Verhuizen
Welkom in Rotterdam! Komt u net in Rotterdam wonen of woont u hier al langer en verhuist u binnen Rotterdam? Geef dan op tijd uw verhuizing aan ons door. Op deze pagina vindt u hier informatie over.
Wilt u informatie over de gemeentelijke dienstverlening? Of wilt u weten waar u hulp kunt krijgen of hoe u zich kunt inzetten voor uw leefomgeving?
Om u op weg te helpen vindt u onder het kopje 'Wegwijs in Rotterdam' handige tips.
Ook staan hieronder links naar andere pagina’s over verhuizen.

Verhuizing binnen en naar Rotterdam
Huisvestingsvergunning
Eerste vestiging vanuit het buitenland en hervestiging
(Tijdelijk) vertrek naar het buitenland
Briefadres
Adresonderzoek
Wie kan aangifte van verhuizing doen?
- Als u meerderjarig ben en in Rotterdam woont, kunt u zelf aangifte van verhuizing doen.
- Als u meerderjarig bent en gemachtigd bent door iemand die verhuist, kunt u aangifte van verhuizing doen voor die persoon.
- Als iemand onder toezicht is gesteld kan de curator aangifte van verhuizing doen.
- De ouder of voogd van kinderen jonger dan 16 jaar kunnen aangifte van verhuizing doen voor die kinderen.
- Iedere minderjarige van 16 jaar en ouder voor zichzelf. Behalve als de ouders, voogden of verzorgers de aangifte al voor hen doen.
Let op! Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner, dan moet u apart van elkaar verhuisaangifte doen als u naar een gezamenlijk nieuw adres verhuist.
Wanneer u naar een andere gemeente verhuist, neem contact op met de nieuwe gemeente om daar aangifte te doen.
Geef op tijd uw verhuizing door aan de gemeente
U moet uiterlijk 5 dagen na uw verhuizing doorgeven aan de gemeente dat u in Rotterdam woont. Geef daarom op tijd uw verhuizing door.
U kunt al maximaal 4 weken voor de verhuisdatum uw nieuwe adres doorgeven.
Alleen als wij het nieuwe adres hebben geregistreerd, kunt u gebruik maken van gemeentelijke producten. Zoals een paspoort en vergunningen.
Wilt u meer weten over de registratie van uw persoonsgegevens, kijk dan op de pagina Basisregistratie Personen (BRP).
Let op! De gemeente Rotterdam kan u een bestuurlijke boete BRP van maximaal € 325 opleggen als u bewust onjuiste informatie doorgeeft aan de Basisregistratie Personen. Geef daarom op tijd uw verhuizing door aan de gemeente!
De gemeente voert regelmatig controles uit op de inschrijvingen bij de gemeente. Dat kan betekenen dat u een huisbezoek kan krijgen.
Kloppen uw adresgegevens niet en wilt u deze achteraf laten corrigeren?
Dan kunt u een aanvraag doen voor de correctie van uw adresgegevens.
Wegwijs in Rotterdam
Contact met uw woonomgeving
Via de gebiedscommissie, de wijkraad of het wijkcomité dat in uw gebied actief is, hebben bewoners invloed op hun directe woonomgeving. Op de pagina wijkraden kunt u in contact komen met de wijkorganisatie in uw buurt.
Officiële bekendmakingen
Op Overheid.nl. Link opent een externe pagina vindt u de officiële bekendmakingen van de gemeente zoals vergunningen, verordeningen en beleidsregels. Ook handig: de app 'Rotterdam-Omgevingsalert. Link opent een externe pagina’.
Meldingen en klachten over de buitenruimte
Als er op straat of in het groen iets kapot of vuil is kunt u dat melden via de pagina meldingen, via de app Buiten Beter of via telefoonnummer 14 010. Voor informatie over uw huisvuil kunt u kijken op de afvalwijzer. Daar vindt u de dichtstbijzijnde container voor glas, papier, textiel, kunststof of restafval. Als u een minicontainer aan huis heeft voor oud papier, groente-, fruit- en tuinafval of restafval kunt u op de Rotterdamse afvalwijzer een persoonlijke afvalkalender downloaden. U kunt natuurlijk ook bellen naar 14 010.
Hond uitlaten
In Rotterdam moeten honden aangelijnd zijn en er geldt een opruimplicht voor de uitwerpselen. In veel uitlaat- en losloopzones hoeft u de poep niet op te ruimen. Let op de borden bij de zones die aangeven wat wel of niet mag. Kijk op de pagina Honden waar deze zones zijn.
Vrijwilligerswerk
Als inwoner van Rotterdam kunt u zich inzetten als vrijwilliger. Er zijn mooie projecten in de stad waaraan u kunt meedoen. Wilt u meer weten over mogelijkheden bij u in de buurt, kijk dan op Zorgzaam010. Link opent een externe pagina.
Meedenken en meedoen
Iedere Rotterdammer kan meedenken, meedoen en meebeslissen over de toekomst van stad, buurt en straat. Als u zich wilt inzetten voor uw stad kunt u zich aansluiten bij bestaande initiatieven of iets nieuws opstarten. Kijk op Meedenken en Doen wat de mogelijkheden zijn.
Zorg en ondersteuning
Zorg of ondersteuning nodig? Heeft u een vraag en komt u er zelf niet uit? De Vraagwijzer helpt u. Bijvoorbeeld met een moeilijke brief, juridische kwesties, vragen over uw gezondheid of geldzaken. Kijk op de pagina Vraagwijzer waar u de Vraagwijzer kunt vinden.
Meer informatie
- Contact online
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. U kunt ons online op ieder moment bereiken via de website als u iets wilt melden of een vraag heeft.
Maar ook als u een klacht wilt indienen of een compliment wilt geven.
Wanneer u iets wilt regelen bij de gemeente, kunt u dit doen via Mijn Loket. Link opent een externe pagina op onze website. - Bellen
U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 010, het centrale nummer van de gemeente. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur. En op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur.