanmelden via een schoolmaatschappelijk werker of je huisarts.

Ben je tussen de 18 en 22 jaar en heb je geen slaapplek, ook niet binnen je netwerk? En/of heb je beschermd of begeleid wonen nodig? Kom dan tussen 9.00 en 12.30 uur naar het Jongerenloket. Je kunt ons bellen tussen 9.00 en 16.30 uur.

We kunnen je helpen als alle onderstaande punten voor jou gelden:

 1. Je bent tussen de 18 en 22 jaar
 2. Je hebt geen slaapplek, ook niet binnen je netwerk. En/of je hebt beschermd of begeleid wonen nodig
 3. Je bent legaal in Nederland
 4. Je kunt je problemen niet zelf oplossen

Ga dan voor een adviesgesprek naar het Jongerenloket aan de Coolsingel 40. Je kunt ook e-mailen naar onderwijswerk4@rotterdam.nl.

Heb je vragen over:

 • kamerlijsten
 • hoe je een urgentie moet aanvragen
 • hoe je je moet inschrijven
 • waar de soepbus staat of waar je overdag rustig kunt zitten en thee kunt drinken zonder dat je meteen weggestuurd wordt?

Maak dan alsjeblieft een afspraak met een van onze wmo-adviseurs. Bel voor 16.30 uur naar (010) 267 13 00.

Langskomen

Elke werkdag kun je tussen 9.00 en 12.30 uur langskomen bij het Jongerenloket aan de Coolsingel 40.

Buiten deze openingstijden kun je terecht bij:
Crisisopvang Plataan
Telefoon: (088) 892 82 15
Mathenesserlaan 261, Rotterdam

Bent u 23 jaar of ouder en wordt u dakloos of dreigt u dat te worden? Mogelijk kan het Wijkteam iets betekenen. Maak een afspraak bij VraagWijzer via 14 010 of loop binnen bij een VraagWijzer in uw buurt.

In sommige gevallen heeft u direct hulp of zorg en opvang nodig, bijvoorbeeld als u dakloos bent. In dat geval zal de VraagWijzer u doorverwijzen naar Centraal Onthaal. U kunt ook direct mailen naar Centraal Onthaal via centraalonthaalmo@rotterdam.nl of u kunt langsgaan bij Centraal Onthaal.

Als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt daalt, gaat de winterregeling voor dak- en thuislozen in. Deze regeling garandeert dat iedereen gratis binnen kan slapen en een warme maaltijd of voedzame soep en ontbijt kan eten.

De winterkouderegeling is bedoeld om daklozen van straat te halen en gezondheidsproblemen door de kou te voorkomen. Naast extra bedden betekent dit ook extra inzet van veldwerkers en politie. Zij sporen mensen op die normaal buiten slapen en motiveren ze om in de nachtopvang te slapen.

87 extra bedden

Standaard heeft de nachtopvang bij het Leger des Heils, Nico Adriaanstichting en het CVD 232 bedden klaar staan. Tijdens de winterregeling komen daar 87 extra bedden bij. Is dat nog niet genoeg, dan zijn meer extra bedden mogelijk. Zodat iedereen binnen kan slapen.

Extra veldwerkers

Stichting Ontmoeting zet extra veldwerkers in om buitenslapers op te sporen en te motiveren in de nachtopvang te komen slapen. Hierbij houden zij contact met andere veldwerkers, vooral van het Leger des Heils. Zo komen mensen die normaal geen gebruik maken van de nachtopvang in beeld bij zorginstellingen.

Samenwerking met Utrecht

De start en het einde van de winterregeling is afhankelijk van de weersomstandigheden en weersverwachtingen. Hierbij weegt vooral de combinatie van (gevoels)temperatuur, wind en sneeuwval mee. Gemeente Rotterdam en Utrecht stellen samen het begin van de winterregeling vast. De regeling is in de regio Rijnmond van toepassing op de volgende gemeenten:

 • Rotterdam
 • Ridderkerk
 • Capelle a/d IJssel
 • Krimpen a/d IJssel
 • Lansingerland
 • Barendrecht
 • Albrandswaard

Rotterdam en Utrecht nemen samen ook de beslissing om de winterregeling weer te stoppen.