Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Verkeersveilige scholen

De gemeente werkt er hard aan om de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten. Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en moeten nog leren hoe zich veilig in het verkeer te begeven.

Verkeerseducatie

Er zijn drie verkeerslesprogramma’s beschikbaar om leerlingen, van jong tot oud, meer kennis over en ervaring in het verkeer te geven.

  • Verkeersmenu010 (voor basisscholen)
  • School op Seef010 (voor basisscholen)
  • Totally Traffic (voor middelbare scholen)

Voor basisscholen:

Voor middelbare scholen:

Schoolstraten

Naast verkeerseducatie is de gemeente ook bezig met proeven met Schoolstraten vanaf maart 2024.

Rondom breng- en haalmomenten is het bij scholen vaak heel erg druk. Naast al het andere verkeer lopen en fietsen er dan veel kinderen (met hun ouders). Ook worden veel kinderen door hun ouders gebracht of gehaald met de auto. Opstoppingen, foutparkeren en hard (weg)rijden bij de school zorgen voor gevaarlijke situaties, vooral voor de fietsende, lopende en overstekende kinderen en hun ouders.  Het gaat vaak maar net goed. Om te onderzoeken hoe de omgevingen van scholen verkeersveiliger kunnen worden gaan we vanaf maart proeven doen met Schoolstraten. 

Wat is een Schoolstraat?

  • Bij een Schoolstraat is de straat voor de school tijdens breng- en haaltijden afgesloten voor auto- en vrachtverkeer, motoren en brommers. Dit is twee keer per dag en duurt ongeveer 30 minuten per keer. 
  • De afsluiting kan op verschillende manieren worden gedaan. Met een bord, uitneembare paaltjes, een hek en/of met verkeersregelaars.

Een Schoolstraat kunnen we niet bij elke school invoeren. De omgeving moet aan bepaalde criteria voldoen. Samen met de school bespreekt de gemeente of een Schoolstraat mogelijk is en zo niet, welke andere maatregelen dan passend zijn.

De eerste school waarbij we de proef doen is de Talmaschool.

Proef  Schoolstraat bij de Talmaschool 

De Vaandrigstraat is eenrichtingsverkeer. We sluiten deze weg af door een uitneembaar paaltje op de weg te plaatsen. Vanaf de Crooswijkseweg mag én kan men dan de straat niet meer inrijden op de volgende dagen en tijden:

Van maandag 4 maart tot en met vrijdag 31 mei op: 

  • Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.15 - 8.45 uur en van 14.15 – 14.45 uur.
  • Woensdag van 8.15 - 08.45 uur en van 12. 15 – 12.45 uur.

We plaatsen een verkeersbord waarop dit staat aangegeven. De eerste twee weken van de proef is ook een verkeersregelaar aanwezig.

Afsluitingen gelden voor iedereen, ook voor omwonenden.
Buurtbewoners helpen ons mee om de schoolomgeving veilig te houden door de auto niet te gebruiken tijdens de afsluitingen. Staat uw auto in de Vaandrigstraat geparkeerd en moet u tijdens de afsluiting toch de straat uitrijden? Rijdt u dan zo langzaam mogelijk.

Na de proef

We houden de verkeerssituatie rondom de school goed in de gaten tijdens de proef. We vragen ook omwonenden, de school en ouders naar hun mening. Als de proef geslaagd is dan voeren we de Schoolstraat definitief in. 

Vragen en antwoorden over Schoolstraten

Meer informatie

Heeft u nog vragen over verkeerseducatie of de proeven met Schoolstraten?
Neem dan contact met ons op via ons loket. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid.