Hulp bij hoge energiekosten
Gepubliceerd op: 26-09-2022
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/energiekosten/
Ga naar de hoofdinhoud

Maakt u zich zorgen of u de energierekening wel kan betalen? En wilt u besparen op energie? Op deze pagina leest u hoe de gemeente u hierbij kan helpen.

Met een prijsplafond voor energie zorgt de overheid dat een huishouden met een doorsnee verbruik een maximaal bedrag betaalt aan energie.

Het gemiddelde gebruik is vastgesteld op 1.200 kubieke meter (m3) gas en 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar. Voor alles wat u meer verbruikt dan dit gemiddelde betaalt u de gewone marktprijzen voor gas en elektriciteit.

De overheid denkt dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond valt als zij blijvend energie besparen.

Wat kunt u zelf nog doen?

Nu de gas- en elektriciteitsprijs heel hoog is, loont het meer dan ooit de moeite om energie te besparen. Om inzicht te krijgen in uw energieverbruik, kunt u naar het totale verbruik kijken van gas en elektra. Maar u kunt ook op zoek gaan naar apparaten die veel stroom verbruiken in huis. Op Duurzaam010.nl vindt u tips over de verschillende manieren om thuis uw energieverbruik te meten en controleren.

Energietoeslag

Heeft u een laag inkomen? Met de (extra) energietoeslag kunt u uw hogere energiekosten betalen.

Bijzondere bijstand

Als uw energierekeningen niet kunt betalen, ondanks energietoeslag. Of heeft u geen recht op energietoeslag. Dan krijgt u misschien Bijzondere bijstand. Dit geldt ook voor studenten.

Uw energierekening verlagen? Energiebank Rotterdam helpt!

De Energiebank Rotterdam wil energie als eerste levensbehoefte bereikbaar houden voor iedere Rotterdammer. Aanmelden om te besparen op uw energierekening kan hier.

De Vraagwijzer helpt u verder

Kunt u uw energierekening niet betalen? Wilt u hulp bij het aanvragen van energietoeslag en een energieklusser? Kom dan naar de Vraagwijzer, een gratis loket van de gemeente.

Tips om energie te besparen

Heeft u een koopwoning?

Kijk hieronder welke subsidies en leningen er zijn om uw woning te verduurzamen en uw energiekosten te verlagen.

Energieklusser

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u een energieklusser aanvragen. Hulp nodig bij uw aanvraag? Bel dan 14 010.

Waterzijdig inregelen CV-ketel

Huiseigenaren en particuliere huurders met een cv-ketel kunnen de radiatoren zo laten instellen dat het bespaart op de energierekening. U kunt zich hiervoor vanaf december aanmelden.

De WoonWijzerWinkel

Voor alle vragen over het verduurzamen van een eigen woning.  De  adviseurs van de WoonWijzerWinkel vertellen u graag wat er in uw situatie mogelijk is en wat de kosten en opbrengsten hiervan zijn.

Milieu Centraal

Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen.

Zelf aan de slag met besparen!

Klik op de linkjes hieronder en bekijk waar u zelf mogelijk al op kunt besparen.

Subsidies en leningen voor huiseigenaren

Voor Rotterdammers met een koopwoning zijn er subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen en de energiekosten te verlagen.
Hieronder een overzicht van subsidies en leningen die u kunt aanvragen:

Meer informatie

Als u zorgen over geld heeft, kijk dan op de pagina Geldzorgen. Samen met u zoeken we naar een oplossing.