Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Orange the World

Maandag 25 november 2024 start Orange the World, op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. In onze stad zijn er helaas ook te veel verhalen vol pijn, en te veel verhalen met een dodelijke afloop.

Hierom kleurt maandag 25 november 2024 de stad Rotterdam oranje.
Zo wordt de Erasmusbrug verlicht. En het Wereldmuseum, de Hofpleinfontein en de P&R Noorderhelling.
De Gemeente Rotterdam vraagt hiermee, samen met maatschappelijke partners, extra aandacht voor geweld tegen vrouwen als maatschappelijk probleem.

Waarom de kleur oranje?

De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen. 
Met deelname aan Orange the World-dag. Link opent een externe pagina benadrukken we nog eens extra dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.
Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Daar zijn we nog niet.
De verhalen van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We spreken dan over femicide: moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn.
We pakken dit alleen aan als we gezamenlijk een vuist maken en onze krachten bundelen.

Wat gebeurt er rond 25 november 2024?

Orange the World is van 25 november tot 10 december (de Internationale dag voor de rechten van de mens).
Dan organiseren maatschappelijke partners Zonta Rotterdam en de Soroptimisten. Link opent een externe pagina in samenwerking met UN women. Link opent een externe pagina en de gemeente Rotterdam vele activiteiten in Rotterdam.
Ook partners aangesloten bij het Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen, als Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Link opent een externe pagina, Filomena Centrum huiselijk geweld. Link opent een externe pagina, IDEM Rotterdam. Link opent een externe pagina, politie Rotterdam en Dona Daria. Link opent een externe pagina zetten zich in om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken en tegen te gaan.

vlaggen met tekst 'stop geweld tegen vrouwen'
Vlaggen vragen aandacht voor geweld tegen vrouwen. Foto: gemeente Rotterdam

Feiten en cijfers wereldwijd

  • 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychisch of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
  • Slechts 52 % van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
  • Ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes zijn voor hun 18e getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
  • 71 % in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes). 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
  • 1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord. Ter vergelijking: 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.
  • Om de 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen van huiselijk geweld.

Verdrag Instanbul