Jaaropgave bijstand
Als u een uitkering ontvangt van de gemeente Rotterdam krijgt u in februari een jaaropgave. In een jaaropgave staat hoeveel uitkering u totaal hebt gekregen in een kalenderjaar.
De bedragen op de jaaropgave kunt u onder andere gebruiken om uw belastingaangifte in te vullen, of als u huur- of zorgtoeslag aanvraagt.
Op de jaaropgave staat:
- wat u totaal aan bruto-uitkering heeft ontvangen
- de loonheffing die u heeft betaald
- de bijdrage Zorgverzekeringswet
De informatie uit uw jaaropgave geeft de gemeente door aan de Belastingdienst.
Partner
Als u uw uitkering(en) samen met uw partner heeft ontvangen, krijgt uw partner ook een jaaropgave. De bedragen op de jaaropgaven kunnen verschillen van die van uw partner. Dit kan komen doordat één van u nog een andere inkomstenbron heeft gehad. De gemeente houdt er dan rekening mee dat er loonheffingskorting bij de andere inkomstenbron is toegepast.
- Negatief bedrag
Staat er een negatief bedrag op uw jaaropgave? Dan heeft u in het afgelopen jaar meer geld voor werk en inkomen terugbetaald aan de gemeente dan u aan uitkering kreeg. - Te laag bedrag
Is het bedrag op uw jaaropgave te laag, dan kan dat komen omdat op uw uitkering geld is ingehouden.
Door alimentatie bijvoorbeeld, of omdat u geld verdiende met werk. Hoger bedrag
De uitkering die u ontvangt is een nettobedrag. Dit is het bedrag dat u op uw bankrekening krijgt. Hier zijn de belastingen al van afgehaald. Op de jaaropgave staat het brutobedrag. Premies en belastingen zijn er niet afgehaald. Op de achterkant van de jaaropgave leest u meer informatie bij 'Belastbaar loon’.Waarom het brutobedrag op uw jaaropgave hoger kan zijn:
- U heeft uitkering nabetaald gekregen over vorig jaar.
- U heeft andere inkomsten gekregen naast uw uitkering. En deze inkomsten zijn pas achteraf ingehouden op uw uitkering. U hebt hierdoor een schuld bij de gemeente. Is deze schuld niet in hetzelfde jaar terugbetaald, dan ontstaat er een hoger brutobedrag op de jaaropgave.
- Niet juist
Als de bedragen op uw jaaropgave verkeerd zijn, neem dan contact op met uw contactpersoon inkomen bij de gemeente.
Alimentatie die de gemeente ontvangt van een ex-partner is al opgenomen in de jaaropgave. Geef het bedrag aan alimentatie dus niet apart door aan de Belastingdienst. Anders krijgt u een belastingaanslag.
Heeft u een (voorlopige) aanslag ontvangen van de Belastingdienst? Lever dan een kopie van uw aangifte en aanslag aan bij uw contactpersoon inkomen.
Heeft u uitkering nabetaald gekregen over vorig jaar? En heeft u daardoor een aanslag huurtoeslag gekregen van de Belastingdienst? Vraag bij uw contactpersoon inkomen om een brief waarin staat dat de hogere jaaropgave komt door de nabetaling van het vorig jaar. Lever de brief in bij de Belastingdienst, samen met het formulier ‘Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag’.
Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst. Link opent een externe pagina.
Als u geen contactpersoon heeft, stuurt u uw gegevens aan:
Gemeente Rotterdam
Werk en Inkomen
Afdeling Clusterondersteuning en Ontwikkeling
Ter attentie van medewerker Jaaropgaven
Postbus 1024
3000 BA Rotterdam
Heeft u in de maand februari geen jaaropgave ontvangen, of bent u de jaaropgave kwijt? Neem dan contact op met uw contactpersoon inkomen bij de gemeente.
Vraagt de Belastingdienst of andere organisatie een overzicht van uw loon? Stuur dan een kopie van de jaaropgave. Bewaar de originele jaaropgave altijd zelf.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.