Katendrecht-Wilhelminapier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-04-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/katendrecht/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De inwoners van Katendrecht-Wilhelminapier worden vertegenwoordigd door de wijkraad. Deze bestaat uit vijf bewoners uit de wijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Katendrecht-Wilhelminapier, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Katendrecht is een schiereiland op Rotterdam-Zuid omringd door de Maashaven, Nieuwe Maas en de Rijnhaven. Het kent een unieke mix van historische panden en trendy nieuwbouw. Aan de oostzijde is de wijk verbonden met de Afrikaanderwijk.

Katendrecht is één van de populairste wijken van Rotterdam en heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan.Van een beruchte probleemwijk waar de meeste mensen liever niet kwamen, is het nu een van de meest populaire en veilige wijken van Rotterdam. In februari 2012 werd Katendrecht via de Rijnhavenbrug verbonden met Wilhelminapier.

Kun jij de Kaap aan?

Al een aantal jaar voeren de gebiedsontwikkelaars van Katendrecht de campagne Kun jij de Kaap aan? De campagne verwijst naar het roemruchte verleden van Katendrecht en daagt mensen uit om het gebied te bezoeken of om er te gaan wonen of ondernemen.

Katendrecht was ooit een pittoresk dorpje onder de rook van Rotterdam. Na het uitgraven van de Maashaven en Rijnhaven en de annexatie door Rotterdam veranderde het karakter echter aanzienlijk.

'De Kaap' werd al snel een beruchte wijk, bekend om veel drank, geweld en prostitutie. Zeemanskwartier, hoerenbuurt, Chinatown; allemaal typeringen van dit bijzondere gebied. Vanaf het begin van deze eeuw kwam daar echter verandering in. Door vergaande sloop en nieuwbouw veranderde al snel het karakter van de wijk. De wijk zit de laatste jaren sterk in de lift, want er is volop geïnvesteerd in renovatie, de bouw van nieuw woningen en voorzieningen. Vooral door de komst van creatieve ondernemers heeft deze plek een flinke impuls gekregen. Was Katendrecht eind jaren ’90 vooral in het nieuws om de sociale problemen, nu praat men over de festivals, het theater, het ss Rotterdam, de restaurants en winkels op Deliplein en allerlei andere bijzondere initiatieven. Anno nu is Katendrecht hip, trendy.

Bijna niet voor te stellen dat het nog maar tien jaar geleden is dat verhuizen naar de Kaap voor veel mensen ondenkbaar was. Nu het is één van de populairste plekken van Rotterdam om te wonen.

Op een steenworp afstand van het centrum is een gevarieerd woonaanbod te vinden. Nieuwbouw, hoogbouw, kluswoningen, oude herenhuizen, voor iedereen is er wat wils. Ook de komende jaren worden er bijzondere woningen gerealiseerd.
De bevolkingssamenstelling van Katendrecht (3.700 inwoners) is uniek te noemen. Enerzijds  wonen er nog veel 'Kapenezen' van het eerste uur. Anderzijds trok de wijk de afgelopen jaren honderden nieuwe bewoners aan, waaronder veel tweeverdieners en gezinnen met kinderen. Daarom loopt het inkomens- en opleidingsniveau sterk uiteen. Dit geldt overigens ook voor de culturele achtergronden van de bewoners.

Op de Kaap is altijd iets te doen. Zo is er het heringerichte Deliplein met haar gezellige terrasjes, theater Walhalla waar met grote regelmaat voorstellingen worden gegeven, een speeltuin, een basisschool en natuurlijk de statige ss Rotterdam die in 2010 aanmeerde aan het 3e Katendrechtsehoofd. Daarnaast ben je via de Rijnhavenbrug in een oogwenk op Wilhelminapier. Ook in de Fenixfood Factory is van alles te proeven en te beleven. En vergeet de verhalen van vroeger en nu in het Verhalenhuis Belvedere niet.