Crisisopvang dieren
Gepubliceerd op: 28-05-2018
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/crisisopvang-dieren/
Ga naar de hoofdinhoud

Als eigenaar van dier(en) heeft u de verantwoordelijkheid om voor uw dier te zorgen, ook in tijden van nood of crisis - bijvoorbeeld bij een brand.

In dit soort gevallen kan het nodig zijn dat u snel uw huis verlaat, of dat u juist een tijd binnen moet blijven. Weet u wat u met uw dier moet doen bij een brand, of heeft u al eens nagedacht wat u doet met uw dier(en) als u plotseling uw huis moet verlaten?

Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Wél kunt u zich nu al voorbereiden – voor uzelf en uw (huis)dier. Hieronder leest u hoe.

Als u en uw dier(en) in huis moeten blijven

Het kan gebeuren dat u via waarschuwings- en alarmeringssystemen en/of NL-Alert verneemt dat u binnen moet blijven. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een brand in het Botlekgebied. Zorg in ieder geval dat u altijd genoeg droog voedsel en water in huis hebt, en eventueel medicijnen, om voorbereid te zijn op zo’n situatie.

Als u en uw dier(en) uit huis moeten

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om uw huis te moeten verlaten. U bent u als eigenaar in eerste instantie verantwoordelijk voor uw huisdier(en). Denk alvast na over een mogelijk opvangadres. Bijvoorbeeld bij familie en/of vrienden. Organiseer dit mogelijk ergens anders dan bij u in de straat. Uw buren kunnen immers ook getroffenen zijn.

Als u, om wat voor reden dan ook, uw dier(en) nergens kwijt kunt, dan kan de dierenambulance u helpen met de opvang. U kunt hen bereiken via 0900 - 112 00 00.

In alle gevallen geldt:

 • Zorg dat u aanwijzingen van de hulpdiensten volgt. Uw eigen veiligheid komt eerst.
 • Laat geen dieren achter als het ook maar enigszins kan. U weet niet of en wanneer het weer mogelijk is om naar huis terug te gaan.
 • Zorg dat uw dier een halsband of chip met identificatie heeft, of een mandje met een label ter identificatie.
 • Plak een sticker op uw voordeur of raam waarop staat dat er dieren in huis zijn en hoeveel het er zijn. Standaard stickers 'Hulpdiensten let op, huisdieren aanwezig' kunt u gratis halen bij de publiekslocaties van Rotterdam.
 • Heb een kit voor noodgevallen paraat staan. Deze kit moet riemen bevatten, of middelen om de dieren te dragen. Ook waterflessen, eet- en drinkbakjes, en droog voedsel moeten worden ingepakt en eventueel medicijnen. De meeste kennelhouders, dierenartsen en dierenasielen vragen om medische papieren om zeker te zijn dat de vaccinaties in orde zijn, dus bewaar ook deze in de noodkit.
 • Als u niet onmiddellijk naar uw huis terug kunt, zult u onderdak voor (u en) uw huisdieren moeten vinden. Hotels hebben vaak een geen-huisdierenbeleid. Het is daarom zinvol om op voorhand een lijst te maken van hotels die wel diervriendelijk zijn, voor het geval dat u geen ander onderkomen heeft. Bij door de gemeente georganiseerde noodopvang kan uw dier niet altijd mee.
 • Noteer het telefoonnummer van uw plaatselijke dierenasiel. Ook daar kan men u in een noodgeval waardevolle informatie geven.

Als u uw huis uit moet en uw dier(en) toch moet achterlaten

Het kan gebeuren dat u met spoed uw huis uit moet, maar uw dieren niet mee kunt nemen. Bijvoorbeeld als u moet worden opgenomen. In deze gevallen adviseren we u:

 • Laat uw dieren nooit los. Bind ze niet buiten vast, en laat ze niet zonder toezicht in uw auto achter. Laat ze in een veilige ruimte in uw huis achter.
 • Laat voldoende water achter. Vul elk aanrecht en elke pan, kom, bak, of kuip met water, en plaats ze op de grond. Eén bak is niet genoeg omdat deze zou kunnen worden omgegooid.
 • Laat voldoende droog voedsel staan. Ander voedsel wordt al gauw ranzig.
 • Als u (nog) niet terug naar huis kunt, vraag dan een buur of vriend om een oog op de dieren te houden, of ze te evacueren. Geef specifieke instructies in verband met de benodigde zorg.
 • Heeft u tijdens een noodsituatie uw huis moeten verlaten en uw dier achtergelaten? Ga nooit op eigen initiatief terug naar huis, maar volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op.

Opvang door verschillende organisaties

De dierenambulances zorgen voor de opvang van uw dier(en) in geval van nood, als u dat niet lukt. De Dierenambulance registreert de dieren, zodat u later uw dier kunt terug vinden. Bij grotere en/of complexe probleemsituaties is de gemeente verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van dieren in geval van nood, als u dat zelf niet kunt.

Wat als u gescheiden bent van uw dier?

Als de gemeente zich heeft ontfermd over uw dier, dan is het dier met de Dierenambulance naar een van de asielen (van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid) gebracht in regio Rotterdam-Rijnmond. U kunt contact opnemen met de Dierenambulance om te achterhalen in welk asiel uw dier is veilig gesteld. In het geval van honden of katten: zorg ervoor dat ze zijn gechipt, dan zijn ze altijd terug te vinden.

Als uw dier zoek is geraakt en niet is opgevangen in een asiel, dan kunt u bij diverse organisaties terecht die zich ontfermen over gevonden en vermiste dieren.

Kan ik mijn dier meenemen naar een gemeentelijke noodopvang?

In meeste noodopvangen kan dat niet. Wij zorgen dat een Dierenambulance dieren opvangt als dat nodig is. De Dierenambulance registreert de dieren, zodat u later uw dier kunt terug vinden in een asiel.