Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Leer Praktijk Centrum

Woont u op Rotterdam Zuid en krijgt u een uitkering van de gemeente? Dan kunt u hulp krijgen bij het vinden van een baan.

U wilt graag weer aan het werk. Maar u heeft weinig werkervaring. Of u kunt nog niet alles wat u nodig heeft om te gaan werken.
U kunt dan werkervaring opdoen bij een Leer Praktijk Centrum.

Wat is een Leer Praktijk Centrum?

Een Leer Praktijk Centrum is een oefenplek bij een werkgever op Rotterdam Zuid. Bij het Leer Praktijk Centrum gaat u oefenen met werk in de praktijk.
Er zijn 9 verschillende Leer Praktijk Centra. Bij elk centrum kunt u iets anders leren. Zo is het ene Leer Praktijk Centrum gespecialiseerd in de horeca en de ander is gespecialiseerd in het opleiden tot werken in een winkel.
Verderop in de tekst vindt u onder het kopje ‘Waar kan ik een Leer Praktijk Centrum vinden?’ de verschillende functies die per centrum mogelijk zijn.

Video

Bekijk hieronder de video 'Wat gebeurt er in een Leer Praktijk Centrum?'.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wat kan ik leren?

Bij het Leer Praktijk Centrum gaat u oefenen met allerlei zaken die met werk te maken hebben.
U oefent bijvoorbeeld met het opbouwen van een werkritme. En het samenwerken met collega’s. En alles wat u nodig heeft om werk te kunnen doen dat bij u past.

U kunt ook trainingen volgen die nodig zijn voor het werk dat u wilt doen. Of een opleiding volgen.

Hoe word ik begeleid?

Een ontwikkelcoach begeleidt u tijdens het traject bij het Leer Praktijk Centrum. U bespreekt regelmatig met deze coach hoe het gaat en wat u nog meer kunt gaan doen.

Hoe lang duurt een traject?

Het traject duurt maximaal een jaar. Binnen dat jaar bespreekt uw ontwikkelcoach met u wanneer u kunt gaan solliciteren. Ook bij het solliciteren kunt u hulp krijgen

Kan ik ook trainingen volgen?

Tijdens het traject kunt u verschillende trainingen volgen. Bijvoorbeeld om een goed cv te maken. Een cv is een lijst met opleidingen, diploma’s en werkervaring en heeft u nodig om te solliciteren. U kunt ook een computercursus volgen. En tijdens het traject kunt u een laptop bij het Leer Praktijk Centrum gebruiken om te oefenen.

Waar kan ik een Leer Praktijk Centrum vinden?

Er zijn verschillende Leer Praktijk Centra op Zuid:

Afrikaanderwijk: Nieuw & Oud - Paul Krugerstraat 96.
Nieuw en Oud is een kringloopwinkel voor en door Rotterdammers.

Afrikaanderwijk: Wijkwerk Coördinatie - Pretorialaan 141.
De Wijkwerk Coöperatie organiseert lokale werkgelegenheid in wijken die financieel kwetsbaar zijn.

Carnisse: Nancy Zeelenbergflat - Bevelandsestraat 30.
Deze locatie is gevestigd in een zorgflat en heeft een wijkrestaurant. Er zijn werkplekken in het wijkrestaurant (bediening, bar), de schoonmaak, bij de balie voor een gastvrouw of gastheer en bij het tuinonderhoud.

Charlois: Pilot LPC-aanpak Glazenwasserij - Driemanssteeweg 39.
Deze glazenwasserij leidt werkzoekenden in de praktijksituatie op voor de functie van allround Glazenwasser.

Feijenoord: Rotterdamse Munt - Rosestraat 200.
Deze stadstuin heeft werkplekken voor het onderhouden van de kruidentuin, oppotten van kruidenplanten en als gastvrouw of gastheer om bezoekers te ontvangen en rond te leiden.

Feijenoord: Huis van de Wijk De Dam - Persoonsdam 142.
In de keuken van deze locatie worden gezonde maaltijden klaargemaakt voor kinderen van de nabijgelegen scholen.

Hillesluis: Huis van de wijk Hillevliet - Hillevliet 90.
Dit wijkrestaurant is gevestigd in een Huis van de Wijk en heeft verschillende werkplekken. Zoals assistent in de horeca en voeding, assistent gastheer of gastvrouw, barman of barvrouw en barista. Mensen die de ambitie hebben om ondernemer te worden, kunnen hier getraind worden in ondernemersvaardigheden.

IJsselmonde: Rotterdam Kookt.
Deelnemers volgen een traject die zich richt op het ontwikkelen van kandidaten die de opstap naar werk willen en kunnen maken. Er zijn diverse werkervaringsplekken zoals het werken in de horeca/catering, het werken in de keuken, schoonmaak, enzovoort.

Tarwewijk: Cultuurwerkplaats Tarwewijk - Cillershoekstraat 1.
Er zijn werkplekken in de keuken, de schoonmaak, als gastvrouw of gastheer om bezoekers te ontvangen, bij het tuinonderhoud en in de hout- en textielbewerking. Naast deze werksoorten ondersteunen deelnemers bij het organiseren van evenementen en helpen zij in de bediening.

U kunt altijd zonder afspraak binnenlopen bij een Leer Praktijk Centrum. En uw vragen stellen aan de medewerkers.
U kunt ook uw contactpersoon bij de gemeente om een folder van het Leer Praktijk Centrum vragen.

Denkt u dat een Leer Praktijk Centrum iets voor u is? Bespreek het dan met uw contactpersoon van de gemeente.

Programma Samen voor Zuid

De Leer Praktijk Centra zijn een initiatief van programma Samen voor Zuid (onderdeel van Nationaal Programma Rotterdam Zuid). Het aantal werkzoekenden in Rotterdam Zuid is hoger dan de rest van Rotterdam. Daarom is geld vrijgemaakt voor extra investeringen. Samen voor Zuid besteedt dit geld aan méér tijd en aandacht voor werkzoekenden. Belangrijk hierbij is één vast contactpersoon voor elke werkzoekende. En het samen doen staat centraal. De Leer Praktijk Centra zijn dan ook een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Woonbron, MKB Rotterdam Rijnmond en meerdere Rotterdamse sociaal ondernemers.

Subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Niet voor iedereen is de stap naar betaald werk gemakkelijk. Dat verschilt per persoon en situatie. Soms mist iemand werkritme of werkervaring en soms is solliciteren een obstakel. Door deze drempels is het moeilijk om langdurig uit een uitkering te komen. In een Leer Praktijk Centrum bieden we mensen de kans om werkervaring op te doen. Drie Leer Praktijk Centra in Rotterdam-Zuid ontvangen hiervoor samen een bijdrage van € 523.861.

Meer informatie

Meer weten over de Leer Praktijk Centra? Mail dan naar LPCWI@rotterdam.nl.

Meer weten over Nationaal Programma Rotterdam Zuid? Of interviews met bewoners en werkers op Zuid lezen? Ga dan naar nprz.nl.