Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

18 worden

Bijna 18. Alles wat je wilt weten als je 18 wordt.

Word jij binnenkort 18 jaar? Gefeliciteerd! Vanaf dit moment ben je volwassen. En regel je veel dingen zelf. Op deze pagina lees je wat je moet regelen als je 18 jaar wordt.

Dit moet je regelen

Vraag een DigiD aan

Om dingen te regelen met de overheid, heb je vaak een DigiD nodig. Bijvoorbeeld om een zorgverzekering of een studiefinanciering af te sluiten. Met een DigiD zet je een digitale handtekening. 
Heb je geen DigiD? Regel het dan via www.digid.nl. Link opent een externe pagina.

Sluit een zorgverzekering af

Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Die heb je nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Je betaalt elke maand premie; een vast bedrag. Veel zorgverzekeraars hebben een speciale zorgverzekering voor jongeren. Op www.zorgkiezer.nl. Link opent een externe pagina kun je zorgverzekeringen vergelijken.

Dit is handig om te regelen

Vraag zorgtoeslag aan

Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Mensen met een lager inkomen kunnen zorgtoeslag aanvragen. Link opent een externe pagina. Hiermee kun je een deel van de zorgverzekering betalen. Deze zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Schrijf je in voor een woning

Wil je binnenkort of over een paar jaar zelfstandig wonen? Schrijf je dan in voor een woning op Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina. Dit kan vanaf je achttiende verjaardag. Je komt dan op een wachtlijst. Vraag op de website een woonpas aan. Die kost 10 euro per jaar. Je moet de pas elk jaar verlengen.

Regel een aansprakelijkheidsverzekering

Als je 18 wordt, ben je zelf aansprakelijk als je schade veroorzaakt. Schiet je een voetbal door een ruit of valt je fiets tegen de auto van de buurman? Dan draai jij op voor de kosten. Daarom is het handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Er zijn verschillende websites waarop je verzekeringen kunt vergelijken. Bijvoorbeeld die van de Consumentenbond. Link opent een externe pagina.

Denk ook hier nog aan

Extra geld (toeslagen) aanvragen

Als je een laag inkomen hebt, heb je misschien recht op extra geld. Dat noemen we toeslagen. Op www.berekenuwrecht.nl. Link opent een externe pagina zie je in een paar stappen of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Ook zie je waar je ze kunt aanvragen. Zorgtoeslag en huurtoeslag zijn de twee belangrijkste toeslagen.

Extra geld voor school of studie

Ben je ouder dan 18 jaar en doe je voltijd voortgezet onderwijs? Dan kun je de tegemoetkoming scholieren aanvragen. Link opent een externe pagina. Dit doe je bij DUO.

Ga je studeren aan het mbo, hbo of de universiteit, dan kun je studiefinanciering aanvragen. Link opent een externe pagina. Je krijgt dan elke maand geld voor je studie. Doe de aanvraag bij DUO.

Ben je een student met een beperking en lukt het je niet om naast je studie te werken? Vraag dan een extra toeslag aan bij de gemeente. Je moet minimaal 15 zijn en een opleiding of studie in Rotterdam volgen. Vraag de Studietoeslag aan.

Hulp bij geldzorgen

Maak jij je zorgen over geld? Blijf hier niet mee rondlopen! Op pagina Rondkomen jongeren en in de Kwikstart app. Link opent een externe pagina staan handige tips. Op pagina Geldzorgen lees je of de gemeente je kan helpen met extra geld (toeslag).

Uitkeringen waar je misschien recht op hebt

Heb je een ziekte of handicap? Of word je werkloos? Dan kun je misschien een uitkering krijgen van het UWV. Link opent een externe pagina. Heb je niet genoeg geld om van te leven? Dan kun je 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen.

Hulp bij het vinden van werk

Het Leerwerkloket Rijnmond weet alles over leren en werken in de regio. Ze kunnen je helpen met advies over je opleiding en carrière. Het Leerwerkloket heeft een website speciaal voor jongeren, www.jensinrijnmond.nl. Link opent een externe pagina
Meer tips over werk zoeken en hulp hierbij vind je in de Kwikstart app. Link opent een externe pagina.

Terug naar school

Heb je vragen over hoe je terug naar school kunt? Het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam kan je hierbij helpen.

Jeugdhulp en geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Krijg jij jeugdhulp? Als jij 18 wordt, verandert er misschien iets. Je begeleider weet hier meer van, dus vraag ernaar. Het is belangrijk dat jij goed voorbereid bent op de toekomst.  

Klaar voor de toekomst met het Rotterdams Toekomstplan 

Krijg jij hulp of begeleiding bij het opgroeien? Bijvoorbeeld van een jeugdhulpinstelling? Dan is het extra belangrijk dat jij je goed voorbereid op je toekomst. Met het Rotterdams Toekomstplan ontdek je wat je belangrijk vindt. En hoe je daar naartoe kunt werken. Vul het Toekomstplan samen met je begeleider in. Of praat met je begeleider over je wensen en vragen.

Waar wil jij later wonen? 

Woon jij in een instelling voor jeugdhulp? Of woon je bij een pleeggezin? Dan is het goed om na te denken over waar je wilt wonen na je 18e verjaardag. Er zijn 5 verschillende woonkeuzes in Rotterdam. Je vindt ze in de folder Woonkeuzes. Hierin staat ook hoe je samen met je begeleider jouw nieuwe woonplek kunt regelen. 

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 

Vanaf 18 jaar ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekeraar betaalt een groot deel van de kosten voor GGZ-behandeling. Je betaalt zelf ook een deel. Dit heet eigen risico. Soms kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Je krijgt dan geld om een deel van de kosten te betalen. Bespreek dit met je hulpverlener. 

Hulp en advies

Nog meer over 18 worden