Orange the World
Maandag 25 november 2024 start Orange the World, op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. In onze stad zijn er helaas ook te veel verhalen vol pijn, en te veel verhalen met een dodelijke afloop.
Hierom kleurt maandag 25 november 2024 de stad Rotterdam oranje.
Zo wordt de Erasmusbrug verlicht. En het Wereldmuseum, de Hofpleinfontein en de P&R Noorderhelling.
De Gemeente Rotterdam vraagt hiermee, samen met maatschappelijke partners, extra aandacht voor geweld tegen vrouwen als maatschappelijk probleem.
Waarom de kleur oranje?
De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.
Met deelname aan Orange the World-dag. Link opent een externe pagina benadrukken we nog eens extra dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.
Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Daar zijn we nog niet.
De verhalen van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We spreken dan over femicide: moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn.
We pakken dit alleen aan als we gezamenlijk een vuist maken en onze krachten bundelen.
Wat gebeurt er rond 25 november 2024?
Orange the World is van 25 november tot 10 december (de Internationale dag voor de rechten van de mens).
Dan organiseren maatschappelijke partners Zonta Rotterdam en de Soroptimisten. Link opent een externe pagina in samenwerking met UN women. Link opent een externe pagina en de gemeente Rotterdam vele activiteiten in Rotterdam. Ook partners aangesloten bij het Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen, als Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Link opent een externe pagina, Filomena Centrum huiselijk geweld. Link opent een externe pagina, IDEM Rotterdam. Link opent een externe pagina, politie Rotterdam en Dona Daria. Link opent een externe pagina zetten zich in om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken en tegen te gaan.
Progamma
Tijdens de kick-off heeft stadsdichter Elfie Tromp het volgende gedicht gedeeld.
Waarom blijf je bij zo’n man?
om erger te voorkomen
zo simpel is het
je blijft omdat je weigert
een cijfer te worden
want elke vrouw telt
als ze dood is
je wil niet worden bijgezet
in de statistiek van de meest
voorspelbare moord die er is
waarom blijf je bij zo’n man?
omdat je het leven liefhebt
zoals je hem misschien
wel liefhad
daarom wacht je
op de volgende stap
die je veilig zetten kan
zodat je val een vangnet wordt
je bent slim als een scarabee
je kiest een route en vlucht
of blijft, zit uit en schuilt
en ze blijven maar vragen
alsof het hen nooit zomaar
zo zou overkomen
waarom blijf je bij zo’n man?
maar jij weet beter
wat ze liefde noemen
heeft een scherpe kartelrand
wat ze passie noemen
blijkt te vaak een kleine man
jij bent groter en dat weet je
daarom blijf je
bij zo’n
man
Op 25 november 2024 om 13:00 uur wordt de Orange The World-campagne in Rotterdam officieel gestart met het hijsen van de vlag op het Schouwburgplein, onder leiding van wethouder Buijt (Zorg, ouderen en jeugd). Hierna verplaatst de kick-off zich naar de Arminius voor een programma vol inspirerende activiteiten.
Tijdens de kick-off wordt de korte film 'Het ligt aan mij'. Link opent een externe pagina, een psychologische thriller over intieme terreur en femicide, vertoond. De film is gemaakt door Rotterdamse makers Abid Chand (regie) en Marlyn van Erp (scenario). Na de vertoning volgt een nagesprek met de makers en een paneldiscussie met professionals, ervaringsdeskundigen (overlevers), en nabestaanden die hun inzichten delen.
Monument voor slachtoffers van femicide en geweld
Wethouder Buijt zal tijdens het programma ook onthullen welke kunstenaar het monument voor femicide in Rotterdam gaat ontwerpen. Dit monument is een initiatief naar aanleiding van de motie ‘Opdat we Hümeyra nooit vergeten’, en zal dienen als gedenkteken voor alle vrouwen die slachtoffer zijn geworden van geweld of femicide.
Afsluiting door Stadsdichter Elfie Tromp
De kick-off wordt afgesloten met een indrukwekkend gedicht over femicide, geschreven en voorgedragen door stadsdichter Elfie Tromp. Wilt u bij deze bijzondere kick-off aanwezig zijn? Meld u dan snel aan via deze link. Link opent een externe pagina. Aanmelden is verplicht.
Datum: 25 november
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam
Fairspace nodigt u uit voor de lancering van de expositie 'Niet Mijn Schuld', die van 25 t/m 28 november te zien zal zijn in WORM, Rotterdam. De opening vindt plaats op 25 november om 17.30 uur, met een programma dat om 18.00 uur start. De expositie neemt je mee door een symbolisch dagboek, waarin de ervaringen en worstelingen van mensen na seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag worden getoond. Het project roept op om de schadelijke verhalen rondom victim blaming te herschrijven, met steunende boodschappen van heling.
Wilt u erbij zijn? Meld u aan via deze link. Link opent een externe pagina en beleef deze krachtige tentoonstelling.
Datum: 25 november
Tijd: 17.30 uuur
Locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, 3012 XA Rotterdam
Op 25 november 2024 organiseert Zonta club Rotterdam (ZCR) voor de vierde keer rondetafelgesprekken met Rotterdamse scholieren. Via bewustwording wil ZCR een bijdrage leveren aan de preventie van geweld tegen vrouwen en meisjes door met scholieren uit Rotterdam in gesprek te gaan. ZCR werkt daarin samen met de Stichting Confro die voorstellingen, trainingen en lesprogramma’s maakt om maatschappelijke thema’s en taboes bespreekbaar te maken. Het programma bestaat uit: korte theatervoorstelling, interview met dader en slachtoffer, rondetafelgesprek via stellingen, algemene discussie. Na afloop ontvangen de scholieren een goodiebag, met daarin het boek van Jantine Jongbloed over sexting.
Een andere route nemen, doen alsof je aan het bellen bent of toch niet dat ene blote truitje aan ondanks dat het zweet over je rug heen gutst. Voor veel mensen is dit een routine. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is wereldwijd een probleem dat vooral vrouwen, meisjes en de LGBTQIA+ gemeenschap treft. Tijdens het uitgaan, op de werkvloer of gewoon in je eigen huis.
Op 29 november vieren we de lancering van de eerste uitingen van project “Dat Bepaal Ik Zelf Wel” bestaande uit een kalender en een shirt. ‘Dat Bepaal Ik Zelf Wel’ is een initiatief van Floor Besuijen en Juul Lit om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken en aandacht te vragen voor dit belangrijke thema. Tijdens deze avond is er een panel talk waarin we dieper ingaan op dit onderwerp. Hierna volgt een een performance van Gauri & Nina Katharina. Na de lancering zullen de kalender en het shirt te koop zijn en sluiten we de avond graag af met een borrel. Het event is gratis te bezoeken. U heeft wel een ticket nodig. Dat kan via deze link. Link opent een externe pagina.
Datum: 29 november
Tijd: 19.30 uur
Locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, 3012 XA Rotterdam
Op 9 december organiseert Veilig Thuis de conferentie ervaringsdeskundigheid: ‘Kracht en herstel’. Er wordt besproken hoe belangrijk ervaringsdeskundigheid is binnen huiselijk geweld en wat de impact is van anderen om de cirkel van geweld te doorbreken. Na de plenaire bijeenkomst volgen er drie workshops in het teken van ‘herstel’, ‘wat helpt’ en ‘kennis’. We sluiten af met een hapje en drankje. De bijeenkomst is voor medewerkers en vrijwilligers van lokale teams, hulporganisaties, herstelacademies, welzijnsorganisaties, gemeenten en studenten van opleidingen.
Datum: 9 december
Tijd: 13.30 - 17.30 uur
Locatie: Theater Altstadt, Aelbrechtskolk 3-9 3025 HA Rotterdam
Stichting Who Am I organiseert twee belangrijke activiteiten om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen, met een focus op femicide:
- Talksessie: Leren, Delen en Inspireren over Femicide
Mbo- en hbo-studenten bekijken de korte film "Het Ligt Aan Mij", wat het startpunt vormt voor een gesprek over intiem terreur en dwingende controle. Studenten leren signalen van gewelddadige relaties te herkennen en ontwikkelen strategieën voor preventie. - Informatiestanden op Scholen
Op diverse mbo- en hbo-scholen organiseren wij stands waar studenten informatie over geweld tegen vrouwen kunnen verkrijgen. Met interactieve werkvormen, flyers en voorlichtingsvideo’s informeren getrainde vrijwilligers en experts hen over het herkennen en tegengaan van femicide.
Tijdens de Orange the World-campagne ontvangen alle slachtoffers van huiselijk geweld in de opvang van Arosa een kaart met bemoedigende en troostende woorden, samen met een speciale pin. Deze pin bevat onder andere het herkenbare handje van Orange the World. Hun hoofdkantoor in Den Haag wordt, net als vele andere gebouwen wereldwijd, in oranje licht gehuld. De ceremonie waarbij de verlichting wordt ontstoken, vindt plaats in aanwezigheid van honderden collega's, die ook allemaal de Orange the World-pin ontvangen.
Doe mee met de Young Feminist Roffa Slotbijeenkomst: Safe(r) Streets, Safe(r) Spaces op 10 december in Worm. Deze avond staat in het teken van gendergelijkheid, veiligheid en intersectionaliteit. We reflecteren op het thema van Orange the World 2024: “Veilig, overal en altijd” en onderzoeken hoe we samen een veiligere en inclusieve toekomst kunnen creëren. De avond biedt inspirerende panelgesprekken, interactieve sessies, en een presentatie van Chicks and the City over hun onderzoek naar seksuele straatintimidatie in Rotterdam. De toegang is gratis. Meld u aan via deze link. Link opent een externe pagina.
Datum: 10 december 2024
Tijd: 18:30 - 22:00 uur
Locatie: Worm, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam
Toegang: Gratis, vooraf aanmelden.
Het programma wordt de komende tijd verder aangevuld.
Feiten en cijfers wereldwijd
- 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychisch of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
- Slechts 52 % van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
- Ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes zijn voor hun 18e getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
- 71 % in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes). 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
- 1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord. Ter vergelijking: 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.
- Om de 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen van huiselijk geweld.
Verdrag Instanbul
Op 18 november 2015 aanvaardde Nederland het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, kortweg het Verdrag van Istanbul. Link opent een externe pagina.
Het trad voor ons land op 1 maart 2016 in werking.
Het Verdrag van Istanbul omvat veel.
Het bevat gedetailleerd omschreven verplichtingen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Zo wordt in het verdrag benadrukt dat een gendersensitieve aanpak van geweld tegen vrouwen nodig is om geweld effectief te voorkomen en te verhelpen.
De gemeentelijke aanpak van huiselijk geweld dient te voldoen aan het Verdrag van Istanbul.
In dit verdrag staat dat geweld tegen vrouwen en meisjes (door mannen) een vorm van gendergerelateerd geweld en dus discriminatie is.
De aanpak van dit geweld tegen vrouwen moet worden voorkomen en op elke manier worden bestreden en die aanpak moet nadrukkelijk gendersensitief zijn.
In het Verdrag van Istanbul wordt onder meer bepaald dat:
- dienstverlening niet afhankelijk mag zijn van de bereidheid van het slachtoffer om aangifte te doen of te getuigen tegen een dader en niet financieel belastend mag zijn.
- slachtoffers medische, psychologische en juridische hulp en opvang krijgen, bij voorkeur op één plaats.
- er voldoende passende opvangplaatsen moeten zijn voor slachtoffers zonder discriminatie op welke grond dan ook.
- vrouwen zonder geldige verblijfstitel toegang tot de opvang moeten krijgen.
- het tijdelijk huisverbod moet gelden ongeacht relationele status en niet gebonden zijn aan een woning, maar aan de veiligheid van een slachtoffer waar die ook verblijft.
In het Verdrag van Istanbul is een definitie van ‘geweld tegen vrouwen’ opgenomen:
'Alle vormen van gendergerelateerd geweld die leiden of waarschijnlijk zullen leiden tot fysiek, seksueel of psychologisch letsel of leed of economische schade voor vrouwen, met inbegrip van bedreiging met dit soort geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving, ongeacht of dit in het openbaar of in de privésfeer geschiedt.'
Gendergerelateerd geweld tegen vrouwen is geweld dat vrouwen treft omdat zij vrouw zijn, of dat hen buitenproportioneel vaak treft.
Voorbeelden van gendergerelateerd geweld zijn mishandeling door een (ex-)partner, verkrachting en stalking.
De definitie van geweld tegen vrouwen laat zien dat het om meer gaat dan alleen lichamelijk en seksueel geweld.
Het kan bijvoorbeeld ook gaan om het financieel afhankelijk maken van vrouwen, het sociaal isoleren van vrouwen of het online plaatsen en verspreiden van intiem beeldmateriaal.
Geweld tegen vrouwen kan thuis plaatsvinden, maar ook op straat, op het werk, of online.