Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 39 min

Wonen op Zuid

De Rotterdamse bevolking neemt flink toe. Daarom bouwen we de komende jaren door aan nieuwe woningen voor verschillende mensen met verschillende wensen. We bouwen daarmee aan veerkrachtige wijken. Ook #opzuid.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Bouwen #opzuid

Nieuwe en toekomstbestendige woningen zijn dus hard nodig. Ook op zuid. Het woningaanbod is daar te eenzijdig. In sommige wijken op zuid bestaat het totale aantal woningen voor bijna 90% uit sociale huurwoningen. Veel mensen komen hiervoor niet in aanmerking. Mensen die toe zijn aan een volgende stap in hun woon-carrière, trekken daarom de stad uit of verhuizen naar een ander wijk.
Daarom bouwen we nieuwe en grotere woningen, veranderen we gebouwen tot (klus)woningen, maken we de basiskwaliteit van bestaande woningen goed, geven we subsidie voor het samenvoegen of vergroten van kleine woningen en maken door het slopen van kleine of verouderde woningen plaats voor nieuwe, toekomstbestendige woningen. Grote nieuwbouwontwikkelingen op zuid zoals Parkstad, Feyenoord City en Hart van Zuid zorgen samen voor ongeveer 5.500 nieuwe woningen.

Woonplezier voor iedereen

De gemeente Rotterdam stimuleert het in balans brengen van de woonwijken van de stad. Door het aanbod van kleinere en grotere woningen in een woonwijk in evenwicht te brengen, kunnen meer Rotterdammers in hun eigen omgeving een zogeheten wooncarrière maken. Uit onderzoek blijkt dat veel Rotterdammers gebruik maken van deze kans. Waar ze vroeger de wijk of zelfs de stad verlieten, blijven ze nu behouden voor de gemeenschap. Dat draagt bij aan een leefbare wijk en zorgt voor genoeg draagvlak voor nieuwe voorzieningen. In de serie 'Wonen op Zuid' vertellen deze doorstromers hun verhaal.

Wonen #opzuid

Er gebeurt dus al veel op Zuid. Maar we bouwen niet alleen met stenen. We investeren ook in de woonomgeving, zodat bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kunnen sporten, ontspannen en zich kunnen ontwikkelen. En dat biedt weer ruimte voor initiatieven van bewoners en marktpartijen. Een mooi voorbeeld is Katendrecht dat zich als een culinaire, creatieve en culturele hotspot op de kaart heeft gezet. Maar ook Villa van Waning in Feijenoord en het Pow! Wow! festival in de Afrikaanderwijk laten de mogelijkheden van zuid goed zien.

Daarnaast investeert de gemeente in de aanpak van winkelstraten zoals de Beijerlandselaan en investeren we in bereikbaarheid, zoals de derde oeververbinding. Kwaliteit en diversiteit in zowel de woningen als de omgeving maken van zuid een fijne plek om te wonen.  

Focus #opzuid

De gemeente Rotterdam is één van de partners van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Link opent een externe pagina (NPRZ). Samen met het Rijk, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie werken we aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Samen willen we ervoor zorgen dat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland.
Om de woonkwaliteit te verbeteren focussen we ons in eerste instantie op de wijken waar het woningaanbod het meest eenzijdig is. Dat zijn Feijenoord, Carnisse, Afrikaanderwijk, Oud Charlois, Hillesluis, Bloemhof en de Landbouwbuurt. We willen deze wijken in balans krijgen door te zorgen voor een gezonde mix van verschillende woningen voor verschillende bewoners. Tegelijkertijd wordt de buitenruimte verbeterd, zodat mensen op zuid fijn wonen in wereldstad.