Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum.

Van het havenbekken wordt een derde deel gedempt. Daar zijn we al mee begonnen. Op die plek komen 3.000 woningen, die allemaal grenzen aan een nieuw aan te leggen park. Er komen sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en dure koopwoningen. Echt voor ieder wat wils dus. Naast het 'landpark' worden aan de kades aan beide kanten van de Rijnhaven drijvende parken aangelegd. Door steigers en loopbruggen kunt u straks van park naar park lopen en een echt Rondje Rijnhaven wandelen. Het water dat nu vrijwel onbereikbaar is, wordt met deze drijvende parken aanraakbaar. U kunt straks met uw voeten in het water genieten van het groen. In het midden van de Rijnhaven komt ook een Maritiem Centrum.

Impressie van de hoogbouw in de Rijnhaven, de hoogbouw loopt op van 120 meter aan het park, 200 meter bij metrostation Rijnhaven tot 250 meter bij metrostation Wilhelminapier.
Impressie hoogbouw Rijnhaven

Voorlopig Ontwerp Rijnhavenpark vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Voorlopig Ontwerp voor het Rijnhavenpark vastgesteld!
Dit besluit brengt het park met honderden extra bomen en zelfs een echt strandje weer een stap dichterbij.

Het park wordt voor het grootste deel in één keer aangelegd als de demping klaar is en het eerste bouwblok gebouwd kan worden.
Er wordt dus niet eerst gebouwd en dan pas het park aangelegd.

Door de ontwikkeling van de Rijnhaven komen er maximaal 3000 woningen bij. Dat worden voor de helft sociale en middeldure huurwoningen.
Er komen voorzieningen zoals winkels voor je dagelijkse boodschappen.
Ook komt er heel veel groen midden in de stad, met 6,5 hectare voor het park. Dat is zo groot als ongeveer 9,5 voetbalvelden.

Het Rijnhavenpark wordt een plek voor allerlei mensen en activiteiten. U kunt zich er terugtrekken in het groen, sporten, picknicken, een evenement bijwonen of naar de zonsondergang staren.
Zo is het Rijnhavenpark echt een inclusieve en uitnodigende plek midden in het Rotterdamse centrum.

Zicht op de Rijnhaven. Het zand is na maandenlang dempen  boven water gekomen. Foto: gemeente Rotterdam
Het zand in de Rijnhaven is boven water gekomen. Foto: gemeente Rotterdam

Meer nieuws Rijnhaven

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Het Rijnhavenplan in detail

Plan Rijnhaven

Gemeente Rotterdam heeft voor de Rijnhaven een Ambitiedocument in 2018 opgesteld, gevolgd door een Masterplan. Dit maakte de gemeente samen met Barcode Architects, BGSV en Robert de Koning landschapsarchitect. In 2019 konden omwonenden en ondernemers hun mening geven over het Masterplan. En in 2021 is het eerste schetsontwerp voor het park getoond, gemaakt samen met MVVA.

In het voorjaar van 2022 is een ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. In de zomer van 2022 is het Stedenbouwkundig Plan vastgesteld door het college van B en W en hebben bewoners dit kunnen bekijken. Alle plannen zijn opvraagbaar door een e-mail te sturen naar rijnhaven@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Volg alle ontwikkelingen en het laatste nieuws ook op de Facebookpagina over de Rijnhaven.. Link opent een externe pagina

Stadsprojecten

De Rijnhaven is onderdeel van Stadsprojecten Rotterdam.
Deze Stadsprojecten zorgen voor veel meer groen in de stad.
Met meer groene pleinen, parken en straten waar u kunt wandelen, sporten of juist even lekker zitten. Veel mensen wonen er straks op nog geen 15 minuten lopen vandaan. Onmisbaar in een grote stad.

Schetsontwerp van de promenade langs de nieuwe Rijnhaven
Impressie Rijnhavenpark Promenade

Foto's, impressies en video's

Voor de Rijnhaven zijn meerdere filmpjes, een live-stream, impressies en een 360° 3D model gemaakt. Deze geven een beeld van de sfeer die de gemeente wil in de Rijnhaven. De video's hieronder laten zien wat er in de toekomst zou kunnen komen.

Meer informatie

Heeft u vragen? Stel deze dan per e-mail. Link opent een externe pagina.