Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Waterside

Waterside 1 ligt in het Rotterdamse stadsdeel Oud-IJsselmonde en is eind jaren ’90 gebouwd. Waterside 2 is in aanbouw en wordt in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd. Het bestemmingsplan van Waterside 3 is vastgesteld. Start bouw Waterside 3 is gepland in 2025.

Waterside 2

Het plan

Waterside 2 is een project van 124 woningen aan het oude havenhoofd ten westen van de Flying Dutchmanstraat. Dit zijn huurwoningen in de middeldure en duurdere prijsklasse. Het bouwblok sluit aan op de bestaande woningen van 3 lagen in de Flying Dutchmanstraat. Gelijkmatig stijgen de verdiepingen naar maximaal 10 aan de rivierkant. 

Planning

De bouw van Waterside 2 is in bijna afgerond, de woningen worden binnenkort opgeleverd.

Waterside 3

Het plan

Waterside 3 is een appartementengebouw naast de Van Brienenoordbrug. Het ligt aan het oostelijk oude havenhoofd, dicht bij het Oude IJsselmondsehoofd. In de 70 meter hoge toren komen 176 huurappartementen in de middeldure en duurdere prijsklasse. Deze toren is de laatste van de rij torens in Waterside. Door de opbouw in grootte van gebouwen vormt dit de overgang naar de nog grotere Van Brienenoordbrug. Er is dus veel nagedacht over de stedenbouwkundige aansluiting op de omgeving en de architectuur van het gebouw zelf. 
Het ontwerp van de toren wordt verzorgd door Barcode Architecten, de openbare ruimte wordt net als Waterside 2 ontworpen door Felixx.

Buitenruimte Waterside 1 – 2 – 3

Gezamenlijk doel

De ontwikkelaars van Waterside 2 en 3 hebben samen met de gemeente de ambitie uitgesproken om de openbare ruimte van beide ontwikkelingen én het tussengelegen gebied, twee percelen in bezit van Rijkswaterstaat (RWS) en Waterschap Hollandse Delta (WSHD), samen te realiseren. De ontwikkelaars richten hun eigen openbare ruimte in en leveren bovendien een financiële bijdrage aan de inrichting van de tussengelegen percelen. Ook dit ontwerp wordt door Felixx gedaan. De gemeente heeft voor de percelen van RWS en WSHD huurovereenkomsten gesloten, zodat deze ingericht kunnen worden als openbare ruimte. 

De openbare ruimte bij Waterside 1 is al deels opnieuw ingericht. De tweede fase zal hierna volgen. Ook deze zal aansluiten op de openbare ruimte van Waterside 2, Waterside 3 en het tussengelegen gebied van RWS en WSHD. 
Doel is dat dat de oevers een prettige verblijfsplek worden. Zodat er een plek komt waar gespeeld kan worden en dat de nieuwe inrichting uitnodigt tot recreëren en ontmoeten. De IJsselmondse rivieroevers worden hierdoor een prettig ingericht openbaar gebied om te wandelen en te ontspannen.

Ontwerp proces

Vorig jaar is er een Schets Ontwerp (SO) getoond van de openbare ruimte van Waterside 2 en de percelen RWS en WSHD. Nog voor de zomervakantie van 2024 zal er een meer uitgewerkte versie van dit ontwerp getoond worden tijdens een participatie avond. Dit ontwerp wordt gezamenlijk gepresenteerd door gemeente Rotterdam en de ontwikkelaar van Waterside 3 in aanwezigheid van ontwerpers van Felixx.  Terugkoppeling van de reacties op dit ontwerp zal volgen via deze website.

Vragen en antwoorden

Voorlopig ontwerp Waterside 2, schetsontwerp Waterside 3 en tussengebied

Op 12 april 2023 heeft de gemeente tijdens een informatieavond het schetsontwerp laten zien van de inrichting van de openbare ruimte en kade Waterside 3 en het gebied van RWS en WSHD. Voor Waterside 2 is het voorlopig ontwerp van de openbare ruimte getoond. Over deze ontwerpen zijn vragen gesteld die de gemeente hieronder beantwoordt. 

Meer informatie

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur dan een e-mail naar waterside@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.