Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Nieuwbouw op Katendrecht

Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist één van de hipste wijken van Rotterdam. Katendrecht is volop in ontwikkeling.

Nieuwbouw Bayhouse David Rozing
De bouw van Bayhouse. Foto: David Rozing.

Wanneer u Katendrecht oprijdt, dan bent u in 'de pols van Katendrecht'. De komende jaren komen hier veel woontorens en voorzieningen bij. Voorzieningen zoals winkels, scholen, hotels, horeca, maatschappelijke dienstverlening en zorg.
De gemeente Rotterdam en de ontwikkelende partijen willen de ondernemers, bewoners en bezoekers hier graag bij betrekken. Zo gaan we samen verder bouwen aan de Kaap!

Gebiedsontwikkeling

Op Katendrecht vindt een grootschalige en zeer succesvolle gebiedsontwikkeling plaats: van haven- en industrieterrein tot stedelijk woon- en leefgebied. Meer dan 15 jaar geleden is gestart met de herontwikkeling van het havengebied en met de investeringen in de bestaande stadswijk.

Ondersteund door de gebiedscampagne 'Kun jij de Kaap aan' is toen ingezet op een ander, meer onderscheidend woon- en leefmilieu met behoud van de stoere havenuitstraling van het gebied. De gebiedsontwikkeling Katendrecht levert een belangrijke bijdrage aan het coalitieakkoord 2022-2026 waarin het doel is jaarlijks 3.500 tot 4.000 woningen bij te bouwen.

De gebiedsontwikkeling Katendrecht zet zich tot op heden gestaag door: In het Pols Noord gebied met Codrico, Santos, View I en II, Bund, Yamahastrook, Wigblok - en verder op Katendrecht met projecten als de Scharnier, de Schalm en ook bij de locatie van Provimi - ontstaat een stadscentrum met alle voorzieningen zoals winkels, zorg en horeca dat goed aansluit op de creatieve sfeer van Katendrecht. Een stadswijk waar het prettig wonen, verblijven en recreëren is, waardoor deze wijk meer bezoekers en bewoners zal aantrekken. Een wijk waar altijd wat te doen is, maar waar het ook prettig wonen is.

Wilt u meer weten over thema's als omgevingsvisie, stedenbouw, wonen, economie, bereikbaarheid, stedenbouw, openbare ruimte en leefbaarheid? Via www.deplekkenmakers.nl/project/katendrecht kunt u alle informatie nalezen en eventueel downloaden.

Samen bouwen aan de Kaap

Er wordt veel gebouwd in Rotterdam. Zo ook op Katendrecht, maar waarom is dat? 'Katendrecht is toch al af?', wordt soms ten onrechte gedacht. In deze film geven we een toelichting op hoe ons stadscentrum uitbreidt en wat voor invloed dit heeft op Katendrecht. Want waarom wordt juist op deze plek nog veel bijgebouwd? En wat hebben de huidige bewoners hieraan? Bekijk de film:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

In 2019 is de bouw gestart van Bay House. Deze ligt aan de Rijnhaven. Een luxueus wooncomplex met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en het Wilhelminakwartier. Het is het voormalige project The View dat door een vernieuwd ontwerp een nieuwe doelgroep aanspreekt. Het ontwerp is van Joke Vos Architecten in opdracht van Frame Vastgoed.

Bay House is onderdeel van de ontwikkeling van de entree van Katendrecht. Op de locatie aan de Rijnhaven verrijst naast het woongebouw ook een gerenommeerd vijfsterrenhotel, een foodmarkt, restaurants en shops. Begin 2017 werd bekend dat ook het monumentale Pakhuis Santos op de Pols wordt herontwikkeld tot designwarenhuis Stilwerk.

Appartementen

Het wooncomplex Bay House krijgt tien verdiepingen met ongeveer 100 luxe appartementen.  De prijzen van de appartementen beginnen bij 450.000 euro en lopen op tot over de 1 miljoen euro. De verkoop is inmiddels gestart.

Echte luxe

Een fantastische waterfrontlocatie met het mooiste uitzicht van de binnenstad. Een penthouse of appartement op eigen grond, helemaal aangepast naar persoonlijke wensen. Voorzien van een internationaal hoog serviceniveau, een conciërge en diverse andere voorzieningen. Tot dusver kwam een dergelijke woonervaring eigenlijk alleen in het buitenland voor. Maar nu is het tijd voor dergelijke luxe in Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op bayhouse.nl.

Het Havenkwartier is de laatste beschikbare nieuwbouwlocatie in het hart van Katendrecht. De plek bevindt zich tussen de twee woonblokken Laankwartier en Parkkwartier en grenst aan de kade van de Maashaven. Een ideale ligging met alle bestemmingen in de omgeving dichtbij. Richting het Noorden wandel je in een paar minuten naar Deliplein, de Fenixloodsen en de Rijnhavenbrug. Richting het Oosten vind je op minder dan een kilometer het metrostation Rijnhaven. Richting het Westen vind je in een straal van een kilometer het mooie Kaappark, twee basisscholen en het SS Rotterdam met een eigen watertaxi standplaats. Kortom: je woont in het hart van al het moois dat deze wijk en stad te bieden heeft!

De bouw heeft iets weg van het nieuwbouwproject Fenixlofts, dat net als dit project ook door Heijmans wordt ontwikkeld op Katendrecht. Het ontwerp van het Havenkwartier is van architectenbureau VMX Architects.

Verschillende woningtypen

Het Havenkwartier geeft heel veel keuze omdat er zoveel verschillende soorten woningen zijn.  Er valt veel te kiezen bij het ruime aanbod aan comfortabele stadsappartementen. Zo zijn er verschillende formaten (m2) en een variatie aan indelingen. Maar er zijn ook ruime 3 of 4-laagse hofwoningen en loodswoningen voor gezinnen. Al deze woningen komen samen in een karakteristiek gebouw met een robuust uiterlijk en een speelse vorm. Een modern havengebouw met industriële lijnen en dat toch vriendelijk aanvoelt door de lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen. Een opvallend ontwerp dat de aandacht trekt en tegelijk perfect aansluit bij deze maritieme stadswijk.

Kijk voor meer informatie op havenkwartier-katendrecht.nl.

De Rijnhaven is een prachtige plek in het hart van Rotterdam, met historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Zuid. Met nieuwe woningen, meer groen en recreatie langs het water.

Meer informatie vindt u op de pagina Ontwikkeling van de Rijnhaven.

Nieuws

Bedankt voor uw komst! Wij vonden het erg fijn dat u de moeite hebt genomen om langs te komen. Wat ons betreft was dit het startsein van een reeks InformatieLabs die we de komende jaren op de Kaap willen gaan organiseren. We vinden het belangrijk om in gesprek te blijven met huidige en nieuwe bewoners. Voor kerst 2022 komen we bij u terug met een verslag van deze 2 dagen. Ook interessant om door te lezen als u er niet bij kon zijn. Stuur ons een e-mail, dan sturen we u het verslag toe.

Faseringskaart

Voor de bouwontwikkelingen op Katendrecht is een faseringskaart gemaakt. Deze staat op Rotterdam.maps.arcgis.com. Hierop kunt u zien wat er gebouwd wordt. De planning kan soms aangepast worden.
Heeft u vragen over deze planning. Of kunt u de inhoud via de kaart niet goed tot u nemen?
Dan kunt u een e-mail sturen naar katendrechtso@rotterdam.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Bereikbaarheid

De verkeerssituatie kan veranderen door de bouwwerkzaamheden. Op Rotterdam Onderweg staan de laatste updates over de bereikbaarheid en omleidingen op de Kaap. Het geeft een goed overzicht waar en wanneer de werkzaamheden zijn.

Heeft u klachten? Maak dan een melding bij de gemeente.