Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Leer Praktijk Centrum

Woont u op Rotterdam Zuid en krijgt u een uitkering van de gemeente? Dan kunt u hulp krijgen bij het vinden van een baan.

Subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Niet voor iedereen is de stap naar betaald werk gemakkelijk. Dat verschilt per persoon en situatie. Soms mist iemand werkritme of werkervaring en soms is solliciteren een obstakel. Door deze drempels is het moeilijk om langdurig uit een uitkering te komen. In een Leer Praktijk Centrum bieden we mensen de kans om werkervaring op te doen. Drie Leer Praktijk Centra in Rotterdam-Zuid ontvangen hiervoor samen een bijdrage van € 523.861.

Logo React Europese Unie

U wilt graag weer aan het werk. Maar u heeft weinig werkervaring. Of u kunt nog niet alles wat u nodig heeft om te gaan werken.
U kunt dan werkervaring opdoen bij een Leer Praktijk Centrum.

Wat is een Leer Praktijk Centrum?

Een Leer Praktijk Centrum is een oefenplek bij een werkgever op Rotterdam Zuid. Bij het Leer Praktijk Centrum gaat u oefenen met werk in de praktijk.
Er zijn 9 verschillende Leer Praktijk Centra. Bij elk centrum kunt u iets anders leren. Zo is het ene Leer Praktijk Centrum gespecialiseerd in de horeca en de ander is gespecialiseerd in het opleiden tot werken in een winkel.
Verderop in de tekst vindt u onder het kopje ‘Waar kan ik een Leer Praktijk Centrum vinden?’ de verschillende functies die per centrum mogelijk zijn.

Video

Bekijk hieronder de video 'Wat gebeurt er in een Leer Praktijk Centrum?'.

Meer informatie

Meer weten over de Leer Praktijk Centra? Mail dan naar LPCWI@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Meer weten over Nationaal Programma Rotterdam Zuid? Of interviews met bewoners en werkers op Zuid lezen? Ga dan naar nprz.nl. Link opent een externe pagina.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wat kan ik leren?

Bij het Leer Praktijk Centrum gaat u oefenen met allerlei zaken die met werk te maken hebben.
U oefent bijvoorbeeld met het opbouwen van een werkritme. En het samenwerken met collega’s. En alles wat u nodig heeft om werk te kunnen doen dat bij u past.

U kunt ook trainingen volgen die nodig zijn voor het werk dat u wilt doen. Of een opleiding volgen.

Hoe word ik begeleid?

Een ontwikkelcoach begeleidt u tijdens het traject bij het Leer Praktijk Centrum. U bespreekt regelmatig met deze coach hoe het gaat en wat u nog meer kunt gaan doen.

Hoelang duurt een traject?

Het traject duurt maximaal een jaar. Binnen dat jaar bespreekt uw ontwikkelcoach met u wanneer u kunt gaan solliciteren. Ook bij het solliciteren kunt u hulp krijgen

Kan ik ook trainingen volgen?

Tijdens het traject kunt u verschillende trainingen volgen. Bijvoorbeeld om een goed cv te maken. Een cv is een lijst met opleidingen, diploma’s en werkervaring en heeft u nodig om te solliciteren. U kunt ook een computercursus volgen. En tijdens het traject kunt u een laptop bij het Leer Praktijk Centrum gebruiken om te oefenen.

Waar kan ik een Leer Praktijk Centrum vinden?

Er zijn verschillende Leer Praktijk Centra op Zuid:

Charlois

 • Carnisse: Stichting KOCO Rotterdam - Bevelandsestraat 30
  Stichting KOCO Rotterdam is een horecagelegenheid gevestigd in een zorgflat, de Nancy Zeelenbergflat.
  Dit Leer Praktijk Centrum heeft verschillende werkervaringsplekken in de bediening, schoonmaak, bij de balie als gastvrouw of gastheer, tuinonderhoud voor barwerkzaamheden.
 • Cultuurwerkplaats Tarwewijk - Cillershoekstraat 1
  In de Tarwewijk staat een klein schoolgebouw met een grote binnentuin. Vlakbij metro Maashaven staat de Cultuurwerkplaats Tarwewijk. Dit Leer Praktijk Centrum heeft verschillende werkervaringsplaatsen als textielmedewerker of tuinmedewerker.  

Feijenoord

 • De Beroepentuin - IJzerwerkkade 36
  De Beroepentuin is een Leer Praktijk Centrum waar vakvaardigheden worden aangeleerd in de zogenaamde ‘nieuwe beroepen’, zoals in de energietransitie.
  U krijgt aan het begin twee weken de tijd om te ontdekken welk vak u wilt leren. Er worden verschillende werkervaringsplekken zoals zonnepanelenmonteur of warmtepompmonteur.
  Ook kunt u ervaring krijgen als medewerker warmtenetwerk en overige installatietechniek of sanitair.
  Er zijn ook beroepen waar de fysieke belasting minder zwaar is, bijvoorbeeld binnen de isolatie-richting. Daardoor kan er voor iedereen een passende plek gevonden worden.
 • de Rotterdamse Munt - Rosestraat 200
  De Rotterdamse Munt is een stadstuin in Feijenoord.
  Hier wordt verse munt, groente en fruit gekweekt voor mensen met knipkaarten en plukkaarten.
  Die worden verkocht in de tuinwinkel en op de oogstmarkt.
  Dit Leer Praktijk Centrum biedt verschillende werkervaringsplekken als Assistent Tuin van de Wijk in het tuinteam en als Assistent Welzijn en Gezondheid in het Welzijn- en Gezondheidsteam.
 • Stichting Voedseleducatie010 - Persoonsdam 142
  Stichting VoedselEducatie010 is een Leer Praktijk Centrum in het Huis van de Wijk.
  VoedselEducatie010 geeft leerlingen van basisscholen elke dag een warme en gezonde schoollunch.
  In een professionele keuken wordt dagelijks gekookt met verse ingrediënten. We hopen dat de leerlingen meer groenten, fruit en volkorenproducten gaan eten.
  We geven deze leerlingen ook kook- en smaaklessen, om te laten zien dat gezond eten maken ook leuk en lekker is.
  In dit Leer Praktijk Centrum kunt u werkervaring opdoen als keukenmedewerker om de lunches helpen voor te bereiden.
 • Mensa Mensa - Hillevliet 90
  LPC Mensa Mensa is een initiatief dat tot doel heeft mensen bewust te maken van gezonde voeding. 
  Een van hun activiteiten om dit doel te bereiken is het mealprep café. Hier krijgen wijkbewoners de kans om tegen een kleine vergoeding een gezond weekmenu voor te bereiden.
  Naast het mealprep café is Mensa Mensa ook een wijkrestaurant en biedt de LPC nog een waardevolle service: het bereiden van gezonde lunches voor basisschoolleerlingen. Dit initiatief is een belangrijk onderdeel van hun streven om gezonde voeding toegankelijk te maken voor een breder publiek, ook voor onze jongere generatie. In dit Leer Praktijk Centrum werkervaring opdoen als keukenmedewerker om de lunches helpen voor te bereiden. En kennis op te doen over gezonde voeding.
 • Stichting Station Roffa - Strevelsweg 682-686 
  Station Roffa is de plek waar meerdere initiatieven samen komen.
  Zij bieden hiervoor leerwerktrajecten aan. Een van deze leerwerktrajecten is het repair Café, gericht op het refurbishen van afgeschreven ICT en elektronica. 
  Deze worden gratis opgehaald op locatie om vervolgens deze te ontdoen van alle software en gegevens. 
  Hierna worden deze volledig gerefurbished en waar nodig voorzien van nieuwe software zodat deze materialen een tweede leven tegemoet kunnen gaan.

  Stichting Roffa zet zich daarnaast in voor digitalisering en het verbeteren van toegang tot technologie voor verschillende doelgroepen binnen Rotterdam. 
  Als onderdeel van dit initiatief bieden zij buurtbewoners de mogelijkheid om hun laptop of computer tegen een gereduceerd tarief te laten repareren of upgraden. 
  Bovendien kunnen zij ook tegen een gereduceerd tarief ICT-middelen aanschaffen.
  Dit Leer Praktijk Centrum biedt kandidaten die geïnteresseerd zijn in ICT soft- en hardware de mogelijkheid om hun kennis te vergroten.
 • Vreewijk

 • Het Witte Paard - Groenezoom 245
  Het Witte Paard 'salon de cité' is een horecazaak die kandidaten de mogelijkheid wil bieden om ervaring op te doen in de keuken, bediening, schoonmaak, maar ook als oppas in hun oppaskamer.
  Bij Het Witte Paard kan er op eigen tempo geleerd worden om te werken en wat er verwacht wordt als je samen met anderen werkt in een team. Hier wordt veel aandacht besteed aan het opdoen van arbeidsvaardigheden en het hebben van collega’s.
  Via Talentfabriek 010 is het ook mogelijk om een MBO-1 opleiding te volgen en is aandacht voor het leren van de Nederlandse taal via woordenschat boekjes. De aanwezigheid van een oppaskamer biedt voor deelnemers ook de gelegenheid om het werk bij het Witte Paard te combineren met de zorg voor hun kind(eren).

IJsselmonde

 • Reyeroord - Heindijk 350
  Bij dit Leer Praktijk Centrum kunnen deelnemers kennismaken met de energietransitie en werkervaring opdoen. Bijvoorbeeld in het installeren van zonnepanelen of monteren van warmtepompen. Zij combineren leren en werken en krijgen daarbij hulp en ondersteuning. In hun eigen tempo werken deelnemers hier aan hun toekomst en het vinden van een baan.
 • Aafje
  Aafje is een zorgorganisatie in Rotterdam die kandidaten de kans biedt om werkervaring op te doen op facilitair gebied, met een focus op schoonmaakwerkzaamheden. Deze mogelijkheid is beschikbaar op drie verschillende locaties: Smeetsland (IJsselmonde), Meerweide (IJsselmonde) en Slinge (Charlois). In de eerste 3 tot 4 maanden zullen de taken binnen de zorginstelling worden uitgevoerd. Na deze periode bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar Aafje Thuis, waar de schoonmaakwerkzaamheden bij klanten thuis zullen plaatsvinden. Dit is een uitstekende kans om waardevolle werkervaring op te doen.

Programma Samen voor Zuid

De Leer Praktijk Centra zijn een initiatief van programma Samen voor Zuid (onderdeel van Nationaal Programma Rotterdam Zuid). Het aantal werkzoekenden in Rotterdam Zuid is hoger dan de rest van Rotterdam. Daarom is geld vrijgemaakt voor extra investeringen. Samen voor Zuid besteedt dit geld aan méér tijd en aandacht voor werkzoekenden. Belangrijk hierbij is één vast contactpersoon voor elke werkzoekende. En het samen doen staat centraal. De Leer Praktijk Centra zijn dan ook een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Woonbron, MKB Rotterdam Rijnmond en meerdere Rotterdamse sociaal ondernemers.