Week tegen Kindermishandeling
De Week tegen Kindermishandeling is in de week van 20 november 2023.
In Rotterdam heeft gemiddeld zeker één kind per klas te maken met geweld thuis. Daarom vraagt de gemeente samen met het onderwijs en andere partners in de stad extra aandacht voor kindermishandeling tijdens de Week tegen Kindermishandeling.
Kinderen die thuis in een onveilige situatie opgroeien praten daar vaak met niemand over.
Het is daarom belangrijk kindermishandeling bespreekbaar te blijven maken.
En kinderen het gevoel te geven dat er iemand naar ze luistert: van sportcoach, buurvrouw tot leraar. Iedereen kan hieraan bijdragen en het verschil voor een kind maken.
Theatervoorstellingen op verschillende scholen
- Blauwe plekken is het verhaal van Judith.
Zij wordt door haar moeder geslagen, maar ze weet dit geheim te houden. Tot ze ziet dat het ook anders kan. Pas met behulp van haar vriend Michiel durft ze stappen te zetten. Door Theater in Feite. Link opent een externe pagina. - STUK is een interactieve theatermethodiek voor basisscholen en middelbare scholen. Centraal staat het aanleren van vaardigheden op het gebied van weerbaarheid en zelfvertrouwen.
Het speelse en interactieve theaterstuk daagt uit om na te denken over heftige thema’s als (huiselijk) geweld, fysieke en emotionele mishandeling, verwaarlozing en pesten. Door Stichting Confro. Link opent een externe pagina. - Groepskracht is een interactieve lessenreeks. Oefeningen en spelvormen worden gecombineerd met theaterspel en verschillende vormen van dialoog. Het theaterspel neemt de leerlingen mee in de leefwereld van personages die te maken hebben met sociale en emotionele problemen, lastige situaties en verschillende dilemma’s. Door Stichting Confro. Link opent een externe pagina.
Bent u een Rotterdamse leerkracht?
Dan kunt u deze en ook andere theaterstukken gratis inzetten tijdens het schooljaar. Kijk hiervoor op de pagina VrijHeden.
Leerevenement Kindermishandeling voor professionals
Werkt u als professional met kinderen en/of jongeren? Dan is het belangrijk dat u signalen van kindermishandeling herkent en oppakt.
Meer hierover weten? Meld u nu aan voor het Leerevenement kindermishandeling op dinsdag 21 november.
Met onder andere workshop 'signaleren van kindermishandeling' door Politie Rotterdam-Rijnmond en uitvoering ‘Waar geen woorden voor zijn’ door Theatergroep Jonge Klei. Organisatie door de HG Leerwerkplaats. Link opent een externe pagina. Aanmelden: Leerevenement Kindermishandeling. Link opent een externe pagina.
Start Handle with Care
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling start ook de werkwijze 'Handle with Care'. Dit gebeurt op de Rotterdamse basisscholen van Kind & Onderwijs, BOOR, PCBO en RVKO.
In deze werkwijze krijgt een basisschool een signaal wanneer een leerling te maken kreeg met een incident van huiselijk geweld waarbij de politie betrokken was. De leraar krijgt dan de mogelijkheid extra steun te geven aan de leerling.
Bij Handle with Care werken Centrum voor Dienstverlening, Crisisinterventieteam (jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond) en de schoolbesturen samen.

Overzicht van informatie en aanbod voor scholen
De schoolbesturen BOOR, Kind en Onderwijs, PCBO, RVKO, stichting Opwijs en SIPOR hebben een mooi overzicht gemaakt voor hun scholen. In dit overzicht vindt de school achtergrondinformatie over kindermishandeling en de meldcode, aanbod voor het team en aanbod en lesideeën voor in de klas.
Het is bedoeld om in de Week tegen kindermishandeling extra aandacht aan het thema kindermishandeling te kunnen geven, maar ook daarbuiten blijvend aandacht voor het thema te hebben.
Wilt u meer weten over dit overzicht? Dan kunt u per e-mail contact opnemen met Wieneke Verweij. Link opent een externe pagina (Beleidsmedewerker Onderwijs en Identiteit) van RVKO.