Vakantie en bijstand
Ontvangt u een bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering? Dan mag u ieder jaar maximaal 28 dagen naar het buitenland voor bijvoorbeeld vakantie of familiebezoek zonder dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering.
Uw verblijf in het buitenland mag uw kans op betaald werk, opleiding of re-integratietraject niet belemmeren. Het maakt niet uit of u een sollicitatieverplichting heeft of niet. Uw verplichtingen lopen altijd door, ook tijdens uw vakantie of verblijf in het buitenland. Dat betekent dat u ervoor zorgt dat u op de hoogte blijft van de aan u toegestuurde post. Let goed op de regels voor vakantie.
28 dagen maximaal per kalenderjaar
U kunt uw verblijf in het buitenland in één keer opnemen of in gedeelten. U mag dagen niet meenemen naar een volgend jaar. Let op: U mag de weken van 2 opeenvolgende jaren niet achter elkaar in december en januari opnemen, als daarbij de totale periode in het buitenland meer dan 28 dagen is. Dit wordt gezien als één aaneengesloten periode.
Formulier 'Melding verblijf buitenland'
Bespreek altijd vooraf met uw opleider, trajectaanbieder of werkgever of verblijf in het buitenland mogelijk is. En stem het daarna af met uw contactpersoon Werk of Prestatie010. Is het geen probleem? Vult dan het formulier Melding verblijf buitenland in en stuur dit naar de gemeente. Doe dit uiterlijk 2 weken vóór vertrek. Dan krijgt u een brief, waarin staat of uw uitkering wordt doorbetaald of uw afwezigheid gevolgen heeft voor uw uitkering.
Bent u getrouwd of woont u samen? Dan heeft u een uitkering voor gehuwden. U kunt samen 1 formulier invullen. Als uw partner een andere periode naar het buitenland gaat, moet uw partner een eigen formulier invullen.
We hebben na uw terugkomst ook een bewijsstuk nodig van uw aankomstdatum in Nederland. Daarmee kunnen we vaststellen hoelang u in het buitenland was. U moet binnen 14 dagen na aankomst bewijsstukken opsturen naar:
Gemeente Rotterdam
Werk en inkomen
Postbus 1024
3000 BA Rotterdam
Heeft u geen bewijsstuk, dan moet u zich uiterlijk de eerste werkdag na aankomst aan de balie van locatie Centrum of IJsselmonde melden.
Ook als u eerder terug bent dan vooraf doorgegeven, meldt u zich de eerste werkdag na aankomst bij de balie. Was u langer dan 28 dagen aaneengesloten in het buitenland? Over de tijd dat u langer dan 28 dagen in het buitenland was, ontvangt u geen uitkering.
De gemeente controleert regelmatig op afwezigheid, ook als u daarvan geen melding heeft gemaakt. Klopt uw melding niet? Of heeft u geen melding gedaan? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering en kunt u een boete krijgen.
Bewaar uw reispapieren daarom tot 1 jaar na uw afwezigheid.
Verblijf in Nederland
In principe mag u ergens anders in Nederland verblijven zonder dit door te geven. Bij verblijf ergens anders in Nederland lopen uw sollicita¬tieverplichting, opleidings- en/of re-integratieafspraken door. De gemeente gaat er wel vanuit dat u tijdelijk buiten de gemeente verblijft en u uw woonruimte in Rotterdam niet opgeeft. Is dit wel het geval en gaat u verhuizen? Dan geeft u dit aan de gemeente door via het Wijzigingsformulier.
Kunt u zich tijdens uw verblijf ergens anders in Nederland niet aan uw verplichtingen en afspraken houden? Stemt u dan vóóraf af met uw eventuele opleider, trajectaanbieder of werkgever. In ieder geval is het belangrijk dat u ook contact opneemt met uw contactpersoon Werk of Prestatie010. Die beoordeelt of het uw re-integratie of prestatie010 niet in de weg staat. Als u toestemming krijgt, wordt er maximaal 28 dagen per jaar rekening mee gehouden dat u zich niet aan uw verplichtingen houdt.
Let op: er wordt altijd van u verwacht dat u op de hoogte blijft van de aan u toegestuurde post.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.