Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 13 min

Nelson Mandelapark

De komende jaren werkt de gemeente Rotterdam hard om in Rotterdam-Zuid, om precies te zijn in de Maashaven, een nieuw park te laten ontstaan. Het Nelson Mandelapark.

Een park ontstaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dat moet groeien. En daar gaat nu eenmaal tijd overheen. Het duurt best even, maar dan heb je ook wat. De stad wordt groener. En blijer!

Een tekening van mensen, bladeren en bloemen op een zonnige gele achtergrond.

Nieuws

De ruimte om er even uit te zijn

Vindt u een voetbalveld al groot? Het Nelson Mandelapark beslaat maar liefst 10 voetbalvelden. Ruimte genoeg dus om er iets moois van te maken met echte heuvels, grasvelden, grote bomen en een nieuw te bouwen plein vóór de Maassilo. Het betekent ook dat er plek zat is om ontspanning te zoeken. Kinderen gaan er lekker spelen en Rotterdammers ontmoeten elkaar. Er is ook volop gelegenheid om te sporten. En natuurlijk worden er mooie evenementen georganiseerd. Ook leuk: je kunt er naar de schepen kijken of op een speciaal vlonderpad zelf eb en vloed meemaken. De natuur komt hier tot bloei!

Een park voor iedereen

Begin 2022, nadat het college het Masterplan had vastgesteld, sprak de gemeente voor de tweede keer met omwonenden en anderen over het park. In totaal hebben ongeveer 900 mensen online en tijdens bijeenkomsten en interviews gereageerd. De meeste reacties waren zeer positief: iedereen is enthousiast over het park en de meeste mensen geven aan er zelf ook heen te willen gaan.

In een reactiedocument zijn alle reacties verzameld. Het is voor de gemeente een belangrijke inbreng bij het maken van het Programma van Eisen. Hierin staan de eisen en wensen waaraan het nieuwe park moet voldoen. De ontwerpers gebruiken het bij het maken van het voorlopig ontwerp en definitief ontwerp. 

Nelson Mandelapark impressie in vogelvlucht

Wat gebeurt er nu precies

De voorbereidingen zijn in volle gang. We moeten nog wel even geduld hebben; het duurt waarschijnlijk nog 4 jaar voordat het park helemaal klaar is.

Bewoners konden reageren op het bestemmingsplan dat eind 2023 verscheen. We verwachten dat dit plan na de zomer 2024 naar de gemeenteraad gaat. Met een overzicht van alle reacties en de antwoorden van de gemeente. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast.

Dit jaar beginnen we ook met zand storten in de Maashaven. Dat moet dan één jaar bezinken.
We laten het voorlopig ontwerp voor het park zien. Er is dan nog ruimte voor kleine wijzigingen. Deze verwerken we in 2025 tot het definitief ontwerp.
In 2028 kunnen we het park gaan inrichten. In datzelfde jaar hopen we klaar te zijn en gaat het Nelson Mandelapark voor iedereen open.

Groen is belangrijk

In de wijken rond de Maashaven is te weinig openbaar groen en ruimte om te bewegen. Door de groei van Rotterdam-Zuid neemt de behoefte daaraan nog verder toe. Een park heeft een positieve invloed op de gezondheid van bewoners. Het zorgt voor ontspanning en mensen komen elkaar vaker tegen. Het koelt de stad als het warm is en voorkomt wateroverlast als het hard regent. Het verbetert de luchtkwaliteit. Groei moet daarom hand in hand gaan met meer groene plekken in de stad. Vanuit die visie realiseert de gemeente verschillende Stadsprojecten. Het Nelson Mandelapark is er één van.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen? Hou onze Instagram. Link opent een externe pagina- of Facebook. Link opent een externe pagina-pagina in de gaten. Of stuur een e-mail naar parkmaashavenSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.