Bodemenergie
In de bodem kan warmte en kou worden opgeslagen. Voor bijvoorbeeld verwarming of koeling van gebouwen. De gemeente heeft als doel om de beschikbare ruimte in de Rotterdamse ondergrond, voor de opslag van koude en warmte, zo optimaal mogelijk te benutten.
Sinds 1 juli 2013 gelden er landelijk afspraken wie er verantwoordelijk is voor het afgeven en toetsen van vergunningen voor open en gesloten bodemenergiesystemen.
Deze afspraken zijn opgenomen in een document genaamd 'Besluit Bodemenergiesystemen. Link opent een externe pagina'.
Door dit besluit kreeg de gemeente het gezag over gesloten bodemenergiesystemen.
De provincies houden het gezag voor de open systemen.
Om te zorgen dat het beleid van de gemeente Rotterdam aansluit op het beleid van de provincie Zuid-Holland, werkten gemeente en provincie nauw samen bij het maken van hun plannen. Dit leidde tot de Verordening Bodemenergiesystemen Rotterdam en het Bodemenergieplan Centrumgebied Rotterdam.
In de Verordening Bodemenergiesystemen Rotterdam staan onder andere interferentiegebieden.
Dit zijn gebieden waar mogelijk veel bodemenergiesystemen komen, waardoor het risico op interferentie (vermenging) tussen de verschillende systemen groot is.
Binnen deze gebieden is altijd een vergunning nodig. Daarnaast mogen gesloten bodemenergiesystemen in deze gebieden maar tot 80 meter diep worden aangelegd. Buiten de interferentiegebieden is het niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen. In die gevallen is een melding voldoende.
In de Verordening Bodemenergiesystemen Rotterdam staat precies wanneer u een vergunning moet aanvragen of wanneer een melding genoeg is.
Uw vergunning kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. Link opent een externe pagina. Hier kunt u ook uw (bestaande) gesloten bodemenergiesysteem aanmelden.
Het Omgevingsloket stuurt uw melding of vergunningaanvraag door naar de gemeente.
De gemeente handelt de aanvraag verder voor u af.
Een Bodemenergieplan is er om de capaciteit voor de opslag van warm en koud water in de bodem zo goed mogelijk te benutten voor open bodem energiesystemen. Voor het centrumgebied van Rotterdam is er daarom het Bodemenergieplan Centrumgebied Rotterdam. Dit plan bevat bepaalde regels. Bij de aanvraag voor een vergunning voor een open bodemenergiesystemen in het centrum wordt gekeken of deze aan de regels voldoet.
De provincie Zuid-Holland toetst alle vergunningsaanvragen in dit gebied aan de regels uit het bodemenergieplan.