Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Sociaal statuut voor huurders

De Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente hebben heldere afspraken gemaakt over hoe er samengewerkt gaat worden bij sloop- en renovatieprojecten in de stad. Denk daarbij aan de betrokkenheid en ondersteuning van huurders bij de renovatie of sloop van hun woning.

Deze afspraken staan in het stedelijk sociaal statuut dat de Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeente op 18 december 2024 hebben ondertekend.

Bewoners willen zich welkom en gehoord voelen in hun eigen stad. Woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeente willen op een goede manier met elkaar samenwerken bij woningverbetering en groot onderhoud van woningen. Daarvoor is het nodig om renovatie, sloop en nieuwbouwprojecten zó aan te pakken, dat alle partijen in onderlinge samenwerking tot betere resultaten komen. Voor de stad en voor Rotterdammers, aldus het sociaal statuut. 

Het doel is om het sociaal statuut in de toekomst aan te vullen met een werkwijze voor woningen die in het bezit zijn van de gemeente, zoals woningen die de gemeente heeft opgekocht in de wijken van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, en woningen van particuliere verhuurders. 

Blijf in de buurt garantie 

Een van de maatregelen uit het sociaal statuut is de ‘Blijf in de buurt garantie’.Als bewoners bij sloop of renovatie in dezelfde buurt willen blijven wonen, dan is dat mogelijk. Woningcorporaties huurders bepalen samen de grenzen van de buurt.Ook is er gedacht aan huurders die na de renovatie of sloop van hun woning te maken krijgen met een hogere huur. Zij krijgen drie jaar de tijd om te wennen aan de nieuwe huur. Ze komen in die periode in aanmerking voor een tijdelijke bijdrage in de huur.En als een huurder bij de renovatie of sloop van zijn oude woning spijt heeft van eenverhuizing naar een nieuwe woonbuurt, kan hij of zij gebruik maken van een terugkeerregeling naar de oude buurt. Dat is de spijtoptantenregeling. 

Meebeslissen over renovatie of sloop

Het sociaal statuut beschermt huurders en maakt helder wat de rechten, plichten en rollen van bewoners, verhuurders en de gemeente zijn. De woningcorporaties Havensteder, Woonstad en Hef Wonen gaan daarnaast een proef doen waarbij huurders kunnen meebeslissenover de renovatie of sloop van hun woning. Na afloop van de proef bekijken de woningcorporaties en huurdersorganisaties of deze werkwijze ook te gebruiken is bij andere renovatie- of sloop/nieuwbouwplannen.

Onafhankelijke ondersteuning van bewoners

In het sociaal statuut staat onder meer dat huurdersorganisaties en bewonersgroepen recht hebben op onafhankelijke bewonersondersteuning, als zij daaraan behoefte hebben. De gemeente gaat in samenspraak met de woningcorporaties en de gezamenlijke huurdersorganisaties een lijst aanleggen met organisaties die onafhankelijke bewonersondersteuning bieden.De huurders(-organisaties) kunnen zelf een keuze maken uit deze lijst. Deze bewonersondersteuners zijn niet in dienst van een gemeente of corporatie. De corporaties betalen de onafhankelijke bewonersondersteuning. 

Hier kunt u het sociaal statuut downloaden:

Gemeenteraad.rotterdam.nl: Stedelijk Sociaal Statuut Rotterdam. Link opent een externe pagina

De Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente hebben op 18 december 2024 het sociaal statuut ondertekend. Foto: Rhalda Jansen.
De Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente hebben op 18 december 2024 het sociaal statuut ondertekend. Foto: Rhalda Jansen.