Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Woning verhuren

Als u een woning of pand verhuurt, moet u aan een aantal regels voldoen. Dit voorkomt problemen en schept duidelijkheid.

Door het volgen van deze regels bent u een goede verhuurder en maakt u het bijvoorbeeld kwaadwillende huurders moeilijker om een woning te huren. De kans op misstanden in woningen, zoals een hennepkwekerij of safehouse voor verdovende middelen, wordt zo een stuk kleiner. Bovendien loopt u als verhuurder minder kans op schade aan uw pand of aanzienlijke boetes.

Regels Goed Verhuren Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft praktische tips en regels voor verhuurders van woonruimte in Rotterdam. Met deze informatie  wil de gemeente u als verhuurder ondersteunen.

We informeren u over uw verantwoordelijkheid voor onderhoud en gebruik van woningen, een zorgvuldige selectie van huurders, het voorkomen van fout gebruik, en het veilig verhuren van woningen. We willen dat verhuurders, verhuurbemiddelaars en huurders zich gedragen als ‘goed verhuurder’ en ‘goed huurder’. We willen ook dat deze groepen hun rechten en plichten kennen en dat ze daadwerkelijk hun plichten nakomen en hun rechten halen. Voorkom problemen en volg de onderstaande regels op.

Opkoopbescherming

De woningmarkt in onze gemeente is uit balans. Starters of mensen met een middeninkomen moeten opboksen tegen opkopers. Doordat huurwoningen vaak tijdelijk bewoond worden, ontstaan er geen prettige woonwijken, maar zijn het buurten geworden met veel wisselende huurders.

Daarom heeft de gemeente Rotterdam de regeling opkoopbescherming ingevoerd. In het kort betekent het dat als u een woning wilt kopen om die te verhuren, dit alleen onder strenge voorwaarden mag in 16 wijken in Rotterdam. Meer informatie over de opkoopbescherming leest u op de pagina Opkoopbescherming.

Meer handige tips voor verhuurders

Ook als u een goede verhuurder bent, kan het zijn dat u niet (volledig) op de hoogte bent van de regels die gelden voor goede verhuur. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Ook kunt u hier checken wat een eerlijke huurprijs is voor uw woning met de 'Huurprijscalculator'. Kijk voor meer informatie op weetwatjeverhuurt.nl. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Heeft u andere vragen? Wij helpen u graag. Ons e-mailadres is goedverhuren@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.