Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Oostflank

Rotterdam wil ongeveer 30.000 nieuwe woningen bouwen in de Oostflank, het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein. De bouw gaat samen met de komst van een nieuwe brug tussen IJsselmonde en Kralingen, en een snelle tramlijn tussen Zuidplein en Kralingse Zoom. Vanwege het grote woningtekort in de stad, zijn de nieuwe woningen hard nodig.

Deze plannen staan in de herziening van de omgevingsvisie van de Gemeente Rotterdam. Hieronder leest u wat de plannen zijn. 

De gemeenteraad beslist eind 2023 over het doorgaan van de plannen voor de Oostflank en de definitieve herziening van de omgevingsvisie.

Vragen en antwoorden over de plannen voor de Oostflank van de stad

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over de plannen voor de Oostflank, met onze antwoorden erbij. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan per mail via oostflankso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

In gesprek met de omgeving

De Gemeente voerde in de afgelopen twee jaar op verschillende manieren en momenten gesprekken met bewoners, belangenorganisaties en andere partijen in de Oostflank. Voor de zomer van 2021 zijn we de wijken Hillesluis, De Veranda, De Esch, Kralingen-Oost, Het Lage Land, Boszoom en de Alexanderknoop ingegaan, om van bewoners te horen welke kwaliteiten in de wijken behouden moeten blijven.

Welke kwesties spelen er in deze wijken en welke kansen liggen er? En wat kan het bouwen van meer woningen met bedrijvigheid en voorzieningen betekenen voor de huidige bewoners van de wijken? Kunnen we met deze aanpak ook de leefkwaliteit in de bestaande wijken verbeteren? Bij de aanpak voor de wijken in de Oostflank, van Prins Alexander tot Zuidplein, hebben we samen met bewoners en partijen uit de wijken gezocht naar de antwoorden op deze vragen.