Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Geweld in huis

Huiselijk geweld, seksueel geweld en ouderen- en kindermishandeling komt vaker voor dan u denkt. Het is een groot maatschappelijk probleem dat veel verdriet en pijn veroorzaakt. Samen moeten we hier wat tegen doen.

Blijft u alert binnen uw eigen gezin, bij uw buren, collega’s, kennissen en vrienden? 

Veilig thuis

Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur (anoniem) chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Het landelijke telefoonnummer 0800 - 20 00 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. 

Acuut gevaar 

Bij acuut gevaar, bel altijd 112. Wilt u advies of melden? Neem contact op met Veilig Thuis of bel 0800 - 20 00. Of start een chat met Veilig Thuis.

Filomena

Te maken met zeer ernstig geweld door een (ex-)partner? Wordt u gestalkt en bedreigd? Stap dan binnen bij Filomena. Dit is het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling.

Filomena is er voor alle slachtoffers uit de regio Rotterdam Rijnmond wanneer er sprake is van zeer ernstig, complex geweld, met letsel, zeden in combinatie met huiselijk geweld, psychosociaal trauma of intieme terreur.

Bij Filomena werken professionals samen met u aan goede en passende hulp.

Ervaring in Huis

Als u uw verhaal kwijt wil aan iemand die zelf bekend is met huiselijk geweld, dan kunt ook contact opnemen met Ervaring in Huis. Een team van zowel voormalig slachtoffers als plegers van huiselijk geweld, luistert zonder oordeel, stelt de juiste vragen en kan tips geven over vervolgstappen. De ervaringsdeskundigen zijn in te zetten op verschillende gebieden. Ze bieden hulp bij huiselijk geweld door te luisteren en samen te bespreken wat verder gaat helpen. Ze luisteren en kunnen, als dat de wens is, u helpen en ondersteunen om uit de situatie van huiselijk geweld te komen. Ze adviseren vanuit hun eigen ervaringen en helpen om de juiste stap te nemen. Ook kunnen ze u ondersteunen als u contact zoekt met een professional. U kunt zonder voorwaarden of doorverwijzing contact opnemen met ervaringsdeskundigen van Ervaring in Huis. Kijk op de website van Ervaring in Huis: 

Centrum voor Jeugd en Gezin

Lopen bij uzelf de spanningen op? Geweld tegen een partner of kind is nooit een optie. Zoek hiervoor hulp. Praat erover. Niemand in uw eigen omgeving waarmee u kunt praten? Praat met uw huisarts. Of vraag advies aan Veilig Thuis of Ervaring in Huis. Bellen met het Centrum jeugd en gezin (CJG Rijnmond) kan ook, via telefoon 088 - 201 00 00 of ga naar de website van CJG Rijnmond: 

Niet durven handelen

Driekwart van de Nederlanders vindt het vanzelfsprekend om in actie te komen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling. Toch houdt 'handelingsverlegenheid' ongeveer de helft van alle Nederlanders tegen. Angst en onzekerheid zijn de belangrijkste drempels voor handelen. Onzekerheid over het feit wat u zelf kunt doen, of omdat u niet weet of u het wel goed ziet. Angst bijvoorbeeld omdat u niet kunt inschatten hoe drastisch de gevolgen zijn of u bent niet bekend met de hulpinstanties en proces van hulp of u hebt geen vertrouwen in die instanties.

Vraag hulp, advies of lucht uw hart!

Soms heeft u net dat zetje nodig om te durven handelen. Er zijn organisaties om contact mee op te nemen voor advies, hulp of om uw hart te luchten. Dit kan dat zetje zijn wat nodig is om daadwerkelijk in actie te komen. U vindt deze hulporganisaties via Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Link opent een externe pagina

Denk hierbij aan:

Wat is huiselijk geweld?

Bij huiselijk geweld en kindermishandeling denk je al snel aan lichamelijke mishandeling. Maar er kan ook sprake zijn van psychische mishandeling, verwaarlozing of financiële uitbuiting. Het kan voorkomen bij kinderen, volwassen of ouderen.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van huiselijk geweld:

  • Seksueel geweld zoals ongewild aanraken of seks tegen uw zin.
  • Geestelijk geweld zoals uitschelden, vernederen, spullen kapot of geld afhandig maken.
  • Verwaarlozing: niet zorgen voor eten, drinken of kleding.
  • Mishandeling bij (dreiging van) de geschonden eer van de familie,
  • Huwelijksdwang: als je moet trouwen tegen je zin of als je niet mag scheiden.
  • Huiselijk geweld komt helaas nog vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Als je zelf betrokken bent, ben je dus niet de enige.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk dat er hulp komt, want geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten.

Maakt u zich zorgen zorgen om uzelf of een ander? Vraag advies bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Link opent een externe pagina.

Bel 0800 - 2000 (gratis, 24/7 bereikbaar), chat via Veiligthuisrr.nl. Link opent een externe pagina of mail naar info@veiligthuisrr.nl. Link opent een externe pagina. In geval van direct levensgevaar, bel 112.

Ik vermoed huiselijk geweld

Gemeente Rotterdam en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijven werken aan het taboe doorbreken rondom huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling. 

Daarbij roepen we mensen gezamenlijk op iets te doen wanneer zij huiselijk geweld vermoeden. Hiervoor lanceerden beide ministeries ook de nieuwe campagne: Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Link opent een externe pagina