Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Scheiden

Bent u gescheiden of gaat u uit elkaar? In Rotterdam vinden we het belangrijk dat als mensen scheiden, ze er samen goed uit komen. Niet alleen fijn voor u, maar ook zeker voor uw kinderen.

Heeft u vragen of wilt u advies? Kom naar het informatieloket Relatie, Ouders en Scheiding. Hier wordt u geholpen of doorverwezen naar gratis scheidingshulp.

Voor allerlei vragen van praktische of juridische aard, over scheidingsbemiddeling of over het ouderschap na scheiding kunt u terecht bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding.

Let op! Wilt u een Spoedprocedure registratie Nederlandse echtscheiding? Maak hiervoor een afspraak.
Het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding is niet voor het registreren van echtscheidingen.

Waarmee kan het informatieloket helpen?

  • Het uitzoeken van praktische zaken rondom de scheiding.
  • Het beantwoorden van juridische vragen over de scheiding.
  • Informatie over welke scheidingshulp in Rotterdam beschikbaar is.
  • Het vinden van een scheidingsmonitor in de wijk.
  • Tips om op een positieve manier invulling te geven aan het ouderschap na scheiding.
  • Tips om een kind te helpen bij het verwerken van de scheiding.
  • Doorverwijzing naar ondersteuning van het wijkteam en specialistische scheidingshulp.

Wanneer u gaat scheiden komt er veel op u af. Gevoelens van frustratie, boosheid, schaamte of verdriet zijn heel normaal. In de meeste gevallen zult u samen met uw ex-partner afspraken moeten maken voor de toekomst. Voor scheidende ouders geldt dat ze bijna in alle gevallen een ouderschapsplan moeten opstellen. Dat is niet altijd even makkelijk. Voor advies en informatie kunt u terecht bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Wanneer nodig verwijzen de medewerkers u door naar hulp en steun.  Zoals bijvoorbeeld bij geldzorgen.

Wilt u meer informatie lezen over hoe te scheiden met kinderen? Dan biedt de overheid de website www.uitelkaarmetkinderen.nl. Link opent een externe pagina. Deze website is er ook om ouders wegwijs te maken tijdens dit moeilijke proces. De nadruk ligt hierbij om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen voor ouders én voor de kinderen.

Waar vindt u het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding?

Vraagwijzer Kralingen-Crooswijk. Link opent een externe pagina

Of

Vraagwijzer Feijenoord. Link opent een externe pagina

U kunt binnenlopen bij deze twee Vraagwijzers voor het informatieloket Relatie, Ouders en Scheiding op:

  • woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Dan is het informatieloket ook telefonisch te bereiken. Bel hiervoor met het telefoonnummer 14 010. Geef aan dat u belt voor het informatieloket Relatie, Ouders en Scheiding. Geen contact? Dan wordt u binnen twee dagen teruggebeld. Of e-mail met oudersenscheiding@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Bij het loket werken ervaren medewerkers die u graag te woord staan, denk aan sociaal raadslieden, Vraagwijzerconsulenten en opvoedpedagogen van het Centrum voor Jeugd & Gezin. Wanneer nodig verwijzen ze u door naar de juiste hulp en (psychische) steun. Bijvoorbeeld een mediator of advocaat in de wijk waar u woont. Of een buddy van organisatie Villa Pinedo voor uw dochter of zoon.

Het is belangrijk om hoogoplopende ruzies en spanningen rondom een scheiding zoveel mogelijk te voorkomen. Zoek daarom op tijd hulp en steun. Met verschillende organisaties in onze stad helpen we gezinnen in scheiding om er samen goed uit te komen.

Hieronder vindt u een overzicht van scheidingshulp. Deze hulp is gratis beschikbaar voor de Rotterdammer. Voor sommige hulp is wel een doorverwijzing nodig. Informeer hiernaar bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Daar helpen ze u graag verder.

Aanbieders van hulp bij scheiding

Wat bedoelen we met scheiden?

Met scheiden bedoelen we alle vormen van het beëindigen van een relatie. Tussen gehuwden (getrouwd zijn), geregistreerd partners en samenwonenden met of zonder samenlevingscontract. Ook kan bij scheiding sprake zijn van het einde van een religieus huwelijk.

Voor professionals

Ook professionals kunnen in Rotterdam terecht bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Om te sparren over een moeilijke kwestie of voor actuele informatie over het huidige hulpaanbod. Wilt u weten welke visie we als gemeente hebben om complexe scheidingen tegen te gaan?