Katendrecht-Wilhelminapier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/katendrecht/
Ga naar de hoofdinhoud

Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist een van de hipste wijken van Rotterdam.

Begin deze eeuw is begonnen met een enorme gebiedsontwikkeling die een positieve ontwikkeling had op de wijk. De woningvoorraad en de buitenruimte zijn grondig opgeknapt. En dit alles zonder het rauwe randje, dat de Kaap zo uniek maakt, te verliezen.

Wilhelminapier

De Wilhelminapier is de laatste jaren ontwikkeld tot één van de meest mondiale plekken van Nederland. De hoogste gebouwen van de Benelux staan pal naast oude pakhuizen gevuld met cafés, restaurants en musea. De pier was ooit - met de Holland-Amerika Lijn - dé uitvalsbasis voor duizenden landverhuizers uit heel Europa. Tegenwoordig vertrekken nog steeds veel mensen vanaf deze plek, om mee te varen met 's werelds grootste cruiseschepen.

Katendrecht is volop in ontwikkeling. Wanneer u Katendrecht oprijdt, dan bevind u zich in ‘de pols van Katendrecht’. De komende jaren komen hier vele woontorens en huizen bij. Cobana, de Groene Kaap en Bayhouse zijn enkele projecten die zijn opgeleverd of in aanbouw zijn. Ze hebben een aanbod in koop en huur. Maar er wordt meer gebouwd, zoals het Santos Pakhuis dat gerestaureerd wordt tot design interieur zaak van het Duitse merk Stilwerk. En bijvoorbeeld The View, dat naast een hotel ook de grootste supermarkt van Rotterdam krijgt met een loopbrug naar metrostation Rijnhaven.

Vlakbij het Deliplein staan de gloednieuwe Fenixlofts met onderin een ruime openbare (betaalde) parkeergarage. Onderin huist ook de nieuwe Food Factory. De oude Fenixloods, waar eerst de Fenix Food Factory zat, wordt verbouwd tot Landverhuizersmuseum. Er zal daar ook ruimte zijn voor een cultureel programma gericht op de wijk. De hele kade krijgt een opknapbeurt. De buitenruimte wordt ingericht als verblijfsplek waar je heerlijk kunt zitten of een mooie avondwandeling maken. Via de kades van Katendrecht en de Wilhelminapier loop je een prachtig rondje Rijnhaven.

In de afgelopen jaren is Katendrecht enorm veranderd. Een aantal bouwprojecten is (bijna) klaar, maar ook in de komende jaren staat er nog van alles te gebeuren.

Bereikbaarheid

Op Katendrecht wordt druk gebouwd, in de pols van Katendrecht, maar ook langs de kades zoals bij het Havenkwartier en de Fenixloods. De gemeente werkt aan een verkeersplan voor de komende jaren. Daarin staat hoe de verkeersafwikkeling geregeld wordt nu het steeds drukker wordt met bouwverkeer, maar ook met nieuwe bewoners. In het verkeersplan komt te staan hoe het verkeer op een vlotte en veilige manier de Kaap op en af kan rijden. Dit plan wordt besproken met de Wijkraad van Katendrecht. De Wijkraad vertegenwoordigt de belangen van de bewoners.

De verwachting is dat we hier na de zomervakantie meer over kunnen vertellen. Uiteraard houden we de ontwikkelingen en verkeerssituatie in de gaten. Als dat nodig is nemen we extra maatregelen. Voor actuele routeinformatie kunt u terecht op www.rotterdamonderweg.nl

Posthumalaan

Op 13 juli zijn de werkzaamheden aan de Posthumalaan en de Veemstraat begonnen. Het wordt er een stuk groener, want beide straten krijgen veel meer bomen en struiken. Het wordt ook veiliger voor fietsers en er komt een keermogelijkheid voor trams. Deze werkzaamheden duren ongeveer een half jaar en hebben tijdelijk consequenties voor het verkeer richting de Erasmusbrug.

Rechthuislaan

Op de Rechthuislaan zijn tijdelijk extra parkeerplekken gemaakt, omdat op de Brede Hilledijk enkele plekken zijn verwijderd vanwege de bouw van het Havenkwartier. Ook zal de Rechthuislaan in 2021 een nieuw riool krijgen en wordt de straat opnieuw ingericht. Momenteel wordt hiervoor een voorstel voor een ontwerp gemaakt. Dit zal met de bewoners van de Rechthuislaan worden gedeeld.

Herinrichting Veerlaan

Het onderhoud aan het riool en de kabels en leidingen in de Veerlaan is klaar. Eind juli begint de bouwvakantie. Nog niet alle ondergrondse containers zijn geplaatst, maar de laatste onderdelen zijn besteld. We weten niet precies wanneer deze geleverd worden, maar zodra ze binnen zijn worden de containers zo snel mogelijk geïnstalleerd. De aannemer ruimt alles op voordat de bouwvakantie begint.

Nieuwbouwprojecten

  • The View (Bay House)
    Voor passanten lijkt het misschien wat rustig op de bouwplaats van Bay House, maar achter de schermen en in de reeds gebouwde parkeergarage/ kelder wordt hard gewerkt aan de realisatie van het appartementencomplex en het naastgelegen 'MGallery Hotel Collection' hotel in de pols van Katendrecht. Meer informatie over de voortgang van de bouw: www.bayhouse.nl
  • Fenixlofts (Fenix 1)
    De buitenruimte rondom Fenix 1 is klaar en beneden in het gebouw hebben de Foodmarket, Pinchos en Bed & Breakfast hun intrek genomen.
  • FENIX
    In februari is de herontwikkeling van de Fenixloods 2 van start gegaan. In de historische loods wordt de komende jaren het FENIX Landverhuizersmuseum met uitzichtpunt over de Maas en Rotterdam gerealiseerd. Aan de straatkant komen verschillende culturele, culinaire en creatieve bedrijven De herontwikkeling is gestart met het restaureren van de gevel aan de Veerlaan, het schoonmaken van het beton en het strippen van de binnenruimte.

Groene Kaap

Aan de Maashavenkade werkt projectontwikkelaar Stebru aan de Groene Kaap. In de laatste week van juli worden nog twee grote bouwkranen afgebroken. Voor de veiligheid is de Maashavenstraat in die periode afgesloten voor verkeer. U kunt de omleidingsborden volgen.

In de Groene Kaap komen woningen, appartementen, bedrijfsruimten en op het dak komt een tuin. De oplevering is in het eerste kwartaal van 2021. Deze zomer zal de inschrijving van de huurwoningen starten.

Buitenruimte Groene Kaap

Als de bouw bijna klaar is, start de gemeente met het inrichten van de ruimte er omheen. Woonrijp maken noemen we dat. Dit doen we op het laatst zodat de stenen en tegels niet beschadigen door zwaar bouwverkeer. We zorgen dat de straten, fietspaden en stoepen er netjes bij liggen, dat er verlichting is en natuurlijk worden er bomen en planten neergezet.

Deze werkzaamheden beginnen in de laatste week van augustus en zijn in het voorjaar van 2021 klaar. Er wordt gestart langs de Brede Hilledijk tot net de Maashavenstraat op. Hier staan al bouwhekken en we sluiten voor deze fase geen extra weg af. De parkeergarage van Cobana blijft altijd bereikbaar. Stebru zorgt dat alles tussen de bouwblokken wordt aangelegd. Ze gebruiken hiervoor hetzelfde materiaal als daarbuiten. Vlakbij de Passie (Maashaven Noordzijde) ligt nu een berg met grond. Dit wordt afgegraven zodat we plek hebben om alle bouwmaterialen voor de gemeente en Stebru op te slaan.

Havenkwartier

Heijmans bouwt aan project Havenkwartier. Ruim 70 procent van de appartementen is al verkocht. De graaf- en funderingswerkzaamheden zijn afgerond en op het moment worden de vloervelden van de parkeergarage gestort. In oktober worden kranen geplaatst en gaat de bouw bovengronds door.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van het Havenkwartier met de BouwApp, deze kunt u gratis downloaden in de Appstore of Playstore.

Rijnhaven

In april is het masterplan voor de Rijnhaven goedgekeurd door de gemeenteraad. Wat nu volgt zijn onderzoeken naar milieu, een stedenbouwkundig- en landschappelijk plan, voorbereidingen voor o.a. een gedeeltelijke demping. Naar verwachting zal het dempen in het voorjaar van 2021 starten.

In het najaar verwachten we het Floating Office Rotterdam (FOR) aan de Wilhelminapier te verwelkomen en wordt het eerste deel van het drijvende park gemaakt waar het FOR aan komt te liggen. In de Wijkraad Katendrecht-Wilheminapier zijn de plannen gepresenteerd. Na de zomer wordt er een informatiebijeenkomst voor bewoners georganiseerd. De totale gebiedsontwikkeling van de Rijnhaven gaat zo’n 15 jaar in beslag nemen.

Maashaven

De gemeenteraad beslist na de zomer of zij wil investeren in de aanleg van Park Maashaven.

Astanaplein

Tussen de Groene Kaap en Musa (waar nu een berg zand ligt) komt een nieuw plein met veel groen en ruimte om te verblijven en te spelen. Ook wordt er een kunstwerk geplaatst. Na de zomer presenteren we het ontwerp van dit plein aan de directe omgeving.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden van de gemeente? Neem dan contact op met omgevingsmanager Jan van Vlaardingen. Hij is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 07.30 uur tot 16.00 uur, telefoon 06 - 51 58 96 00, e-mail j.vanvlaardingen@rotterdam.nl

Van 27 juli tot en met 16 augustus wordt hij vervangen door communicatieadviseur Ilse van den Berg. Zij is op woensdag vrij. De overige werkdagen is zij bereikbaar, telefoon 06 - 18 29 40 15, e-mail i.vandenberg2@rotterdam.nl

Heeft u vragen of opmerkingen over één van de bouwprojecten? Neem dan contact op met de ontwikkelaar of het bouwbedrijf.

Wonen op de Kaap

Steeds meer mensen kunnen de Kaap aan. Logisch, want de Kaap wordt steeds mooier. Oude huizen worden opgeknapt en op allerlei plekken verrijst nieuwbouw. Ook de openbare ruimte krijgt een beurt waardoor alles groener wordt en ruimer lijkt. Je kunt je haast niet voorstellen dat het nog maar zo’n tien jaar geleden is dat verhuizen naar de Kaap voor veel mensen ondenkbaar was. Nu wil iedereen er wel wonen! Een avontuurlijk gebied vol historie en ruimte voor eigen initiatieven. En dat op steenworp afstand van het Rotterdamse centrum. Met een gevarieerd woonaanbod is er op de Kaap volop te kiezen als je zoekt naar ruimte midden in de stad.

In 2019 is de bouw gestart van Bay House, direct gelegen aan de Rijnhaven. Een luxueus wooncomplex met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en het Wilhelminakwartier. Het is het voormalige project The View dat door middel van een vernieuwd ontwerp een nieuwe doelgroep aanspreekt. Het ontwerp is van Joke Vos Architecten in opdracht van Frame Vastgoed.

Bay House is onderdeel van de ontwikkeling van de entree van Katendrecht. Op de locatie aan de Rijnhaven verrijst naast het woongebouw ook een gerenommeerd vijfsterrenhotel, een foodmarkt, restaurants en shops. Begin 2017 werd bekend dat ook het monumentale Pakhuis Santos op de Pols wordt herontwikkeld tot designwarenhuis Stilwerk.

Appartementen

Het wooncomplex Bay House krijgt tien verdiepingen met ongeveer 100 luxe appartementen.  De prijzen van de appartementen beginnen bij 450.000 euro en lopen op tot over de 1 miljoen euro. De verkoop is inmiddels gestart.

Echte Luxe

Een fantastische waterfront locatie met het mooiste uitzicht van de binnenstad. Een penthouse of appartement op eigen grond, helemaal aangepast naar persoonlijke wensen, voorzien van een internationaal hoog serviceniveau, een conciërge en diverse andere voorzieningen. Tot dusver kwam een dergelijke woonervaring eigenlijk alleen in het buitenland voor, maar nu is de tijd voor dergelijke luxe in Rotterdam aangebroken.

Kijk voor meer informatie op bayhouse.nl.

‘De Groene Kaap’ is de naam voor 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen die met elkaar verbonden worden via hoven en daktuinen. Het nieuwbouwplan bestaat uit diverse woonblokken met 4 tot 8 lagen waarop tuinen worden voorgesteld waaraan eengezinswoningen worden gesitueerd. Stebru realiseert dit project in het entreegebied van Katendrecht. Begin november 2017 zijn de werkzaamheden op de bouwplaats gestart.

Groene route

Uniek aan De Groene Kaap in de Maashavenstraat is onder meer dat de hoven en daktuinen straks een doorgaande groene route gaan vormen. Via een gastvrije entree kun je als bewoner of bezoeker een wandeling door het complex maken. Het groene binnenterrein wordt zo een volwaardige verblijfsruimte, waar zelfs bomen groeien. Zo komen stad en natuur in De Groene Kaap samen.

Een leven lang wonen in de Groene Kaap

Het project wordt een thuis voor mensen van alle leeftijden en verschillende leefstijlen: jong en oud, gezinnen, stellen en singles, stedelijke genieters en mensen die wat meer op zichzelf zijn. Naast zeer ruime eengezinswoningen komen er appartementen met een woonoppervlakte van vijftig m2 en groter. De Groene Kaap ‘Jouw Koers’ is dan ook het motto van het project. Wil je niet ver van je familie wonen? Juist door de grote diversiteit aan woningen is het mogelijk wooncarrière te maken in De Groene Kaap of om als familie dichtbij elkaar te (blijven) wonen.

Verkoop en verhuur

Er is verkoop en verhuur van woningen. Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl of op Facebook.

Metamorfose Katendrecht

De ontwikkeling van De Groene Kaap past in de metamorfose die Katendrecht al sinds 2000 ondergaat. Het voormalige havengebied wordt omgevormd tot een aantrekkelijke stadswijk, waar je kunt wonen, werken en uitgaan. De vernieuwing richtte zich in de eerste jaren vooral op het gebied rond het Deliplein, inmiddels een culinaire en culturele hotspot. In de komende jaren is het toegangsgebied van Katendrecht, ook wel Polsgebied genoemd, aan de beurt.

Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl of op Facebook.

Buitenruimte Groene Kaap

De straten rondom de Groene Kaap gaan in 2019 in uitvoering. Benieuwd naar het inrichtingsplan? Bekijk het inrichtingsplan:

Het Havenkwartier is de laatste beschikbare nieuwbouwlocatie in het hart van Katendrecht. De plek bevindt zich tussen de twee woonblokken Laankwartier en Parkkwartier en grenst aan de kade van de Maashaven. Een ideale ligging met alle bestemmingen in de omgeving dichtbij. Richting het Noorden wandel je in een paar minuten naar Deliplein, de Fenixloodsen en de Rijnhavenbrug. Richting het Oosten vind je op minder dan een kilometer het metrostation Rijnhaven. Richting het Westen vind je in een straal van een kilometer het mooie Kaappark, twee basisscholen en het SS Rotterdam met een eigen watertaxi standplaats. Kortom: je woont in het hart van al het moois dat deze wijk en stad te bieden heeft!

Ontwerp

De bouw heeft iets weg van het nieuwbouwproject Fenixlofts, dat net als dit project ook door Heijmans wordt ontwikkeld op Katendrecht. Het ontwerp van het Havenkwartier is van architectenbureau VMX Architects.

Verschillende woningtypen

Het Havenkwartier biedt een enorme keuzevrijheid door een grote verscheidenheid aan woningtypen.  Er valt veel te kiezen bij het ruime aanbod aan comfortabele stadsappartementen. Zo zijn er verschillende formaten (m2) en een variatie aan indelingen. Maar er zijn ook ruime 3 of 4-laagse hofwoningen en loodswoningen voor gezinnen. Al deze woningen komen samen in een karakteristiek gebouw met een robuust uiterlijk en een speelse vorm. Een modern havengebouw met industriële lijnen en dat toch vriendelijk aanvoelt door de lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen. Een opvallend ontwerp dat de aandacht trekt en tegelijk perfect aansluit bij deze maritieme stadswijk.

Start verkoop

De start van de verkoop van het Havenkwartier is gestart in het laatste kwartaal van 2018.

Op 10 december 2019 wordt de eerste paal geslagen.

Kijk voor meer informatie op havenkwartier-katendrecht.nl.

De Rijnhaven is een prachtige plek in het hart van Rotterdam, met historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Zuid. Met nieuwe woningen, meer groen en recreatie langs het water.

Bereikbaarheid

Er zijn veel bouwwerkzaamheden in de wijk die invloed hebben op de verkeerssituatie. Op Rotterdam Onderweg zijn de laatste updates over de bereikbaarheid en omleidingen op de Kaap te vinden. Het geeft een goed overzicht waar en wanneer de werkzaamheden plaatsvinden.

Heeft u klachten over de buitenruimte? Maak dan een melding bij de gemeente.

 

De inwoners van Katendrecht-Wilhelminapier worden vertegenwoordigd door de wijkraad. Deze bestaat uit vijf bewoners uit de wijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente?

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Katendrecht-Wilhelminapier, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Nadia Afkir

Nadia Afkir

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail n.afkir@wijkraadrotterdam.nl

Dave de Held

Wijkraadslid (juni 2019)

Telefoon 06 - 461 144 97

E-mail d.deheld@wijkraadrotterdam.nl

Leontine Vreeke

Leontine Vreeke

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 523 522 55

E-mail l.vreeke@wijkraadrotterdam.nl

Danny de Vries

Danny de Vries

Wijkraadslid (september 2018)

Telefoon 06 - 523 227 55

E-mail dc.devries@wijkraadrotterdam.nl

Roemrucht, spannend, creatief, vernieuwend. Het schiereiland Katendrecht is anders dan andere wijken. En dat trekt ondernemers aan die zich onderscheiden. Zij zorgen ervoor dat het zeemanskwartier van weleer ook nu weer een belevenis is. Met haar restaurants, café, theater en bijzondere shops is het Deliplein het kloppende hart van de Kaap. Maar op heel het schiereiland bouwen ondernemers aan het nieuwe Katendrecht: architecten, ontwerpers, fotografen, zakelijke dienstverleners en producenten. Ze zijn allen op de Kaap te vinden.

Katendrecht was ooit een pittoresk dorpje onder de rook van Rotterdam. Na het uitgraven van de Maashaven en Rijnhaven en de annexatie door Rotterdam veranderde het karakter echter aanzienlijk.

'De Kaap' werd al snel een beruchte wijk, bekend om veel drank, geweld en prostitutie. Zeemanskwartier, hoerenbuurt, Chinatown; allemaal typeringen van dit bijzondere gebied. Vanaf het begin van deze eeuw kwam daar echter verandering in. Door vergaande sloop en nieuwbouw veranderde al snel het karakter van de wijk. De wijk zit de laatste jaren sterk in de lift, want er is volop geïnvesteerd in renovatie, de bouw van nieuw woningen en voorzieningen. Vooral door de komst van creatieve ondernemers heeft deze plek een flinke impuls gekregen. Was Katendrecht eind jaren ’90 vooral in het nieuws om de sociale problemen, nu praat men over de festivals, het theater, het ss Rotterdam, de restaurants en winkels op Deliplein en allerlei andere bijzondere initiatieven. Anno nu is Katendrecht hip, trendy.

\