Verkeersveilige scholen
Om kinderen (zelfstandig) van en naar school te laten lopen of fietsen, is een veilig gevoel in het verkeer en vertrouwen belangrijk. Door zelf te fietsen en lopen doen ze jong ervaring op in het verkeer, waarvan ze later voordeel hebben.
Gemeente Rotterdam biedt daarom verkeerslessen aan op basisscholen en middelbare scholen om ervoor te zorgen dat leerlingen en scholieren veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.
Bij kinderen is het vermogen om afstand, snelheid en remweg in te schatten nog niet volledig ontwikkeld.
Het is belangrijk dat scholieren op jonge leeftijd veel verkeerservaring opdoen. In de verkeerslessen op basisscholen en middelbare scholen leren we scholieren op speelse wijze waar ze op moeten letten in het verkeer en welke gevaren er zijn. Voor jongeren op de middelbare school is het belangrijk dat zij hun verkeerskennis bijhouden en bijspijkeren. Dit doen we door middel van voorlichting, gast- en doe-het-zelf-lessen.
Er zijn drie lesprogramma's beschikbaar om leerlingen, van jong tot oud, meer kennis over en ervaring in het verkeer te geven.
Basisscholen kunnen een verkeersleerkracht inzetten via het School op Seef 010-programma. Deze verkeersleerkracht organiseert het eerste jaar, in overleg met de schooldirectie en het schoolteam, alle verkeerslessen. Daarnaast werkt hij of zij in de school aan een basis van structureel verankerde verkeerslessen. Na drie jaar heeft de school een duidelijk programma verkeerslessen. Zo blijven het thema en de verkeerslessen onderdeel van het totale lespakket. Voor dit lesprogramma werkt de gemeente Rotterdam sinds 2019 samen met het ROV Zuid-Holland.
Het School op Seef 010-programma draagt bij aan meer kennis over en ervaring in het verkeer. Ook maakt het programma bewuster van de gevolgen van gedrag in het verkeer en stimuleert het juiste verkeersgedrag.
Hoe werkt het?
U vindt op de website van School op Seef. Link opent een externe pagina meer informatie over het programma. Voor het inzetten van een verkeersleerkracht kunt u contact opnemen met de coördinator Inzet Verkeersleerkrachten. Link opent een externe pagina.
Budget en voorwaarden
Aan de verkeersleerkrachten zijn geen kosten verbonden. Na inzet van dit programma hebben scholen een structuur om verkeerslessen te blijven geven. De gemeente verwacht van hen dat de verkeerslessen een blijvend deel worden van het lesprogramma.
Basisscholen en de verkeersleerkrachten vanuit het School op Seef-programma kunnen, naast de middelen die School op Seef biedt, ook kiezen uit gratis verkeerslessen uit het Verkeersmenu010. Dit zijn verschillende modules met uiteenlopende verkeersactiviteiten per leeftijdsgroep. Specifieke lessen, die niet worden aangeboden in het School op Seef-lesprogramma, kunnen zo aanvullend op dit lespakket worden afgenomen. Lessen uit het Verkeersmenu zijn gratis en worden aangeboden via de gemeente.
Hoe werkt het?
Wilt u als school een van de verkeerslessen uit het Verkeersmenu010 afnemen? Of bent u benieuwd naar het lesaanbod?
Budget en voorwaarden
De voorwaarden en het beschikbare budget voor het Verkeersmenu010 vindt u op de pagina Aanvragen modules Verkeersmenu010.
Verkeerslessen op middelbare scholen
Op de middelbare school zijn verkeerslessen geen verplicht onderdeel meer van het lesprogramma. Gemeente Rotterdam vindt het wel belangrijk dat middelbare scholieren hun verkeerskennis bijhouden en bijspijkeren. Jongeren op het voortgezet onderwijs vinden verkeersonderwijs vaak overbodig. Het programma en de lessen van Totally Traffic brengen hier verandering in.
Programma
Het programma bestaat uit een mix van gastlessen op school door een externe partij, zoals Team Alert of Koop & Co, en doe-het-zelf-lessen die de eigen docent in de klas kan geven. Interactie met de jongeren staat centraal. Het doel is dat de jongeren zich bewust worden van hun eigen rol, de mogelijke gevaren en risico's in het verkeer.
Aanvraag lesprogramma
Op de website totallytraffic.nl. Link opent een externe pagina vindt u een overzicht van de gastlessen en doe-het-zelf-lessen die beschikbaar zijn in Zuid-Holland. U kunt de modules direct aanvragen via de website.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over de verschillende lesprogramma's of over verkeerseducatie in het algemeen? Neem dan contact met ons op via ons loket. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid.