Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 13 min

Woning verhuren

Als u een woning of pand verhuurt, moet u aan een aantal regels voldoen. Dit voorkomt problemen en schept duidelijkheid.

Door het volgen van deze regels bent u een goede verhuurder en maakt u het bijvoorbeeld kwaadwillende huurders moeilijker om een woning te huren. De kans op misstanden in woningen, zoals een hennepkwekerij of stash house voor verdovende middelen, wordt zo een stuk kleiner. Bovendien loopt u als verhuurder minder kans op schade aan uw pand of aanzienlijke boetes.

Regels Goed Verhuren Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil verhuurders helpen en steunen. Daarom zijn er regels voor verhuurders van woonruimte in Rotterdam. Hieronder leest u wat deze regels zijn.

Met de Regels Goed Verhuren wil de gemeente duidelijk maken dat zij het erg belangrijk vindt dat verhuurders:

  • Een huurprijs vragen volgen het Woningwaarderingsstelsel (wws).
  • Hun woningen onderhouden en erop letten dat huurders die woningen goed en veilig gebruiken.
  • Hun huurders zorgvuldig uitkiezen.
  • Voorkomen dat huurders de woning gebruiken voor verkeerde dingen (van overlast tot misdaad).
  • Hun woningen veilig verhuren.

Hieronder staat meer uitleg.

Goed huren en verhuren

De gemeente wil ervoor zorgen dat verhuurders en verhuurbemiddelaars zich gedragen als ‘goede verhuurder’. En dat huurders zich gedragen als ‘goede huurder’.
En dat ze allemaal weten wat hun rechten en plichten zijn én daar ook iets mee doen.
De gemeente let daar erg goed op.

Voor Goed Huren en Verhuren heeft de gemeente daarom vier hoofdtaken:

  1. Voorlichting geven.
  2. Verhuurders zelf verantwoordelijk laten zijn voor het goed verhuren van hun panden.
  3. Wetten en regels maken.
  4. Handhaven.

We leggen uit en geven informatie. En we laten zien dat we goed huren en verhuren serieus nemen. Samen met onze partners sporen we op waar het fout gaat. En we willen ook graag dat mensen dat melden.

We praten met huurders en verhuurders over wat moet en kan, want veel lukt al door met elkaar te praten. Maar soms is een extra zetje nodig om een probleem op te lossen. Als het moet geeft de gemeente een boete. Of bepaalt de gemeente dat een verhuurder een vergunning nodig heeft om een woning te verhuren.

Boetes

Het kan zijn dat een verhuurder zich niet houdt aan de algemene regels voor goed verhuurderschap. Dan kan het college van burgemeester en wethouders die verhuurder een boete geven. Die boete is maximaal 22.500 euro. Maar als de verhuurder hiervoor al eerder een boete heeft gehad, dan kan die steeds hoger worden, tot wel 90.000 euro.

Wet goed verhuurderschap

Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap ingegaan. De algemene regels in die wet gaan over:

Deze algemene regels worden aangevuld met specifieke regels uit verschillende wetten, zoals de Woningwet en Huisvestingswet, en rechtspraak. Dat zijn:

Opkoopbescherming

De woningmarkt in onze gemeente is uit balans. Starters of mensen met een middeninkomen moeten opboksen tegen opkopers. Doordat huurwoningen vaak tijdelijk bewoond worden, ontstaan er geen prettige woonwijken, maar zijn het buurten geworden met veel wisselende huurders.

Daarom heeft de gemeente Rotterdam de regeling opkoopbescherming ingevoerd. In het kort betekent het dat als u een woning wilt kopen om die te verhuren, dit alleen onder strenge voorwaarden mag in 16 wijken in Rotterdam. Meer informatie over de opkoopbescherming leest u op de pagina Opkoopbescherming.

Meer handige tips voor verhuurders

Ook als u een goede verhuurder bent, kan het zijn dat u niet (volledig) op de hoogte bent van de regels die gelden voor goede verhuur. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Ook kunt u hier checken wat een eerlijke huurprijs is voor uw woning met de 'Huurprijscalculator'. Kijk voor meer informatie op weetwatjeverhuurt.nl. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Heeft u andere vragen? Wij helpen u graag. Ons e-mailadres is goedverhuren@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.