Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Huurwoning

Een huurwoning in Rotterdam huurt u van een particuliere verhuurder of van een woningcorporatie. Woningcorporaties verhuren hun woningen via Woonnet Rijnmond. Particuliere verhuurders vaker via advertenties op internet of in de krant.

Woningcorporaties moeten zich bij de verhuur houden aan regels. Voor de meeste van hun woningen mag uw jaarinkomen niet hoger zijn dan € 40.756 (prijspeil 2022). Deze regels gelden niet voor woonruimte van particuliere verhuurders.

Waarschuwing: vraag géén urgentieverklaring aan via een extern bureau

Er bestaan bureaus die aanbieden om tegen betaling een urgentieverklaring voor een woning voor u aan te vragen.
De gemeente Rotterdam werkt niet samen met deze bureaus en ondersteunt zulke bureaus niet.
Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en BNNVARA waarschuwen voor misleiding door bureaus die aanbieden om tegen betaling een urgentieverklaring voor u aan te vragen.
In Rotterdam kunt u een urgentieverklaring eenvoudig zelf aanvragen bij een woningcorporatie. Daar heeft u geen extern bureau voor nodig. Zo bespaart u kosten.

Een huurwoning zoeken

Heeft u dringend een woning nodig, dan heeft u de volgende (zoek)mogelijkheden:

  • Via het reageren op 'directekans-woningen' op Woonnet-Rijnmond. Link opent een externe pagina. Wie het eerste reageert, heeft ook als eerste recht op de woning.
  • Via verloting. Een deel van de woningen op Woonnet-Rijnmond. Link opent een externe pagina wordt verloot. Bij deze woningen maakt het niet uit hoe lang u ingeschreven staat.
  • Misschien heeft u recht op een urgentieverklaring voor een woning van een woningcorporatie. Met deze verklaring krijgt u voorrang op andere woningzoekenden. Wel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U vraagt urgentie in de gemeente Rotterdam direct aan bij een woningcorporatie. Voor meer informatie kunt u terecht bij Woonnet-Rijnmond. Link opent een externe pagina.
  • Via tijdelijke verhuur. U heeft misschien recht op woningen die woningcorporaties tijdelijk verhuren omdat ze op termijn gesloopt of grondig gerenoveerd worden. Daarnaast zijn er ook leegstandsbeheerders die woningen tijdelijk verhuren.
  • Via een particuliere verhuurder.
  • Huren in nieuwbouwprojecten?Neem eens een kijkje op de kaart van Wonen in Rotterdam. Link opent een externe pagina. Hier vindt u alle woningen die nu in verhuur of verkoop zijn of binnenkort gaan komen.

Als u door een persoonlijke noodsituatie op zoek bent naar een sociale huurwoning, heeft u in sommige gevallen recht op een urgentieverklaring. Met zo’n verklaring kunt u voorrang krijgen op een sociale huurwoning.
In Rotterdam kost een aanvraag voor een urgentieverklaring u € 35. Behalve als u om medische redenen een urgentieverklaring aanvraagt, dan kost zo’n verklaring u € 85.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over het huren van een woning? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer.
De Vraagwijzer is voor Rotterdammers op 3 manieren bereikbaar: digitaal, via het telefoonnummer 14 010 en als kantoor in elk gebied.