010werkt
Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de laatste 010werkt nieuwsbrief.
‘Bij het Stadsarchief ben ik bezig met papierwerk. Daar hou ik van, maar ik heb dat nooit eerder kunnen doen’, vertelt Shameem Rajput (50).
‘Nu zijn mijn kinderen groot en wil ik iets voor mijzelf en pak ik de kansen die voorbijkomen.’
Shameem deed veel mantelzorg. Eerst voor haar moeder en later ook voor anderen. Dat werd te zwaar en ze belandde in de uitkering. Ze wilde graag aan het werk en tegen haar coach zei ze: ‘Zet me ergens neer en het komt goed. Het maakt niet uit waar en wat voor werk.’
Het liefst doet Shameem administratief werk, maar daar was op dat moment geen traject voor. Daarom begon ze met het inpakken van kruiden voor Verstegen. Zo kwam ze in de werksfeer en het werkritme. Met haar coach besprak ze haar mogelijkheden. ‘Ik ben heel goed begeleid. Mijn coach vroeg: wat wil jij? En niet: wat heb je gedaan en wat is je ervaring?’
Als in een snoepwinkel
Toen Shameem een dag kon meewerken bij het Stadsarchief, greep ze die kans met beide handen aan. ‘Ik vond het meteen hartstikke leuk. Ik voelde me een kind dat snoep krijgt maar nog niet mag eten. Want het was maar voor een dag.’
Gelukkig bleef het daar niet bij, want inmiddels heeft Shameem een contract voor een jaar. Ze helpt mee met het digitaliseren van oude bouwtekeningen en vergunningen vanaf 1950: de stukken op chronologische volgorde leggen, controleren en scannen.
Springplank
‘Ik kan niet lang blijven, het is voor een jaar. Dat vind ik nu al jammer.’ Haar functie bij het Stadsarchief is een springplankbaan. Dat is tijdelijk om ervaring op te doen. Tegelijkertijd zoekt Shameem met haar coach verder naar een volgende baan. ‘Ja, het is echt een leerproces. Ik had nog nooit met computers gewerkt en nu werk ik met Excel en volg ik een computercursus.’ Ook hele dagen werken was even wennen. ‘Na mijn eerste week van 4 dagen van 8 uur per dag werken was ik kapot. Nu ben ik gewend aan het ritme, het werken met collega’s en nieuwe dingen leren.’
Gewoon ergens beginnen
‘Wat mijn droombaan is weet ik niet. Ik bekijk het van dag tot dag en ik leer elke dag iets nieuws. Ik heb geen diploma’s. Op mijn 14e ben ik naar Pakistan verhuisd. Ik ben half Nederlands en half Pakistaans. Later ben ik teruggekomen naar Nederland en toen had werk geen prioriteit voor mij. Ik zorgde voor mijn 4 kinderen. De jongste is nu 18 jaar en de oudste 30 jaar. Nu is het tijd voor mij en pak ik de kansen die voorbijkomen. Dat is ook mijn advies aan anderen. Begin gewoon ergens en probeer uit wat op je pad komt. Is het niets voor je, dan kan je altijd iets anders gaan doen.’
Hebt u vakantieplannen? U mag elk jaar maximaal 28 dagen naar het buitenland. Dit heeft geen gevolgen voor uw uitkering. Maar let op: uw vakantie mag uw kans op betaald werk, een re-integratietraject of een opleiding niet in de weg staan. Bespreek daarom eerst met uw opleider, trajectaanbieder of werkgever of u op vakantie kan. En bespreek het daarna ook met uw werkcoach.
Is uw contactpersoon Werk of Prestatie010 akkoord? Vul dan het formulier ‘verblijf buitenland’ in. Doe dit uiterlijk 2 weken vóórdat u vertrekt.
Ga voor het formulier ‘verblijf buitenland’ en meer informatie naar de pagina Vakantie en bijstand.
Er is deze zomer veel leuks te doen in en rond Rotterdam. Met de Rotterdampas zijn veel activiteiten gratis.
Bijvoorbeeld minigolf bij de Euromast, waterfietsen, naar musea of de film, Plaswijckpark, varen door de Rotterdamse haven of lasergamen.
Of krijg korting op andere leuke uitjes. Zo kunt u voor €2,50 met uw kind naar Jeugdvakantieland in Ahoy.
Meer zin in muziek? Bezoek een van de gratis festivals deze zomer: Eendracht Festival, Zomercarnaval, Dag van de Romantische Muziek of Jazzfestival Hillegersberg.
Rotterdampas
Hebt u nog geen Rotterdampas? U kunt de Rotterdampas waarschijnlijk kopen voor het lage tarief van €5.
Als u de pas hebt, is de Rotterdampas voor uw kind (tot en met 17 jaar) gratis. Kijk voor meer informatie op rotterdampas.nl. Link opent een externe pagina.
U kunt de pas online kopen of bij een verkooppunt: Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek) of Zuiderparkweg 300.
Neem een geldig legitimatiebewijs en een bewijs van uw (gezamenlijke) netto-maandinkomen mee (niet ouder dan 2 maanden).
De Geldwijzer is een nieuw hulpmiddel. Het helpt u uit te zoeken welke gemeentelijke regelingen voor u beschikbaar zijn.
Beantwoord een paar korte en simpele vragen en krijg snel inzicht in welke regelingen voor uw situatie gelden.
De Geldwijzer geeft advies over de volgende regelingen:
- Algemene bijstand
- IOAW
- AOW-tegoed
- Jeugdtegoed
- Jeugdfonds Sport en Cultuur
- Studietoeslag
- Individuele inkomenstoeslag
- Kwijtschelding afvalstoffenheffing
- Bijzondere bijstand
Regeling aanvragen
Hebt u waarschijnlijk recht op een regeling?
Nadat u de Geldwijzer hebt ingevuld ziet u direct op welke pagina u moet zijn. Daar kunt u meer lezen over de regeling en uw aanvraag starten.
De Geldwijzer op de website van de gemeente
De Geldwijzer kunt u vinden op de pagina Geldzorgen. Bent u op de webpagina? Klik dan op de link: Start de Geldwijzer.
Meer informatie
Hebt u vragen over de Geldwijzer? Neem dan contact op met de gemeente. Bel 14 010, optie 4.
Veel mensen met een uitkering denken dat zij minder inkomen hebben als zij betaald werk gaan doen.
Maar dat klopt niet. Met een betaalde baan houdt u bijna altijd meer geld over.
Oók als bijvoorbeeld uw toeslagen lager worden. Of als u meer uren parttime gaat werken.
Uw contactpersoon bij de gemeente kan samen met u uitrekenen hoeveel u erop vooruitgaat als u betaald werk gaat doen. En helpt u bij de stap naar (parttime) werk.
Werken loont
Een betaalde baan levert niet alleen meer geld op. Mensen die de stap naar werk maken, krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich mentaal beter.
Zij voelen zich trots en onafhankelijk. Zij leren nieuwe dingen en leren nieuwe mensen kennen. Daar krijgen zij energie van.
Stap voor stap
Maar de stap naar werk of een opleiding kan moeilijk zijn.
Veel mensen met een bijstandsuitkering voelen stress en onzekerheid als er wordt gepraat over weer gaan werken.
Kan ik het wel? Lukt het me om elke dag te werken voor een baas?
Hoe moet het dan thuis, met de kinderen, met de hond? En soms moeten er eerst nog andere problemen worden aangepakt.
De gemeente helpt u met het vinden van oplossingen en biedt hulp.
Uw werkcoach kijkt samen met u wat uw mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan. En wat u daarvoor nodig hebt.
Weer aan het werk
Neem contact op met uw werkcoach of bel met 14 010 en vraag naar uw werkcoach.
Of ga langs bij de Vraagwijzer. De adressen staan op de pagina Vraagwijzer.
In de rubriek ‘Kansen voor uw ontwikkeling’ vindt u informatie over trainingen, cursussen en speciale acties die het makkelijker maken om werk te vinden. Dit keer gaat de rubriek over de gratis training Omgaan met stress.
Werk zoeken kan best veel tijd en energie kosten. Misschien ervaart u daardoor stress.
Stress kan veel invloed hebben op uw leven, op uw lijf en op uw mentale gezondheid. Daarom is het goed om te weten hoe u daarmee het beste kunt omgaan.
Zo krijgt u misschien meer rust in uw hoofd en meer energie. Tijdens de training Omgaan met stress krijgt u tips en leert u wat voor u het beste werkt.
Dit leert u tijdens de training:
- U leert wat stress precies is. Wat verschillende soorten stress zijn. En hoe stress uw lichaam en geest beïnvloedt.
- U krijgt tips hoe u kunt omgaan met stress. Dat is per persoon heel verschillend. Tijdens de training ontdekt u wat uw manier is. En ook hoe het anders kan.
- U leert welke gedachten en welk gedrag gezond zijn bij stress, zodat uw stressklachten minder worden.
- U maakt een individueel preventieplan met daarin uw persoonlijke signalen van stress. En wat u tegen stress kunt doen.
Na de laatste bijeenkomst ontvangt u een certificaat van deelname.
Praktische informatie
Datum: op vrijdag 4 juli 2025 begint een training. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten.
Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.
Locatie: het kantoor van Avant sanare, Groene tuin 277 in Rotterdam.
Aanmelden: bij Karlijn de Rooij van Avant sanare via telefoonnummer 085 – 049 91 00.
Let op: u moet een VGZ Rotterdam polis hebben met een Persoonlijk GezondheidsBudget dat nog niet gebruikt is. Vroeger heette dat preventiebudget.
Lees meer over de training en andere trainingen via avantsanare.nl. Link opent een externe pagina of scan de QR-code.
In de rubriek Vraag & Antwoord leest u informatie over verschillende onderwerpen. Deze keer: HalloWerk.
Wat is HalloWerk?
HalloWerk is een website waar werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden. Op een manier die voor iedereen werkt. Met persoonlijke begeleiding vanuit de gemeente. Gebruik HalloWerk om werk te vinden dat bij u past.
Voor wie is HalloWerk?
HalloWerk is er voor alle werkzoekenden die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een baan.
Het maakt niet uit hoeveel of welke werkervaring u hebt. Werkgevers kijken niet alleen naar diploma’s of werkervaring. Ze kijken ook naar wat u wilt en wat u kunt. Uw motivatie en talenten zijn belangrijk.
Hoe maak ik een profiel aan?
U krijgt van uw werkcoach een link. Via deze link maakt u een persoonlijk profiel aan. Dat kunt u zelf doen of samen met uw werkcoach.
In uw profiel zet u wie u bent, wat uw opleiding is en welk werk u zoekt. Werkgevers vinden u daardoor makkelijk. Maak uw profiel zo persoonlijk mogelijk. Maak duidelijk wat u leuk vindt en waar u goed in bent.
Zo vindt u makkelijker werk dat bij u past. U reageert zelf op vacatures die u leuk lijken. Ook kunnen werkgevers contact met u opnemen als ze iemand als u zoeken.
Wat voor vacatures vind ik op HalloWerk?
Hebt u een profiel gemaakt? Dan kunt u op zoek gaan naar vacatures die bij u passen. Veel werkgevers zetten vacatures op HalloWerk.nl.
Daardoor is het aanbod uitgebreid. Bijvoorbeeld banen bij Kobus, FlexxGroup of Fruitypack.
Kan ik hulp krijgen?
Zeker! Uw werkcoach bij de gemeente kan u helpen een profiel op HalloWerk te maken. Samen kijkt u welke vacatures passen bij wat u zoekt.
Uw werkcoach helpt u ook om contact te maken met de werkgever. En de werkcoach kan u ook helpen bij de sollicitatie.
Hebt u een vraag?
Stel uw vraag op de contactpagina van hallowerk.nl. Link opent een externe pagina of aan uw contactpersoon bij de gemeente.
Bent u gestopt met roken door Stoptober? En wilt u anderen helpen ook te stoppen met roken?
Deel uw verhaal! Bijvoorbeeld over de uitdagingen die u tegenkwam, tips die u hebben geholpen of hoe u zich nu voelt.
Uw verhaal kan anderen enthousiast maken om ook te stoppen met roken. De gemeente is op zoek naar échte verhalen om te delen in de Stoptober-campagne van 2025.
Wilt u meedoen? Neem dan contact op met Dieuwke de Vries via dj.devries1@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Schrijf kort waarom u bent gestopt met roken. Valt de keus op u om mee te doen in de campagne? Dan maakt een professionele fotograaf een foto van u voor de campagne. Als dank krijgt u een cadeaubon van € 50.
Is er geld op uw bankrekening gestort of bijgeschreven? Bijvoorbeeld omdat u geld aan iemand had geleend of iets hebt verkocht op Marktplaats?
Dan moet u deze bedragen kunnen uitleggen en bewijzen waarom u het geld hebt gekregen. De gemeente beoordeelt dan of het inkomsten zijn en of het geld wordt verrekend met uw uitkering.
Meer informatie
Er zijn meer situaties die belangrijk kunnen zijn voor de hoogte van uw uitkering.
Kijk op de pagina Wijzigingen doorgeven voor meer informatie en wat u dan moet doen.
Op zoek naar leuk vrijwilligerswerk? Bijvoorbeeld voor uw Prestatie010?
Misschien is een van deze vacatures iets voor u. Kijk op zorgzaam010.nl. Link opent een externe pagina voor meer informatie over deze en andere vacatures.
U kunt er ook een test doen om te kijken welk vrijwilligerswerk goed bij u past.
Doe mee in de moestuin
Doe mee in een van de buurtmoestuinen en help de wijk levendiger en gezonder te maken.
Op vaste momenten in de week werken deelnemers onder professionele begeleiding. De klussen zijn afwisselend.
Bijvoorbeeld werken met planten, schilderen, bouwen met hout, het opstellen van zaaischema's, het volgen of organiseren van workshops.
Na elk werkmoment verdelen de deelnemers de oogst onder elkaar.
Kijk op groengoedrotterdam.com. Link opent een externe pagina voor moestuinen bij u in de buurt.
Dierenvrijwilliger
Contact met dieren heeft positieve effecten. Het is kalmerend, vermindert stress en stimuleert openheid naar andere mensen.
Dit geldt ook voor mensen met dementie. Daarom zoekt verpleeghuis Smeetsland vrijwilligers die het leuk vinden om lang te komen met hun hond, kat, konijn of ander huisdier.
Neem voor meer informatie contact op met Sandra via zorgzaam010.nl. Link opent een externe pagina.
Huizen van de wijk
In Rotterdam zijn er 48 huizen van de wijk. En er in elk huis van de wijk zijn altijd vrijwilligers nodig.
Er zijn verschillende functies, bijvoorbeeld: gastvrouw of gastheer, keukenhulp of taalmaatje.
Loop gerust eens binnen bij u een huis van de wijk bij u in de buurt.
Bekijk alle locaties op de pagina Huizen van de wijk.