Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 16 min

Architect aan Zet

Wilt u snel en met goede kwaliteit een bouwproject realiseren, zonder tijd te verspillen aan vergunningsprocedures? Dan kunt u denken aan de aanpak van Architect aan Zet.

Architect aan Zet (AaZ) is een manier om zonder vergunning te bouwen en te verbouwen in Rotterdam. Het doel is om bouwprojecten sneller en daardoor effectiever uit te voeren. Als u een gekwalificeerde architect inschakelt, hoeft u geen vergunning meer aan te vragen.
Architect aan Zet is gestart op 1 september 2020.

Nieuws

Waarom Architect aan Zet?

In Rotterdam moeten veel huizen worden gebouwd en verbouwd.
De partijen die bij de bouw betrokken zijn nemen hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het bouwen en verbouwen. Ook moet een vergunning worden aangevraagd. Dit dubbele proces vertraagt vaak de bouw.

Met AaZ leggen we de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit bij de gekwalificeerde architect. Dit geldt voor projecten met weinig risico's op het gebied van ruimte en bouw. Hierdoor kan de bouw van een huis sneller gaan en een paar maanden eerder klaar zijn.

Als u een gekwalificeerde architect inschakelt, hoeft u geen vergunning aan te vragen en geen kosten (leges) te betalen. Hiervoor hebben we toestemming gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op basis van de Crisis- en Herstelwet.

De aanpak Architect aan Zet biedt vier voordelen:

 • Minder bouwtijd door minder procedures (drie maanden of meer eerder klaar).
 • Sneller bouwen door een betere planning; bij een normale vergunningsaanvraag is de datum van vergunningverlening onzeker. Met AaZ weet u wanneer de aannemer aan de slag kan: drie weken na de melding van "start bouw" bij de gemeente.
 • Gemakkelijker tussentijdse wijzigingen doorvoeren; u hoeft bij tussentijdse wijzigingen geen aanvullende vergunning aan te vragen.
 • Betere bouwkwaliteit met regelmatiger controles; de AaZ-architect is verantwoordelijk van begin tot eind en controleert regelmatig op de bouwplaats. Er kan ook worden afgestemd met bouwtechnische en ruimtelijke kwaliteitsborgers. De AaZ-architect helpt en steunt de opdrachtgever met zijn expertise als er een lastig gesprek over bijvoorbeeld geld of technische kwesties met de aannemer gevoerd moet worden.

Om welke bouwprojecten gaat het?

Het gaat om projecten die binnen het bestemmingsplan passen en weinig risico hebben op gebied van ruimte en bouw, zoals:

 • Een of twee ééngezinswoningen (bijv. vrijstaand, rijtjeshuis, twee-onder-een-kap).
 • Bijbehorende bouwwerken tot 10 meter hoogte (bijv. aanbouw, serre, tuinhuis, maar ook bij bedrijfsgebouwen).
 • Dakopbouw, dakterras, dakkapel op een eengezinswoning.

Voor mantelzorgwoningen gelden aparte regels. U vindt deze regels op rijksoverheid.nl. Link opent een externe pagina.

Staat uw wens er niet bij of past het bouwproject niet binnen het geldende bestemmingsplan? Neem dan contact met ons op via architectaanzet@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Hoe werkt het

 • U wilt een huis (ver)bouwen of een bouwwerk plaatsen zoals hierboven genoemd.
 • Controleer of uw locatie in het groene gebied op de kaart. Link opent een externe pagina ligt en in aanmerking komt voor Architect aan Zet. Woont u in Prins Alexander of in Hoogvliet? Dan kunt u ook kiezen voor het Burenakkoord.
 • Ga na of uw bouwplannen binnen het geldende bestemmingsplan passen.
 • Kijk of er aanvullende vergunningen nodig zijn (bijvoorbeeld voor slopen of het kappen van bomen). U hoeft geen leges (kosten) te betalen aan de gemeente voor de omgevingsvergunning. Wel is het mogelijk dat u kosten moet maken voor andere vergunningen die nodig zijn om het bouwwerk te realiseren.
 • Voldoe aan de eisen van het bouwbesluit. Link opent een externe pagina.
 • Kies een gekwalificeerde architect uit de lijst op deze webpagina en vraag een offerte aan. Wanneer u besluit met hem of haar in zee te gaan, meld dan de bouwactiviteit via Melding Architect aan Zet.

Bent u benieuwd naar bouwprojecten die via Architect aan Zet gebouwd zijn? Er is een overzicht beschikbaar van lopende en afgeronde AaZ-projecten. Hierin staan foto’s en gegevens van de betrokken architecten en bouwtechnische en ruimtelijke kwaliteitsborgers. Vraag het overzicht aan via architectaanzet@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Bent u architect?

Rotterdammers die zonder omgevingsvergunning willen (ver)bouwen, kunnen inmiddels bij 100 gecertificeerde architecten terecht. Wilt u ook gecertificeerd AaZ-architect worden? Lees dan de voorwaarden hieronder voordat u zich aanmeldt.

Voldoet u aan de voorwaarden? Stuur dan een e-mail met uw naam, het bureau waar u voor werkt en uw telefoonnummer naar architectaanzet@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Voor het certificaat volgt u een training die wordt gegeven door de gemeente Rotterdam in samenwerking met de branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA).

Meld uw project aan

Bent u al gekwalificeerd als 'Architect aan Zet'-architect en heeft u een project dat voldoet aan de voorwaarden? Meld uw project dan aan. U ziet direct welke stappen u nog moet ondernemen en welke documenten u moet aanleveren.

Vragen en antwoorden

Samenwerking

Architect aan Zet is opgezet door de gemeente Rotterdam, in samenwerking met een aantal Rotterdamse architecten die lid zijn van de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus in Amsterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Eerdere ervaringen

Tussen 2015 en 2018 heeft de gemeente een aantal proefprojecten uitgevoerd. De ervaringen van de betrokken opdrachtgevers en architecten met Architect aan Zet kunt u lezen in dit artikel. Link opent een externe pagina. In 2025 evalueert de gemeente Architect aan Zet. Dan wordt ook bekeken of de methode geschikt is voor grotere projecten.

Vragen

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via architectaanzet@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Wij komen dan zo snel mogelijk bij u terug met een passend antwoord.

Ook kunt u terecht bij de Architectenwinkel. Link opent een externe pagina met vragen en ideeën over zelfbouw, verbouw, duurzaam en energiezuinig bouwen. De specialisten van de Architectenwinkel geven u onafhankelijk advies over de verschillende mogelijkheden. Een aantal van de gekwalificeerde architecten uit het overzicht hieronder werken samen met de Architectenwinkel.