Katendrecht-Wilhelminapier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 10-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/katendrecht/
Spring naar het artikel

Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist een van de hipste wijken van Rotterdam.

Begin deze eeuw is begonnen met een enorme gebiedsontwikkeling die een positieve ontwikkeling had op de wijk. De woningvoorraad en de buitenruimte zijn grondig opgeknapt. En dit alles zonder het rauwe randje, dat de Kaap zo uniek maakt, te verliezen.

Wilhelminapier

De Wilhelminapier is de laatste jaren ontwikkeld tot één van de meest mondiale plekken van Nederland. De hoogste gebouwen van de Benelux staan pal naast oude pakhuizen gevuld met cafés, restaurants en musea. De pier was ooit - met de Holland-Amerika Lijn - dé uitvalsbasis voor duizenden landverhuizers uit heel Europa. Tegenwoordig vertrekken nog steeds veel mensen vanaf deze plek, om mee te varen met 's werelds grootste cruiseschepen.

Katendrecht is volop in ontwikkeling. Wanneer u Katendrecht oprijdt, dan bevind u zich in ‘de pols van Katendrecht’. De komende jaren komen hier vele woontorens en huizen bij. Cobana, de Groene Kaap en Bayhouse zijn enkele projecten die zijn opgeleverd of in aanbouw zijn. Ze hebben een aanbod in koop en huur. Maar er wordt meer gebouwd, zoals het Santos Pakhuis dat gerestaureerd wordt tot design interieur zaak van het Duitse merk Stilwerk. En bijvoorbeeld The View, dat naast een hotel ook de grootste supermarkt van Rotterdam krijgt met een loopbrug naar metrostation Rijnhaven.

Vlakbij het Deliplein staan de gloednieuwe Fenixlofts met onderin een ruime openbare (betaalde) parkeergarage. Onderin huist ook de nieuwe Food Factory. De oude Fenixloods, waar eerst de Fenix Food Factory zat, wordt verbouwd tot Landverhuizersmuseum. Er zal daar ook ruimte zijn voor een cultureel programma gericht op de wijk. De hele kade krijgt een opknapbeurt. De buitenruimte wordt ingericht als verblijfsplek waar je heerlijk kunt zitten of een mooie avondwandeling maken. Via de kades van Katendrecht en de Wilhelminapier loop je een prachtig rondje Rijnhaven.

De Rechthuislaan wordt volgend jaar helemaal opnieuw ingericht. U kunt meedenken over de veranderingen. Om ervoor te zorgen dat u ook tot die tijd prettig kunt wonen, en uw auto kunt parkeren, komen er tijdelijke parkeerplekken. 

Parkeren

Door de bouw van het Havenkwartier zijn er tijdelijk minder parkeerplaatsen. Deze zijn voor de bouw weggehaald. De gemeente gaat daarom met verf extra parkeerplekken markeren in het midden van de Rechthuislaan. Dan kunt u hier uw auto parkeren. Deze extra parkeerplekken blijven liggen tot eind 2020.

Groot onderhoud vanaf begin 2021

Deze parkeerplekken zijn dus tijdelijk, want begin 2021 gaat de gemeente het riool vervangen in de Rechthuislaan.  De gemeente wil dan meteen ook de straat opnieuw inrichten, zoals bijvoorbeeld het planten van groen in de middenberm en een veilige aansluiting van de Rechthuislaan op de rotonde.

Uw ideeën

Een plattegrond met het werkgebied

Een informatiebijeenkomst organiseren kan nu helaas niet. Maar we gaan niet op onze handen zitten en horen graag van u wat er anders kan in de Rechthuislaan. Wat kan er worden verbeterd aan de straat? Bijvoorbeeld meer groen, een bredere of juist smallere stoep of wilt u juist meer parkeerplaatsen?

Het enige wat u hoeft te doen is een e-mail sturen voor dinsdag 30 juni naar rechthuislaanSO@rotterdam.nl met daarin uw opmerkingen, ideeën voor de nieuwe Rechthuislaan.

Vervolg

Met uw ideeën gaan we een ontwerp maken. Eind augustus ontvangen de omwonenden per brief het ontwerp en een uitleg wat we met de ideeën hebben gedaan. Begin 2021 gaat het werk pas beginnen, maar wij hebben de tijd nodig om dit werk voor te bereiden.

Bedankt alvast voor uw moeite!

In de afgelopen jaren is Katendrecht enorm veranderd. Een aantal bouwprojecten is (bijna) klaar, maar ook in de komende jaren staat er nog van alles te gebeuren. U zit als bewoners en ondernemers midden in deze ontwikkelingen. We geven u graag een update.

Bereikbaarheid

Er is veel verkeer op Katendrecht; aannemers, lokale ondernemers en natuurlijk de bewoners. Er komen mensen lopend, op de fiets, met de auto, bus of vrachtwagen. Iedereen moet veilig zijn of haar bestemming kunnen bereiken. Behalve de omleidingen die het verkeer de goede kant op wijzen, heeft de gemeente extra maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Uiteraard houden we de ontwikkelingen en verkeerssituatie in de gaten. Als dat nodig is nemen we extra maatregelen.

Meer informatie vindt u op rotterdamonderweg.nl.

Brede Hilledijk

Eind 2020 is de Groene Kaap klaar. Tijdens de zomer starten we de werkzaamheden aan de buitenruimte. De Brede Hilledijk gaat weer open. Voor de werkzaamheden aan de buitenruimte maakt de gemeente nog een apart verkeersplan.

Maashavenkade

De Maashavenkade is, en blijft, ter hoogte van het Havenkwartier afgesloten voor autoverkeer. Voetgangers en fietsers kunnen wel over de Maashavenkade. Zo hoeven zij niet meerdere keren de weg over te steken of langs in- en uitritten van bouwplaatsen om Katendrecht op of af te komen.

Parkeren

Met een hoop nieuwe bewoners en bedrijven in Katendrecht is het vinden van een parkeerplaats soms lastig. Om de steeds schaarser wordende parkeerruimte zo eerlijk mogelijk te verdelen, voert de gemeente parkeerbeleid.

  • Betaald parkeren op straat leidt tot minder parkeerdruk.
  • Bedrijven en bewoners kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Hiermee kunnen zij tegen een lager tarief op straat parkeren.
  • Bedrijven en bewoners kunnen gebruik maken van de bezoekerspas zodat hun bezoek tegen een lager tarief op straat kan parkeren.

Het aantal parkeervergunningen dat wordt verstrekt is beperkt. Het is niet de bedoeling dat er meer parkeervergunningen worden uitgegeven dan het aantal parkeerplaatsen. Hiervoor is een wachtlijst.

Veel woningen en gebouwen hebben een eigen parkeervoorziening, zoals een garage. U moet eerst parkeren op uw eigen parkeervoorziening. Het aantal eigen parkeerplaatsen wordt verrekend met het aantal uit te geven parkeervergunningen. Voor sommige gebouwen met een inpandige garage heeft u geen recht op een parkeervergunning van de gemeente. Zo houden we de parkeerdruk in de straten beheersbaar. Meer informatie is te vinden op de pagina parkeren.

Herinrichting Veerlaan

De Veerlaan was een verouderde straat met betonplaten, tegels en verzakkingen. Het riool is vervangen en het laatste stuk, bij Cargill, wordt nu afgemaakt. Rond Pasen 2020 is de Veerlaan klaar. Verkeer kan weer in twee richtingen over de Veerlaan rijden. Vooral voor de bewoners van de Rechthuislaan, Tolhuisstraat en Tolhuislaan zal dit zorgen voor minder verkeer in de straten.

Astanaplein

Tussen Musa, Cobana en de Groene Kaap komt een nieuw plein met veel groen en ruimte om te spelen en te verblijven. Dit plein wordt aansluitend aangelegd aan de woonomgeving van de Groene Kaap.

Nieuwbouwprojecten

  • The View (Bay House): aan het begin van Katendrecht start in mei 2020 de bouw van Bay House. Deze luxeappartementen, voorzieningen en bedrijfsruimtes zijn naar verwachting in 2022 klaar. Kijk voor meer informatie op bayhouse.nl.
  • Fenixlofts (Fenix 1): de Fenixlofts waren in november 2019 klaar. In de komende periode, tot en met april 2020, wordt de buitenruimte om de Fenixlofts heen door de gemeente afgemaakt. Denk hierbij aan bestrating, verlichting en groen. Kijk voor meer informatie op fenixlofts.nl.
  • Fenix Food Factory (Fenix 1): de populaire eetgelegenheid wordt op dit moment verbouwd en is naar verwachting in mei 2020 klaar. Kijk voor meer informatie op fenixfoodfactory.nl.
  • Landverhuizersmuseum (Fenix 2): in februari zijn de voorbereidingen voor de verbouwing van Fenix 2 gestart. In dit pand komt het Landverhuizers-museum. Aan de straatkant komt een ruimte voor een cultureel, culinair en creatief programma; een ontmoetingsruimte voor de wijk. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend. De verwachting is dat deze verbouwing tot 2023 duurt. Kijk voor meer informatie op stichtingdroomendaad.nl.
  • Havenkwartier: Heijmans is gestart met de bouw van woningen en appartementen aan de Maashaven. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen met de BouwApp. Die kunt u downloaden in de Appstore of Playstore. Kijk voor meer informatie op havenkwartier-katendrecht.nl.
  • Groene Kaap: aan de Maashavenkade werkt Stebru aan de Groene Kaap. In de Groene Kaap komen woningen, appartementen en bedrijfsruimten. De verwachting is dat eind 2020 de bouw klaar is, inclusief de buitenruimte. Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl

Wonen op de Kaap

Steeds meer mensen kunnen de Kaap aan. Logisch, want de Kaap wordt steeds mooier. Oude huizen worden opgeknapt en op allerlei plekken verrijst nieuwbouw. Ook de openbare ruimte krijgt een beurt waardoor alles groener wordt en ruimer lijkt. Je kunt je haast niet voorstellen dat het nog maar zo’n tien jaar geleden is dat verhuizen naar de Kaap voor veel mensen ondenkbaar was. Nu wil iedereen er wel wonen! Een avontuurlijk gebied vol historie en ruimte voor eigen initiatieven. En dat op steenworp afstand van het Rotterdamse centrum. Met een gevarieerd woonaanbod is er op de Kaap volop te kiezen als je zoekt naar ruimte midden in de stad.

In 2019 is de bouw gestart van Bay House, direct gelegen aan de Rijnhaven. Een luxueus wooncomplex met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Maas en het Wilhelminakwartier. Het is het voormalige project The View dat door middel van een vernieuwd ontwerp een nieuwe doelgroep aanspreekt. Het ontwerp is van Joke Vos Architecten in opdracht van Frame Vastgoed.

Bay House is onderdeel van de ontwikkeling van de entree van Katendrecht. Op de locatie aan de Rijnhaven verrijst naast het woongebouw ook een gerenommeerd vijfsterrenhotel, een foodmarkt, restaurants en shops. Begin 2017 werd bekend dat ook het monumentale Pakhuis Santos op de Pols wordt herontwikkeld tot designwarenhuis Stilwerk.

Appartementen

Het wooncomplex Bay House krijgt tien verdiepingen met ongeveer 100 luxe appartementen.  De prijzen van de appartementen beginnen bij 450.000 euro en lopen op tot over de 1 miljoen euro. De verkoop is inmiddels gestart.

Echte Luxe

Een fantastische waterfront locatie met het mooiste uitzicht van de binnenstad. Een penthouse of appartement op eigen grond, helemaal aangepast naar persoonlijke wensen, voorzien van een internationaal hoog serviceniveau, een conciërge en diverse andere voorzieningen. Tot dusver kwam een dergelijke woonervaring eigenlijk alleen in het buitenland voor, maar nu is de tijd voor dergelijke luxe in Rotterdam aangebroken.

Kijk voor meer informatie op bayhouse.nl.

‘De Groene Kaap’ is de naam voor 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen die met elkaar verbonden worden via hoven en daktuinen. Het nieuwbouwplan bestaat uit diverse woonblokken met 4 tot 8 lagen waarop tuinen worden voorgesteld waaraan eengezinswoningen worden gesitueerd. Stebru realiseert dit project in het entreegebied van Katendrecht. Begin november 2017 zijn de werkzaamheden op de bouwplaats gestart.

Groene route

Uniek aan De Groene Kaap in de Maashavenstraat is onder meer dat de hoven en daktuinen straks een doorgaande groene route gaan vormen. Via een gastvrije entree kun je als bewoner of bezoeker een wandeling door het complex maken. Het groene binnenterrein wordt zo een volwaardige verblijfsruimte, waar zelfs bomen groeien. Zo komen stad en natuur in De Groene Kaap samen.

Een leven lang wonen in de Groene Kaap

Het project wordt een thuis voor mensen van alle leeftijden en verschillende leefstijlen: jong en oud, gezinnen, stellen en singles, stedelijke genieters en mensen die wat meer op zichzelf zijn. Naast zeer ruime eengezinswoningen komen er appartementen met een woonoppervlakte van vijftig m2 en groter. De Groene Kaap ‘Jouw Koers’ is dan ook het motto van het project. Wil je niet ver van je familie wonen? Juist door de grote diversiteit aan woningen is het mogelijk wooncarrière te maken in De Groene Kaap of om als familie dichtbij elkaar te (blijven) wonen.

Verkoop en verhuur

Er is verkoop en verhuur van woningen. Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl of op Facebook.

Metamorfose Katendrecht

De ontwikkeling van De Groene Kaap past in de metamorfose die Katendrecht al sinds 2000 ondergaat. Het voormalige havengebied wordt omgevormd tot een aantrekkelijke stadswijk, waar je kunt wonen, werken en uitgaan. De vernieuwing richtte zich in de eerste jaren vooral op het gebied rond het Deliplein, inmiddels een culinaire en culturele hotspot. In de komende jaren is het toegangsgebied van Katendrecht, ook wel Polsgebied genoemd, aan de beurt.

Kijk voor meer informatie op degroenekaap.nl of op Facebook.

Buitenruimte Groene Kaap

De straten rondom de Groene Kaap gaan in 2019 in uitvoering. Benieuwd naar het inrichtingsplan? Bekijk het inrichtingsplan:

Het Havenkwartier is de laatste beschikbare nieuwbouwlocatie in het hart van Katendrecht. De plek bevindt zich tussen de twee woonblokken Laankwartier en Parkkwartier en grenst aan de kade van de Maashaven. Een ideale ligging met alle bestemmingen in de omgeving dichtbij. Richting het Noorden wandel je in een paar minuten naar Deliplein, de Fenixloodsen en de Rijnhavenbrug. Richting het Oosten vind je op minder dan een kilometer het metrostation Rijnhaven. Richting het Westen vind je in een straal van een kilometer het mooie Kaappark, twee basisscholen en het SS Rotterdam met een eigen watertaxi standplaats. Kortom: je woont in het hart van al het moois dat deze wijk en stad te bieden heeft!

Ontwerp

De bouw heeft iets weg van het nieuwbouwproject Fenixlofts, dat net als dit project ook door Heijmans wordt ontwikkeld op Katendrecht. Het ontwerp van het Havenkwartier is van architectenbureau VMX Architects.

Verschillende woningtypen

Het Havenkwartier biedt een enorme keuzevrijheid door een grote verscheidenheid aan woningtypen.  Er valt veel te kiezen bij het ruime aanbod aan comfortabele stadsappartementen. Zo zijn er verschillende formaten (m2) en een variatie aan indelingen. Maar er zijn ook ruime 3 of 4-laagse hofwoningen en loodswoningen voor gezinnen. Al deze woningen komen samen in een karakteristiek gebouw met een robuust uiterlijk en een speelse vorm. Een modern havengebouw met industriële lijnen en dat toch vriendelijk aanvoelt door de lichte kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen. Een opvallend ontwerp dat de aandacht trekt en tegelijk perfect aansluit bij deze maritieme stadswijk.

Start verkoop

De start van de verkoop van het Havenkwartier is gestart in het laatste kwartaal van 2018.

Op 10 december 2019 wordt de eerste paal geslagen.

Kijk voor meer informatie op havenkwartier-katendrecht.nl.

De Rijnhaven is een prachtige plek in het hart van Rotterdam, met historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Na de Wilhelminapier en Katendrecht is de Rijnhaven de volgende stap in de ontwikkeling op Zuid. Met nieuwe woningen, meer groen en recreatie langs het water.

Bereikbaarheid

Er zijn veel bouwwerkzaamheden in de wijk die invloed hebben op de verkeerssituatie. Op Rotterdam Onderweg zijn de laatste updates over de bereikbaarheid en omleidingen op de Kaap te vinden. Het geeft een goed overzicht waar en wanneer de werkzaamheden plaatsvinden.

Heeft u klachten over de buitenruimte? Maak dan een melding bij de gemeente.

 

De inwoners van Katendrecht-Wilhelminapier worden vertegenwoordigd door de wijkraad. Deze bestaat uit vijf bewoners uit de wijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente?

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Katendrecht-Wilhelminapier, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Nadia Afkir

Nadia Afkir

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail n.afkir@wijkraadrotterdam.nl

Dave de Held

Wijkraadslid (juni 2019)

Telefoon 06 - 461 144 97

E-mail d.deheld@wijkraadrotterdam.nl

Jaap-Jelle Vollaard

Jaap-Jelle Vollaard

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 430 650 31

E-mail j.vollaard@wijkraadrotterdam.nl

Leontine Vreeke

Leontine Vreeke

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 523 522 55

E-mail l.vreeke@wijkraadrotterdam.nl

Danny de Vries

Danny de Vries

Wijkraadslid (september 2018)

Telefoon 06 - 523 227 55

E-mail dc.devries@wijkraadrotterdam.nl

Roemrucht, spannend, creatief, vernieuwend. Het schiereiland Katendrecht is anders dan andere wijken. En dat trekt ondernemers aan die zich onderscheiden. Zij zorgen ervoor dat het zeemanskwartier van weleer ook nu weer een belevenis is. Met haar restaurants, café, theater en bijzondere shops is het Deliplein het kloppende hart van de Kaap. Maar op heel het schiereiland bouwen ondernemers aan het nieuwe Katendrecht: architecten, ontwerpers, fotografen, zakelijke dienstverleners en producenten. Ze zijn allen op de Kaap te vinden.

Katendrecht was ooit een pittoresk dorpje onder de rook van Rotterdam. Na het uitgraven van de Maashaven en Rijnhaven en de annexatie door Rotterdam veranderde het karakter echter aanzienlijk.

'De Kaap' werd al snel een beruchte wijk, bekend om veel drank, geweld en prostitutie. Zeemanskwartier, hoerenbuurt, Chinatown; allemaal typeringen van dit bijzondere gebied. Vanaf het begin van deze eeuw kwam daar echter verandering in. Door vergaande sloop en nieuwbouw veranderde al snel het karakter van de wijk. De wijk zit de laatste jaren sterk in de lift, want er is volop geïnvesteerd in renovatie, de bouw van nieuw woningen en voorzieningen. Vooral door de komst van creatieve ondernemers heeft deze plek een flinke impuls gekregen. Was Katendrecht eind jaren ’90 vooral in het nieuws om de sociale problemen, nu praat men over de festivals, het theater, het ss Rotterdam, de restaurants en winkels op Deliplein en allerlei andere bijzondere initiatieven. Anno nu is Katendrecht hip, trendy.

\