Parkstad
Aan beide kanten van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en de wijk Feijenoord wordt Parkstad ontwikkeld. Parkstad wordt de verbinding tussen Oost en West en vormt een mooie entree naar de rest van Zuid.
Door het ontwikkelen van een leefomgeving voor diverse doelgroepen behoort de locatie bij het toekomstige, steeds grotere, centrum van Rotterdam. Een mooie stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen. Het woningbouwprogramma bestaat uit nieuwbouwprojecten waaronder Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Naast woningen komen er ook voorzieningen, zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid.
Projecten
Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat. Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het biedt huidige en (toekomstige) bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen.
Omwonenden
Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met Ben Lotry, senior projectleider bij Groep van Roey nv, bereikbaar via telefoonnummer +32 478 328 843 of e-mail ben.lotry@vanroey.pro. Link opent een externe pagina.
Bekijk ook de pagina Huis op Zuid.
In de Leeuwenkuil worden door Heijmans Vastgoed 232 woningen gerealiseerd, waaronder een groot aantal huurwoningen in het middensegment. Het project omvat eengezinswoningen, appartementen en commerciële ruimten. Er komt een parkeergarage voor auto's onder de bouwblokken en collectieve fietsenbergingen. De buitenkant van 'De Kuil' oogt als een stedelijk blok en het heeft een landschappelijk binnengebied. Dit groene hart is ook ontworpen voor sociale verbinding: bewoners en buurtgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten.
Omwonenden
De bouwwerkzaamheden vinden plaats vanaf mei 2022 tot en met halverwege 2025. De werkzaamheden worden in principe uitgevoerd op werkdagen tussen 7.00 uur en 16.00 uur.
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden van het project 'De Kuil' maakt Heijmans gebruik van de BouwApp. Via deze app voor uw mobiele telefoon of tablet brengen zij u direct op de hoogte van werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Daarnaast kunt u makkelijk contact met Heijmans opnemen als u vragen of opmerkingen heeft over de werkzaamheden. De BouwApp is als volgt op uw mobiele telefoon of tablet te downloaden:
- Ga naar de appstore op uw apparaat om de app gratis te downloaden.
- Zoek in de app naar 'De Kuil'.
- Open het project en klik op 'volgen'.
- Selecteer betreffende doelgroep, bijvoorbeeld omwonende.
Heeft u liever dat zij u per post of e-mail informeren, stuur dan uw naam en adresgegevens naar info@wonenindekuil.nl. Link opent een externe pagina.
Contact opnemen over dit project is mogelijk via de BouwApp of neem contact op met de contactpersoon Rens Buurman via e-mail info@wonenindekuil.nl. Link opent een externe pagina of telefoonnummer 010 266 28 00.
Bekijk de website Wonenindekuil.nl. Link opent een externe pagina.
Gemeente Rotterdam, stichting BOOR en Hogeschool Rotterdam willen een nieuw schoolgebouw realiseren. Het is een unieke samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs. En een mooie aanvulling op het onderwijsaanbod op Zuid. In het nieuwe gebouw komen opleidingen van de Hogeschool Rotterdam én een nieuwe school voor havo en vwo. De locatie van het nieuwe gebouw is op het huidige Spoorweghavenplein, omringd door de Laan op Zuid, het Zuiderspoorpad, de Zuiderspoorstraat en Hillekopplein. De bouw start naar verwachting in het voorjaar van 2024. In 2026 is het gebouw dan klaar.
Bekijk de pagina Onderwijslocatie Laan op Zuid.
Openbare Basisschool Nelson Mandela heeft op dit moment twee locaties in de Afrikaanderwijk. In de toekomst gaan de twee locaties samen in een nieuw schoolgebouw in De Leeuwenkuil. De bouw startte in mei 2022 en duurt naar verwachting tot augustus 2023. Het is de bedoeling dat de school vanaf 2024 gebruik maakt van het gebouw.
Omwonenden
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kunnen omwonenden het project volgen via de BouwApp. Installeer deze app op uw telefoon of tablet en zoek naar 'Nieuwbouw OBS Nelson Mandela'. Hier kunt u klikken op ‘volgen’. Voor vragen, opmerkingen of meldingen over de werkzaamheden voor de nieuwe school, kunt u contact opnemen met Jongekrijg + Maasbouw B.V., telefoon : 078 67 61 782 of e-mail info@jongekrijgmaasbouw.nl. Link opent een externe pagina.
Bekijk de website OBSnelsonmandela.nl. Link opent een externe pagina.
Op de plek van het Afrikaanderbad komen in de toekomst nieuwe woningen. De gemeente wil de buurt graag actief betrekken bij het maken van deze plannen. De plannen en de planning zijn nog niet bekend.
Overmaas bestaat uit deelprojecten Overture, Overtuin, Overmaat en Overhoeks. De nieuwbouwwoningen komen tot stand via zelfbouw (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - CPO) en worden gebouwd tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk. Het project bestaat in totaal uit 120 woningen in het hogere segment. De eerste drie projecten zijn inmiddels nagenoeg gereed. Inmiddels is het vierde project Overhoeks in aanbouw, bestaande uit 47 appartementen en 8 eengezinswoningen. De woningen worden naar verwachting in september 2023 opgeleverd.
Openbare Basisschool Nelson Mandela verhuist vanaf 2024 naar een nieuwe schoollocatie in de Jacominastraat. Op de huidige plek van de OBS Nelson Mandela, in de Christiaan de Wethstraat, wordt in de toekomst ruimte gemaakt voor de christelijke basisschool uit de wijk, de Da Costa School. De plannen en de planning zijn nog niet bekend. Buurtbewoners worden betrokken bij het maken van de plannen.
Kijk voor meer informatie over de nieuwbouw in de Tweebosbuurt op www.rotterdam.nl/tweebosbuurt.
Hef Wonen bouwt op de hoek van de Hilledijk en de Putselaan, een complex met 137 sociale huurwoningen. De bewoners van de Tweebosbuurt hebben voorrang op deze woningen. Architectenbureau LEVS maakte een ontwerp in drie delen met een diversiteit aan woningen: een toren en een galerijblok met twee- en driekamerappartementen voor kleinere huishoudens. De eengezinswoningen met 4, 5 of zelfs 6 kamers én een tuin of terras bieden ruimte aan grotere gezinnen. De woningen worden aangesloten op net stadsverwarmingsnet en krijgen geen gasaansluiting. De nieuwe woningen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 klaar.
Bekijk ook de pagina over de Tweebosbuurt.
Projectontwikkelaar VORM bebouwt het lege stuk grond tussen Laan op Zuid en Hilledijk. Het bouwproject heet KOER en krijgt 168 huur- en koopwoningen in de midden en hogere prijsklasse. Het wordt een opvallend gebouw dat bestaand uit meerdere bouwdelen. Bij de ontvangstruimte komt ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Verder komt er een gezamenlijke binnentuin waar bijvoorbeeld kinderen veilig kunnen spelen. In de parkeergarage komt een zogenoemde mobiliteitshub. Hier kunnen bewoners elektrische vervoersmiddelen huren en met elkaar delen. De bouw startte in mei 2022. De oplevering van de eerste woningen wordt verwacht in 2023.
Omwonenden
De bouwwerkzaamheden vinden plaats van mei 2022 tot en met eind 2024. De werktijden zijn in de meeste gevallen van 7.00 uur tot 19.00 uur.
Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met VORM Bouw via telefoonnummer 010 642 13 00 of maak een melding op de website van VORM. Link opent een externe pagina.
Bekijk ook de pagina over dit gebouw op de website van VORM: Vorm.nl/koer. Link opent een externe pagina.
Eén van de projecten langs de Laan op Zuid is het plan voor 200 nieuwe woningen en voorzieningen. Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld en maakt de nieuwbouw mogelijk van één bouwblok met in totaal maximaal 200 woningen en met in de plinten aan de Laan op Zuid en de 2e Rosestraat commerciële en maatschappelijke voorzieningen.
Bent u benieuwd naar de uitgangspunten voor de nieuwbouw? Stuur dan een e-mail met uw verzoek om de 'NVU blok T' te ontvangen naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Aanleg van parkjes, groene dijkzone, buitenruimte voor spelen en verblijven.
Uitvoeringsperiode in Parkstad is 2023–2025 (gefaseerd), daarna wordt nog een stukje in Tweebosbuurt afgerond.
Aan de kruising van de Laan op Zuid met de Rosestraat ontwikkelt AM het project Imagine. Het complex bestaat uit 295 woningen (appartementen en compacte stadswoningen), waarvan 162 koop- en 133 vrije sector huurwoningen, zowel in het midden als hogere segment. De woningen zijn verdeeld over laagbouw en twee hoge woontorens. In de plint kunnen ondernemers terecht. De bouw start in 2021. De woningen worden in de tweede helft van 2024 opgeleverd.
Bekijk de website Imagine-rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Renovatie kruising 2e Rosestraat / Laan op Zuid / Colosseumweg, werkzaamheden tot eind 2024. Bouw huur- en koopwoningen Colosseum- en Roseplot. Bouwperiode 2023–2027.
Kijk voor meer informatie ook op www.rotterdam.nl/roseknoop en www.feyenoord-city.nl. Link opent een externe pagina.
Op de plattegrond hieronder ziet u welke projecten er in Parkstad zijn. De cijfers op de afbeelding verwijzen naar het project met hetzelfde cijfer.
Meer informatie
Heeft u een vraag over de ontwikkeling van Parkstad? Stuur dan een e-mail naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u interesse in de woningen, dan kunt u uw vraag het beste stellen via de website van het betreffende nieuwbouwproject.