Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Nieuwe Centrale Bibliotheek

De Centrale Bibliotheek wordt de komende jaren vernieuwd en klaargemaakt voor de toekomst.

In de bibliotheek kunt u allang veel meer dan alleen boeken lenen. Het is een plek waar u kunt ontmoeten, ontwikkelen, ontdekken, ontspannen, onderzoeken en ondernemen. Om dat ook in de toekomst te kunnen zijn, voor iedereen, wordt de Centrale Bibliotheek vernieuwd.

Winnend ontwerpteam

Het team dat het winnende ontwerp heeft gemaakt is een internationaal samenwerkingsverband van het Rotterdamse Powerhouse Company en Atelier Oslo en Lundhagem uit Noorwegen. Het landschapsontwerp is van DELVA landschapsarchitecten. Buro Happold is verantwoordelijk voor het installatie-advies en constructie en ISIS Bouwadvies verzorgt het kostenmanagement.

De beoordelingscommissie vindt dat het winnende team de beste balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst.

Meedenken

Rotterdammers hebben actief input kunnen geven en kunnen meedenken met de ontwerpers, zowel online, in gesprekken op straat als tijdens een tentoonstelling in de bibliotheek. Het ontwerpteam gaat nu samen met gemeente Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam aan de slag om het ontwerp verder uit te werken tot een voorlopig ontwerp (VO). Ook daar worden de Rotterdammers, omwonenden en de ondernemers op de markt bij betrokken. Medio volgend jaar neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopig ontwerp.

Vanaf het beton opnieuw opgebouwd

Het gebouw van 25.000 vierkante meter wordt hergebruikt en opnieuw en duurzaam opgebouwd. De entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd. In de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen.

Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor een periode van ongeveer drie jaar naar de Librijesteeg. De bouwwerkzaamheden beginnen rond 2025. Het project is waarschijnlijk eind 2028 klaar.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of heeft u een vraag? Stuur dan een e-mail naar vernieuwingbibliotheek@rotterdam.nl. Of kijk op nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl.