Nieuwbouw Katendrecht
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/katendrecht/
Ga naar de hoofdinhoud

Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist één van de hipste wijken van Rotterdam. Katendrecht is volop in ontwikkeling.

Wanneer u Katendrecht oprijdt, dan bevind u zich in 'de pols van Katendrecht'. De komende jaren komen hier vele woontorens en huizen bij. Cobana, de Groene Kaap en Bayhouse zijn enkele projecten die zijn opgeleverd of in aanbouw zijn. Ze hebben een aanbod in koop en huur. Maar er wordt meer gebouwd, zoals het Santos Pakhuis dat gerestaureerd wordt tot design interieur zaak van het Duitse merk Stilwerk. En bijvoorbeeld The View, dat naast een hotel ook de grootste supermarkt van Rotterdam krijgt met een loopbrug naar metrostation Rijnhaven.

Vlakbij het Deliplein staan de gloednieuwe Fenixlofts met onderin een ruime openbare (betaalde) parkeergarage. Onderin huist ook de nieuwe Food Factory. De oude Fenixloods, waar eerst de Fenix Food Factory zat, wordt verbouwd tot Landverhuizersmuseum. Er zal daar ook ruimte zijn voor een cultureel programma gericht op de wijk. De hele kade krijgt een opknapbeurt. De buitenruimte wordt ingericht als verblijfsplek waar je heerlijk kunt zitten of een mooie avondwandeling maken. Via de kades van Katendrecht en de Wilhelminapier loop je een prachtig rondje Rijnhaven.

Nieuwsbrief

Gemeente Rotterdam verspreidt een paar keer per jaar huis-aan-huis een nieuwsbrief bij de bewoners op Katendrecht. Wilt u lezen wat er momenteel gebouwd wordt op en rond de Kaap?

Wonen op de Kaap

Steeds meer mensen kunnen de Kaap aan. Logisch, want de Kaap wordt steeds mooier. Oude huizen worden opgeknapt en op allerlei plekken verrijst nieuwbouw. Ook de openbare ruimte krijgt een beurt waardoor alles groener wordt en ruimer lijkt. Je kunt je haast niet voorstellen dat het nog maar zo’n tien jaar geleden is dat verhuizen naar de Kaap voor veel mensen ondenkbaar was. Nu wil iedereen er wel wonen! Een avontuurlijk gebied vol historie en ruimte voor eigen initiatieven. En dat op steenworp afstand van het Rotterdamse centrum. Met een gevarieerd woonaanbod is er op de Kaap volop te kiezen als je zoekt naar ruimte midden in de stad.

In 2019 is de bouw gestart van Bay House, direct gelegen aan de Rijnhaven. Een luxueus wooncomplex met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en het Wilhelminakwartier. Het is het voormalige project The View dat door middel van een vernieuwd ontwerp een nieuwe doelgroep aanspreekt. Het ontwerp is van Joke Vos Architecten in opdracht van Frame Vastgoed.

Bay House is onderdeel van de ontwikkeling van de entree van Katendrecht. Op de locatie aan de Rijnhaven verrijst naast het woongebouw ook een gerenommeerd vijfsterrenhotel, een foodmarkt, restaurants en shops. Begin 2017 werd bekend dat ook het monumentale Pakhuis Santos op de Pols wordt herontwikkeld tot designwarenhuis Stilwerk.

Appartementen

Het wooncomplex Bay House krijgt tien verdiepingen met ongeveer 100 luxe appartementen.  De prijzen van de appartementen beginnen bij 450.000 euro en lopen op tot over de 1 miljoen euro. De verkoop is inmiddels gestart.

Echte Luxe

Een fantastische waterfront locatie met het mooiste uitzicht van de binnenstad. Een penthouse of appartement op eigen grond, helemaal aangepast naar persoonlijke wensen, voorzien van een internationaal hoog serviceniveau, een conciërge en diverse andere voorzieningen. Tot dusver kwam een dergelijke woonervaring eigenlijk alleen in het buitenland voor, maar nu is de tijd voor dergelijke luxe in Rotterdam aangebroken.

Kijk voor meer informatie op bayhouse.nl.

Het Havenkwartier is de laatste beschikbare nieuwbouwlocatie in het hart van Katendrecht. De plek bevindt zich tussen de twee woonblokken Laankwartier en Parkkwartier en grenst aan de kade van de Maashaven. Een ideale ligging met alle bestemmingen in de omgeving dichtbij. Richting het Noorden wandel je in een paar minuten naar Deliplein, de Fenixloodsen en de Rijnhavenbrug. Richting het Oosten vind je op minder dan een kilometer het metrostation Rijnhaven. Richting het Westen vind je in een straal van een kilometer het mooie Kaappark, twee basisscholen en het SS Rotterdam met een eigen watertaxi standplaats. Kortom: je woont in het hart van al het moois dat deze wijk en stad te bieden heeft!

Ontwerp

De bouw heeft iets weg van het nieuwbouwproject Fenixlofts, dat net als dit project ook door Heijmans wordt ontwikkeld op Katendrecht. Het ontwerp van het Havenkwartier is van architectenbureau VMX Architects.

Verschillende woningtypen

Het Havenkwartier biedt een enorme keuzevrijheid door een grote verscheidenheid aan woningtypen.  Er valt veel te kiezen bij het ruime aanbod aan comfortabele stadsappartementen. Zo zijn er verschillende formaten (m2) en een variatie aan indelingen. Maar er zijn ook ruime 3 of 4-laagse hofwoningen en loodswoningen voor gezinnen. Al deze woningen komen samen in een karakteristiek gebouw met een robuust uiterlijk en een speelse vorm. Een modern havengebouw met industriële lijnen en dat toch vriendelijk aanvoelt door de lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen. Een opvallend ontwerp dat de aandacht trekt en tegelijk perfect aansluit bij deze maritieme stadswijk.

De Rijnhaven is een prachtige plek in het hart van Rotterdam, met historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Zuid. Met nieuwe woningen, meer groen en recreatie langs het water.

Faseringskaart

Voor de bouwontwikkelingen op Katendrecht is een faseringskaart gemaakt, op Rotterdam.maps.arcgis.com. Hierop kunt u zien wat er de komende jaar gebouwd wordt. De planning is dynamisch en kan tussentijds worden aangepast. Heeft u vragen over deze planning, of kunt u de inhoud via de kaart niet goed tot u nemen? Dan kunt u een e-mail sturen naar katendrechtso@rotterdam.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Bereikbaarheid

Er zijn veel bouwwerkzaamheden in de wijk die invloed hebben op de verkeerssituatie. Op Rotterdam Onderweg zijn de laatste updates over de bereikbaarheid en omleidingen op de Kaap te vinden. Het geeft een goed overzicht waar en wanneer de werkzaamheden plaatsvinden.

Heeft u klachten over de buitenruimte? Maak dan een melding bij de gemeente.