Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Jaarwisseling

Op deze pagina vindt u alle informatie over de jaarwisseling van 31 december 2022 op 1 januari 2023.

Het afsteken van vuurwerk is het gehele jaar verboden in Rotterdam.

Afsteekverbod

In Rotterdam geldt een afsteekverbod. Het afsteken van vuurwerk is het gehele jaar verboden in Rotterdam, dus ook tijdens de jaarwisseling. Sinds 23 april 2020 is het in de gemeente Rotterdam tijdens de jaarwisselingsnacht verboden om consumentenvuurwerk af te steken. Dit betekent dat het overal in Rotterdam verboden is om tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur van het jaar er na consumentenvuurwerk (categorie F2 en F3) af te steken. Het afsteekverbod is opgenomen in de APV Rotterdam onder artikel 2:73.
Fop- en schertsvuurwerk, het zogenaamde kindervuurwerk, valt buiten dit verbod. Dit mag wel worden afgestoken.

Nationaal Vuurwerk Rotterdam

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug, de kindervuurwerkshow en de vuurwerkshows in Nesselande en Hoek van Holland gaan vanwege de weersomstandigheden niet door. 

De geplande wegafsluitingen komen te vervallen.  Alleen de Erasmusbrug is vanaf 17.00 uur tot na middernacht afgesloten.

Vuurwerkoverlast

Vuurwerkoverlast kan erg vervelend zijn. Harde knallen kunnen u of uw huisdier flink laten schrikken. Er kan zelfs sprake zijn van vernieling. Als u met vuurwerkoverlast te maken krijgt kunt u dit melden via:

Vuurwerk inleveren

Het afsteken van vuurwerk is verboden tijdens de jaarwisseling. Rotterdammers die nog vuurwerk hebben kunnen dit op 20,21 en 22 december 2022 inleveren. Dit geldt voor alle soorten vuurwerk.  

Inleverlocaties

Op de volgende tijdstippen en locaties kan vuurwerk worden ingeleverd:

  • dinsdag 20 december, tussen 10.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur
    • locatie: Zuiderpark parkeerplaats Spartaan 20 (tegenover kruispunt Oldegaarde/Langenhorst)
  • woensdag 21 december, tussen 10.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur
    • locatie: Hoogvliet (Middenbaan Noord, zoveel mogelijk tegen de Groene Kruisweg aan)
  • Donderdag 22 december, tussen 10.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur
    • locatie: Parkeerterrein HC Rotterdam (Hazelaarweg).

Veilig vervoeren

Een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf is op de geselecteerde locaties en tijdstippen aanwezig om het vuurwerk op een veilige manier in te nemen. Zij zullen het ook verpakken en het vervoer, de opslag en uiteindelijk de vernietiging van het vuurwerk organiseren. Bij iedere locatie is een afvaardiging van Stadsbeheer aanwezig.

Let op: reis niet met openbaar vervoer (OV). Vuurwerk is verboden in het OV. Ga lopend, fietsend of met de auto naar de inleverlocatie.

Vragen en antwoorden afsteekverbod vuurwerk

Vragen en antwoorden over toezicht en handhaving

Schone en veilige feestdagen

Ook tijdens de feestdagen wil de gemeente de stad schoon, heel en veilig houden. Daarom komen er speciale maatregelen voor afval en parkeren.