Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Cameratoezicht

Om geweld, straatroof, drugshandel en andere overlast op straat tegen te gaan, hangen op heel veel plaatsen in Rotterdam camera's van de gemeente.

De burgemeester kan besluiten camera's te plaatsen als een gebied vaak overlast heeft. De camera's houden de omgeving in de gaten. Samen met de politie kan de gemeente op deze manier snel ingrijpen als dat nodig is. Uit onderzoek blijkt dat de inzet van cameratoezicht een voorkomende werking heeft.

Operators

De camerabeelden worden in een van de gemeentelijke panden bekeken. De operators van Stadsbeheer bekijken via schermen zeven dagen per week, dag en nacht de camerabeelden. Ze sturen de camera's aan en geven incidenten door aan de meldkamer van de gemeente of aan de politie. Zo kan handhaving of politie bij onverwachte noodsituatie snel ter plaatse zijn.

Camerabeelden

Camerabeelden worden veertien dagen bewaard en kunnen ook achteraf gebruikt worden bij de opsporing van daders van strafbare feiten. Het opvragen en veiligstellen van beelden is alleen mogelijk met een aangifte bij de politie. Dit moet binnen zeven dagen gebeuren. De Rotterdamse Elektrische Tram (RET) beschikt over camera's in en om het metronetwerk. Deze camerabeelden worden bij incidenten doorgeschakeld naar cameratoezicht.

Strikte voorwaarden

Cameratoezicht is aan allerlei regels gebonden. Met de camera's wordt alleen de openbare ruimte bekeken. Politie en justitie mogen alleen onder strikte voorwaarden gebruik maken van de opgenomen beelden. Ze gebruiken de beelden alleen als ondersteuning van de bewijsvoering bij een strafbaar feit.

Aanvraag cameratoezicht

Eind 2020 is het beleidskader cameratoezicht | Officiëlebekendmakingen.nl. Link opent een externe pagina door de gemeente vastgesteld. Hierin wordt uitgelegd wanneer de inzet is toegestaan en wat er allemaal bij komt kijken. Bij een aanvraag voor cameratoezicht door de veiligheidspartners kunnen overlastmeldingen van bewoners worden meegenomen. Bewoners kunnen zich hiertoe richten tot de politie via 0900 88 44, de gebiedscommissie of wijkraad, een e-mail sturen aan het veiligheidsloket. Link opent een externe pagina van de gemeente of onderstaand formulier invullen:

Meer informatie

Als er in een gebied camera's worden geplaatst, informeert de gemeente de buurtbewoners met een brief. In het gebied plaatst de gemeente borden die de cameratoezicht aankondigen. Ook via het Gemeenteblad | Officiëlebekendmakingen.nl. Link opent een externe pagina worden nieuwe camera's aangekondigd.