Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Hecht verbonden

Trouwen twee mensen, dan doen ze dat meestal omdat ze graag bij elkaar willen zijn. Maar soms wordt het huwelijk voor een van de twee een soort gevangenschap. Bijvoorbeeld als de religieuze leer echtscheiding niet erkent.

Het kan voorkomen dat één van de partners weigert mee te werken aan een scheiding. Dit maakt het soms onmogelijk voor de andere partner om weer een eigen leven op te bouwen. Of om met iemand anders opnieuw te beginnen. Om te strijden vóór zelfbeschikking in relaties, werkt de gemeente Rotterdam samen met vertegenwoordigers van verschillende religies, advocaten, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en onderzoekers.

Religieuze huwelijkssluiting

Twee mensen houden van elkaar. Ze besluiten met elkaar te trouwen. Het is aan hen te kiezen welke vorm zij de huwelijkssluiting willen geven. Het bruidspaar kan kiezen voor een religieuze huwelijkssluiting.

Een religieus huwelijk is een keuze. Voor de Nederlandse wet geldt wel dat er pas sprake is van een huwelijk als een ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk sluit. Dat is het wettelijk huwelijk. Pas na het wettelijk huwelijk mag een religieuze huwelijkssluiting plaatsvinden.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Waarom eerst een wettelijk huwelijk?

Is er alleen sprake van een religieus – en daarmee voor de wet niet erkend – huwelijk? Dan kan dat nadelig uitpakken voor een van de echtelieden, of voor beiden. In de praktijk is meestal de vrouw het slachtoffer.

De wet regelt namelijk een aantal zaken voor echtparen. Als er bijvoorbeeld in een wettig gesloten huwelijk kinderen worden geboren, regelt de wet dat de echtelieden automatisch als de ouders erkend worden. Verder kan een wettig getrouwd koppel bepaalde aankopen doen; zij zijn dan beiden eigenaar. Dat is vooral bij grote aankopen van belang, zoals een woning. Wettelijke regels zijn ook belangrijk bij een echtscheiding. De wet beschermt dan de rechten van beide echtelieden.

Het wettelijk huwelijk sluit helaas niet problemen uit als:

  • Eén van de partners niet wil scheiden, terwijl dit noodzakelijk is volgens de religieuze leer of in de ogen van de familie / gemeenschap.
  • De gemeenschap een scheiding niet accepteert, omdat de religieuze leer geen echtscheiding kent.

Interviews

Hieronder staan interviews met geestelijk leiders van verschillende religieuze stromingen. In deze video’s vertellen zij wat het huwelijk binnen hun geloof betekent. En geven ze hun kijk op scheiden en op huwelijkse gevangenschap. Professionals komen ook aan het woord en vertellen bijvoorbeeld wat ze kunnen betekenen voor slachtoffers die met huwelijkse gevangenschap te maken krijgen. De video’s zijn ondertiteld in vijf verschillende talen (Nederlands, Engels, Turks, Frans en Arabisch) die via de instellingen van YouTube aan kunnen worden gezet.

Samenwerking

(H)echt verbonden is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met SPIOR en met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De publicatie (H)echt Verbonden is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met SPIOR. De interviews op film zijn mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.