Oud-Carnisse
In Rotterdam-Zuid investeren de gemeente Rotterdam, woningcorporaties en het Rijk in mensen, woningen en woonomgeving. Dit doet de gemeente Rotterdam vanwege het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.
Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners in Carnisse niet tevreden zijn over de buurt, hun woning en de woonomgeving. Daarom werkt de gemeente mee aan een betere buurt, met meer ruimte voor gezinnen.
Samenvoegen en vergroten
De gemeente koopt woningen aan en voegt deze waar mogelijk samen. Zo ontstaan er grotere woningen. Daarnaast informeert de gemeente eigenaren over subsidies voor samenvoegen en vergroten. En begeleidt de aanvraag van die subsidies.
Om Oud Carnisse op te kunnen knappen wil de gemeente de woningen die te koop worden aangeboden als eerste kunnen kopen. Daarom heeft de Rotterdamse Gemeenteraad op 30 september 2021 besloten om de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op de woningen met de volgende adressen te laten gelden:
- Buijserlaan 192
- Carnisselaan 23, 47, 49, 57, 59, 61, 63 en 67 tot en met 81 (oneven)
- Carnisselaan 20 tot en met 60 (even)
- Ebenhaëzerstraat 17, 19 tot en met 41, 45, 49 tot en met 53 en 57 tot en met 63 (oneven)
- Ebenhaëzerstraat 28 tot en met 34, 38, 42 tot en met 52, 58 tot en met 66, 70, 76 tot en met 78 (even)
- 1e Carnissestraat 3
- 1e Carnissestraat 2, 4, 18, 20, 28 en 30
- 2e Carnissestraat 2, 36 en 38
- 2e Carnissestraat 3 tot en met 11, 17, 27 tot en met 33 (oneven)
- 3e Carnissestraat 28 tot en met 32 (even), 36 en 40
- 3e Carnissestraat 37 en 39
- Utenhagestraat 223 (braakliggende grond)
Bekijk op de pagina Wet voorkeursrecht gemeenten wat dit voor u betekent.
Verbeterplannen woningen
De gemeente stelt voor een aantal woningen verbeterplannen op om deze woningen toekomstbestendig te maken. Dit doet de gemeente samen met de buurt. Om woningeigenaren te stimuleren hun woning zelf op te knappen, onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor subsidie. Zodra hier meer over bekend is, leest u dat op deze pagina.
Aanpak achterstallig onderhoud
Vooruitlopend hierop wil de gemeente eigenaren activeren het achterstallig onderhoud aan te pakken. Dit doen wij door eigenaren te begeleiden bij het investeren in (duurzaam) onderhoud en verbetering van hun woning. Dit programma noemen wij 'Steigers op Zuid'.
Hiervoor is een stimuleringssubsidie beschikbaar die in Oud Carnisse wordt aangevuld met een duurzaamheidssubsidie. Zodra dit programma start, leest u daar meer over op deze pagina.
Opknappen buitenruimte Carnisselaan
Daarnaast gaat de gemeente samen met de bewoners aan de slag met een plan voor een nieuwe inrichting van de Carnisselaan, zoals het vergroenen van de middenberm en het vernieuwen van de straatverlichting. Omdat ook het riool in het noordelijke deel van de Ebenhaezerstraat en de 1e, 2e en 3e Carnissestraat vervangen moet worden, wordt dit in een keer aangepakt. In deze straten van Oud-Carnisse wordt de oude riolering door een gescheiden rioolstelsel vervangen. Gelijktijdig worden ook andere kabels en leidingen vervangen en wordt de buitenruimte opnieuw ingericht.
Nieuwbouw 2e Carnissestraat
In de 2e Carnissestraat zijn 15 nieuwe eengezinswoningen gebouwd. De woningen zijn uitgevoerd in de stijl van de huizen die er vroeger stonden. De bouw is gestart in april 2022 en in 2023 zijn de woningen opgeleverd aan de bewoners.
Samen met bewoners
De verbeterplannen voor de woningen en de inrichtingsplannen voor de buitenruimte maken we samen met bewoners en ondernemers uit de wijk. Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten om meningen en wensen op te halen over hoe de straat eruit moet komen te zien. Wij vinden het belangrijk dat u als buurtbewoner bij het proces betrokken blijft. En dat u weet in welke fase van het proces we ons bevinden. Wilt u ook met ons meedenken? Stuur dan een e-mail naar oudcarnisseSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
We zijn benieuwd naar uw mening
Op ons nieuwe participatieplatform vindt u regelmatig nieuwe projecten die in uw buurt of in de stad spelen. Aan de hand van een aantal vragen, willen wij toetsen hoe u naar die projecten kijkt. Waar uw wensen en uw zorgen zitten.
Wij zijn ook benieuwd naar uw mening! Ga naar mijn.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Planning
- Opknappen buitenruimte Carnisselaan/Zandblokstraat/Buijserlaan: start 2e kwartaal 2024
- Rioolvervanging 1e, 2e en 3e Carnissestraat/deel Ebenhaezerstraat: start na de zomer 2024.
Vragen en antwoorden algemeen
Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) is bedoeld om de wijken op Zuid veerkrachtig te maken. Veel partijen zetten zich in voor Zuid. Samen maken zij de ‘focuswijken’ van Zuid prettiger om in te wonen. Het worden wijken met goede woningen en aangename woonmilieus voor iedereen. Voor de lagere, midden en hogere inkomens. Voor gezinnen en alleenstaanden, voor senioren en voor starters. Voor nieuwe bewoners, maar in de eerste plaats voor de huidige bewoners. Ook voor bewoners die het financieel beter krijgen en op zoek gaan naar een groter huis op Zuid. Dat zijn de sociale stijgers.
Onderwijs Werk en Wonen
NPRZ werkt met de pijlers Onderwijs en Werk aan verbetering van de maatschappelijke positie van mensen. De pijler Wonen werkt aan een aantrekkelijke en veilige woonomgeving. En zorgt ervoor dat er een woning is voor verschillende huishoudens en inkomens. Daarvoor is het nodig dat de woningvoorraad verandert. Er moeten meer verschillende woningen komen.
De basiskwaliteit van bestaande woningen moet goed zijn. Grotere huizen worden nieuw gebouwd waar ruimte is. En verschillende gebouwen worden veranderd in (klus)woningen. Kleine huizen worden samengevoegd tot grotere. En soms worden kleine huizen gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe grotere woningen.
In 2019 is het Werkprogramma NPRZ Wonen 2019-2022 vastgesteld. Dat programma kiest voor een intensieve verbeteraanpak in de focuswijken. Er is bijzondere aandacht voor onder andere Carnisse. Dat is een van de twee zwakst scorende wijken uit de Wijkprofielen 2018. Daarvoor zijn forse investeringen in de woningvoorraad nodig.
Bewoners zijn niet erg tevreden
Carnisse was in 2020 op diverse vlakken de zwakst scorende wijk van Rotterdam. Vooral op het gebied van veiligheid en wonen. De binding van bewoners met de buurt is lager dan in elke andere Rotterdamse wijk. Steeds meer eigenaar-bewoners verlaten de wijk. En particulier verhuurders bezitten steeds meer huizen. Bewoners zijn niet erg tevreden met Carnisse. De subjectieve indicatoren geven aan hoe mensen de kwaliteit van leven beoordelen. In Carnisse is slechts 53% van de mensen (zeer) tevreden over de woning. Het Rotterdamse gemiddelde is 76%. Of het nu gaat om warmte-isolatie, vloeroppervlakte, geluidsisolatie of het uitzicht: op alle factoren scoort Carnisse het laagst van Rotterdam.
Oud Carnisse is een karakteristieke buurt in het oude hart van Carnisse. De woningen lenen zich goed voor samenvoeging. Er kan flinke vooruitgang geboekt worden in combinatie met andere ingrepen. De buurt heeft veel beneden- en bovenwoningen die makkelijk zijn samen te voegen tot eengezinswoningen.
- Project Oud Carnisse gaat meer verschillende woningen in de wijk realiseren. En bouwen aan een beter woonklimaat. Dat doen we door woningen samen te voegen en te vergroten. En het verbeteren van de uitstraling van de straten. Daarmee kunnen de sociale stijgers van Zuid in hun eigen woonomgeving een groter huis vinden. En ook nieuwkomers met lage en middeninkomens vinden makkelijker wat ze zoeken.
- Project Oud Carnisse wil in samenwerking met Directie Veilig meer grip krijgen op de leefkwaliteit in het projectgebied. Een verbeterde leefbaarheid is belangrijk voor bestaande en nieuwe bewoners. De openbare voorzieningen en de veiligheid moeten daarvoor op orde zijn.
- Het streven is om binnen vier jaar (2021-2024) zoveel mogelijk woningen (doelstelling = 60) samen te voegen of te vergroten.
- Om deze doelstelling van verwerving te halen wordt de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd in het projectgebied. De Wvg bepaalt dat in dat gebied een huiseigenaar die zijn huis wil verkopen, de woning eerst aan de gemeente te koop aanbiedt.
- In het projectgebied zijn ook bedrijfsruimtes gesitueerd in de plint. De doelstelling is om ongeveer 5 bedrijfsruimtes aan te kopen om er woonruimte van te maken.
- Bewoners worden gestimuleerd om gebruik te maken van de subsidieregeling voor samenvoegen of vergroten. De projectorganisatie helpt hen daarbij.
- Het projectgebied krijgt met een brede aanpak een aantrekkelijk woonmilieu voor het vestigen van gezinnen met kinderen.
De Rotterdamse gemeenteraad heeft op 30 september 2021 besloten om de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) te laten gelden op de woningen die hieronder vermeld staan. Dat betekent dat huiseigenaren die hun huis willen verkopen, verplicht zijn het huis eerst aan te bieden aan de gemeente Rotterdam. Deze wet voorkomt dat speculanten het vastgoed aankopen, met geen ander doel dan winst te maken. Het betekent in theorie niet dat het eigendom nu verkocht moet worden aan de gemeente. Lees meer over de Wvg onder het kopje Wet Voorkeursrecht gemeenten.
De Wvg is gevestigd op nog niet samengevoegde woningen. Het gaat om de volgende adressen:
- Buijserlaan 192
- Carnisselaan 23, 47, 49, 57, 59, 61, 63 en 67 tot en met 81 (oneven)
- Carnisselaan 20 tot en met 60 (even)
- Ebenhaëzerstraat 17, 19 tot en met 41, 45, 49 tot en met 53 en 57 tot en met 63 (oneven)
- Ebenhaëzerstraat 28 tot en met 34, 38, 42 tot en met 52, 58 tot en met 66, 70, 76 tot en met 78 (even)
- 1e Carnissestraat 3
- 1e Carnissestraat 2, 4, 18, 20, 28 en 30
- 2e Carnissestraat 2, 36 en 38
- 2e Carnissestraat 3 tot en met 11, 17, 27 tot en met 33 (oneven)
- 3e Carnissestraat 28 tot en met 32 (even), 36 en 40
- 3e Carnissestraat 37 en 39
- Utenhagestraat 223 (braakliggende grond)
Nee, de gemeente is op bovengenoemde adressen niet van plan om woningen te slopen. Woningen worden samengevoegd of vergroot.
In het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) werken het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en het Openbaar Ministerie aan een gezonde toekomst voor Rotterdam-Zuid. Samen willen deze partners ervoor zorgen dat opleidingsniveau, deelname aan de arbeidsmarkt en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Wilt u meer weten over het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid? Kijk op nprz.nl. Link opent een externe pagina of op de pagina Wonen op Zuid.
Nog voor het officiële besluit van het college, zijn alle eigenaren op de hoogte gebracht van de plannen. Na het voorlopige besluit door het college, hebben de eigenaren een aangetekende brief ontvangen. Een tweede aangetekende brief hebben zij ontvangen, na het definitieve besluit door de gemeenteraad.
Voor vragen over dit project of specifiek over de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) kunt u contact opnemen met Peter van den Berg via 06 - 415 500 74 of stuur een e-mail naar oudcarnisseSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Vragen en antwoorden voor eigenaren
U hoeft uw woning niet te verkopen. Maar, als u uw woning wél wilt verkopen, bent u door de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg) nu verplicht om uw woning eerst aan te bieden aan de gemeente.
Ja, u kunt in overleg met de gemeente een aangrenzende woning kopen en die samenvoegen met uw huidige woning. U moet hiervoor vanzelfsprekend overeenstemming hebben met de eigenaar van de aangrenzende woning. Laat u goed informeren over de geldende voorwaarden. De gemeente heeft subsidie voor particuliere eigenaren die hun woning willen samenvoegen. De gemeente gaat u ook helpen om uit te zoeken aan welke wettelijke eisen u moet voldoen.
De gemeente controleert of de door u samengevoegde woning als één adres in het kadaster is ingeschreven. Is dat niet het geval, dan wil de samenvoegcoach van de gemeente graag met u praten over het vervolg en de mogelijkheden. Ook hiervoor is subsidie mogelijk.
Wilt u in gesprek over de verkoop van uw woning? U kunt contact opnemen met Peter van den Berg via 06 415 500 74 of stuur een e-mail naar oudcarnisseSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Als u dat wilt, brengen wij u in contact met een medewerker van het team verwerving van de gemeente. Het team verwerving bemiddelt bij de aankoop van de woningen. Wij laten de waarde van uw woning taxeren door een onafhankelijk, beëdigd makelaar-taxateur. Hierna gaat u met een verwerver in gesprek over de verkoop van uw woning. De getaxeerde marktwaarde is de basis van het bod dat de gemeente bij u uitbrengt. Bent u akkoord met de verkoop? Dan zorgt de gemeente voor de verdere afhandeling, waaronder bijvoorbeeld het opmaken van de koopovereenkomst. De gemeente werkt met de volgende makelaar-taxateurs:
- Van Herk makelaardij en taxateurs
- Ooms Makelaars en taxateurs
- Kolpa van de Hoek makelaars en taxateurs
De kosten voor het taxatierapport betaalt de gemeente Rotterdam.
Meer informatie
Heeft u vragen over de bovenstaande projecten? Neem dan contact op met het projectteam door een e-mail te sturen naar oudcarnisseSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Wij stellen het op prijs als u uw naam en adres daarbij vermeldt. Wij nemen dan contact met u op.