Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Nieuwe Centrale Bibliotheek

De Centrale Bibliotheek in Rotterdam wordt vernieuwd. We vinden het belangrijk dat de bibliotheek een plek is waar u zich als Rotterdammer thuis voelt. Nu, maar ook in de toekomst. Daarom komt er een grote verbouwing.

In de bibliotheek kunt u allang veel meer dan alleen boeken lenen. Het is een plek waar u kunt ontmoeten, ontwikkelen, ontdekken, ontspannen, onderzoeken en ondernemen. Om dat ook in de toekomst te kunnen zijn, voor iedereen, wordt de Centrale Bibliotheek vernieuwd.

Het voorlopig ontwerp is klaar en goedgekeurd

Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is klaar en goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat betekent dat de plannen officieel doorgaan. Het voorlopig ontwerp van de vernieuwing bestaat uit twee onderdelen: het voorlopig ontwerp van de Nieuwe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat én de tijdelijke vestiging aan de Librijesteeg. Vanaf nu werken we het voorlopig ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Het definitieve ontwerp van de tijdelijke huisvesting is komend najaar al gereed; het definitieve ontwerp van de vernieuwde Centrale Bibliotheek eind dit jaar. 

Winnend ontwerpteam

Het team dat het winnende ontwerp heeft gemaakt is een internationaal samenwerkingsverband van het Rotterdamse Powerhouse Company en Atelier Oslo en Lundhagem uit Noorwegen. Het landschapsontwerp is van DELVA landschapsarchitecten. Buro Happold is verantwoordelijk voor het installatie-advies en constructie en ISIS Bouwadvies verzorgt het kostenmanagement.

De beoordelingscommissie vindt dat het winnende team de beste balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst.

Meedenken

Rotterdammers hebben actief input kunnen geven en kunnen meedenken met de ontwerpers, zowel online, in gesprekken op straat als tijdens een tentoonstelling in de bibliotheek. Het ontwerpteam heeft nu samen met gemeente Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam het schetsontwerp verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Tijdens de fases hierna worden de Rotterdammers, omwonenden en de ondernemers op de markt weer betrokken. 

Vanaf het beton opnieuw opgebouwd

Het gebouw van 25.000 vierkante meter wordt hergebruikt en opnieuw en duurzaam opgebouwd. De entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd. In de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen.

Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor een periode van ongeveer drie jaar naar de Librijesteeg 4. De bouwwerkzaamheden beginnen rond 2025. Het project is waarschijnlijk eind 2028 klaar.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of heeft u een vraag? Stuur dan een e-mail naar vernieuwingbibliotheek@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Of kijk op Nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.