Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Veilig op het werk

Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt, bijvoorbeeld in de vorm van fysieke, psychische of seksuele mishandeling. Ongeveer zeventig procent van de slachtoffers heeft een betaalde baan.

Huiselijk geweld heeft een enorme impact op slachtoffers, de directe omgeving en de samenleving als geheel. Er heerst nog altijd een taboe op, maar weinig slachtoffers durven erover te praten. Hierdoor blijft het geweld zich soms jaren voortslepen met alle gevolgen van dien. Vaak is het nodig dat de omgeving ingrijpt om het geweld te stoppen. Het helpt als een direct leidinggevende, een bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon signalen herkent en ter sprake brengt. Het gaat niet alleen om slachtoffers. Ook plegers van huiselijk geweld hebben een baan. Juist bij plegers kan het stoppen van geweld beginnen met een helpende hand. Gemeente Rotterdam en Augeo Foundation ontwikkelden daarom samen met een aantal bedrijven een e-learning en toolkit. Deze is bedoeld voor HR-managers, P&O- managers, leidinggevenden, casemanagers en verzuimregisseurs arbodiensten.

Impact van huiselijk geweld

Wanneer het thuis niet veilig is heeft dit gevolgen voor het werk. Het uit zich in stress, concentratieproblemen, te laat komen en eerder weggaan, productieverlies, ziekteverzuim en uiteindelijk het verlies van werk of arbeidsongeschiktheid. Meer dan de helft van slachtoffers van huiselijk geweld mist drie of meer werkdagen per maand. Daarnaast kost huiselijk geweld werkgevers jaarlijks zo’n 136 miljoen euro aan verzuim en is verantwoordelijk voor minstens tien procent van het ziekteverzuim.

  • Huiselijk geweld kost werkgevers jaarlijks ongeveer 136 miljoen euro aan verzuim.
  • 50 tot 70% van de zieke werknemers mankeert medisch niets.
  • Huiselijk geweld is verantwoordelijk voor minstens 10% van het ziekteverzuim.
  • 54% van slachtoffers van huiselijk geweld mist 3 of meer werkdagen per maand.
  • 11% van de vrouwen maakte seksueel geweld door een partner of ex-partner mee.

Telefoonnummer Veilig Thuis

In Nederland kunnen slachtoffers van huiselijk geweld voor hulp en advies terecht bij Veilig Thuis. Vermoedt u een huiselijk geweld situatie bij een collega op uw werk? Bel Veilig Thuis, 0800 20 00. Dit nummer is gratis en 24/7 bereikbaar). Of u nu vragen of vermoedens heeft, of als u het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Het is belangrijk dat er hulp komt, want geweld stopt niet vanzelf.

Toolkit Signaleren van huiselijk geweld bij werknemers

De toolkit Signaleren van huiselijk geweld bij werknemers biedt handvatten aan werkgevers. Zij kunnen hiermee vermoedens bespreekbaar maken en signalen herkennen. De toolkit geeft ook informatie over professionele hulp. Hieronder vindt u de middelen.