Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 11 min

Parkstad

Aan beide kanten van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en de wijk Feijenoord wordt Parkstad ontwikkeld. Parkstad wordt de verbinding tussen Oost en West en vormt een mooie entree naar de rest van Zuid.

Door het ontwikkelen van een leefomgeving voor diverse doelgroepen behoort de locatie bij het toekomstige, steeds grotere, centrum van Rotterdam. Een mooie stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen. Het woningbouwprogramma bestaat uit nieuwbouwprojecten waaronder Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Naast woningen komen er ook voorzieningen, zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid.

Nieuws en werkzaamheden

Er wordt op dit moment veel gebouwd in de Afrikaanderwijk. De woningen en gebouwen in aanbouw hebben elektriciteit, water en riolering nodig. Hiervoor vinden werkzaamheden plaats in de straten rondom de Leeuwenkuil, het gebied tussen de Brede Hilledijk, Paul Krugerstraat en Jacominastraat. De komende weken werken er meerdere partijen aan de Paul Krugerstraat en Brede Hilledijk. Deze straten zijn daardoor op sommige momenten niet met de auto bereikbaar.

Paul Krugerstraat

Om de overlast te beperken werken er tot ongeveer 4 december 2022 zes bedrijven tegelijk rondom de Paul Krugerstraat. Daarom wordt de Paul Krugerstraat, tussen de Laan op Zuid en de Jacominastraat, in twee richtingen afgesloten voor het autoverkeer. Voor voetgangers en fietsers blijft de straat wel open. De afsluiting geldt niet voor bouwverkeer. Zo voorkomen we dat het bouwverkeer door de wijk gaat rijden. Om de veiligheid te garanderen worden verkeersregelaars ingezet. Ook op 10 en 11 december wordt de Paul Krugerstraat afgesloten voor autoverkeer.

Brede Hilledijk

Van 21 november tot en met 4 december 2022 vinden er ook verschillende werkzaamheden plaats aan de Brede Hilledijk en de Laan op Zuid. Dit is onder andere werk aan de waterleiding en elektriciteitskabels. Op sommige momenten worden er verkeersregelaars ingezet. Voor fietsers en voetgangers blijft de weg open. De Brede Hilledijk wordt voor autoverkeer tijdens een weekend in beide richtingen afgesloten. Meer informatie hierover komt op borden langs de weg te staan. Ook wordt er binnenkort extra verlichting aangebracht bij de inrit naar de bouwplaatsen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat het fietspad beter verlicht is voor het bouwverkeer.

Huis op Zuid

Voor het Huis op Zuid, het nieuwe zwem-, sport- en woongebouw tussen de Paul Krugerstraat, (Brede) Hilledijk en Laan op Zuid, bouwt de aannemer (Groep van Roey) snel door. Wanneer er hoger wordt gebouwd, is er altijd extra aandacht voor veiligheid. Daarom past de aannemer de bouwplaats binnenkort aan. Ze hebben daarvoor een deel van het voet- en fietspad langs de Brede Hilledijk en Laan op Zuid nodig. Er wordt dan een aangepaste route voor voetgangers en fietsers aangelegd langs de bouwplaats. De weg blijft voor voetgangers en fietsers open. Dit werk vindt waarschijnlijk in december plaats.

Jacominastraat

Deze week startte er ook werk in de Jacominastraat. De werkzaamheden duren tot 4 december. Het werk is nodig om de bouwplaatsen op de waterleiding aan te sluiten. Ook gaat Heijmans huisaansluitingen op het riool maken voor de nieuwe woningen. De straat is gedeeltelijk afgesloten voor autoverkeer. Via borden in de straat wordt meer informatie gegeven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur ons dan een e-mail via afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Projectontwikkelaar VORM is gestart met de bouw van KOER. Dit project bestaat uit een aantal woongebouwen waar in totaal ruimte is voor 168 gezinnen. Het wordt gebouwd op het open terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk. KOER krijgt woningen voor gezinnen, starters en ouderen. Het aanbod bestaat uit appartementen, herenhuizen, parkwoningen en atelierwoningen. Dinsdag 6 september 2022 was er een feestelijk start bouw moment op de bouwplaats. Hierbij waren tientallen genodigden, toekomstige bewoners en de wethouder aanwezig.

'KOER bewijst dat duurzaam wonen in een groene omgeving in de stad prima mogelijk is. In de wijk is een grote vraag naar verschillende type woningen van mensen die willen doorstromen. Dit project maakt dat mogelijk. Ouderen die een appartement met lift willen, starters die op zichzelf willen wonen en gezinnen die op zoek zijn naar een woning met buitenruimte. Mooi aan dit project verder is de gezamenlijke binnentuin waar kinderen veilig kunnen spelen en er ruimte is voor ontmoeten', zegt Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen van Rotterdam.

Woongebouw met groen karakter

KOER krijgt twee gezamenlijke ruimten en een gezamenlijke binnentuin, dit zorgt voor ontmoetingen en een oase van rust in Rotterdam. Op de eerste verdieping komt ook een groot (marathon)balkon voor bewoners, met zicht op de Laan op Zuid. Ondergronds kunnen zij parkeren op één van de 77 parkeerplekken en vinden bewoners deelvervoer. Naast koopwoningen krijgt KOER ook 89 huurwoningen in de middeldure en hogere prijscategorie. Het ontwerp van KOER is duurzaam, zo is er veel rekening gehouden met laag energiegebruik en met de te gebruiken materialen.

Er is nog een aantal koopwoningen beschikbaar. Belangstellenden kunnen op diverse data terecht in het informatiecentrum. Kijk voor meer informatie op de website Vorm.nl/koer.

In en rondom de Leeuwenkuil, het open gebied tussen de Brede Hilledijk, Paul Krugerstraat en Jacominastraat, zijn sinds 2021 veel werkzaamheden bezig. Samen met verschillende bedrijven werkt gemeente Rotterdam hier aan nieuwbouwprojecten: De Kuil (woningen en voorzieningen), OBS Nelson Mandela (basisschool), Huis op Zuid (woningen, sporthal, zwembad en horeca), Overhoeks (woningen en waarschijnlijk kleine horeca) en KOER (woningen). Meer over deze projecten leest u onder het kopje Projecten op deze webpagina.

Werk in uitvoering

Op dit moment wordt er volop gebouwd aan Huis op Zuid, zowel het sport/zwem gedeelte als het woongedeelte. Om het bouwen langs de toekomstige gevel mogelijk te maken is de stoep tijdelijk niet in gebruik en worden fietsers en voetgangers via het fietspad en de berm omgeleid. Ook bij De Kuil zijn de eerste echte bouwwerkzaamheden van start, fase 3 van dit project is inmiddels in verkoop gegaan. Overhoeks bouwt door en gaat de komende maand de hoogte in. Het werk voor OBS Nelson Mandela is nog niet gestart, in juni is een aannemer geselecteerd die na de zomer kan starten met bouwen.

Overlast

Bij ingrijpende werkzaamheden op de bouwplaatsen, zoals heien en damwanden trekken, zal elke bouwer met direct omwonenden contact opnemen. Dit om bijvoorbeeld vooropnames in te plannen of te informeren over de duur van de werkzaamheden. Bij overlast van een specifieke bouwplaats kunt u contact opnemen met de bouwer, de contactgegevens vindt u verderop op deze pagina. Weet u niet precies van welke bouwplaats u overlast ervaart? Neem dan contact op via afrikaanderwijkso@rotterdam.nl.

De afgelopen periode zijn de meeste zand/grond werkzaamheden afgerond. Ook is een nieuw riool in de Jacominastraat aangelegd.

Bouwverkeer

Samen met de bouwers wordt zo veel als mogelijk gezorgd voor een goede bereikbaarheid van de Afrikaanderwijk. Door op deze manier te werken hoeft het bouwverkeer niet verder de Afrikaanderwijk in. De bouwers en de gemeente zetten zich volledig in om de wijk zo goed als mogelijk veilig en bereikbaar te houden.

Projecten

Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat. Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het biedt huidige en (toekomstige) bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen.

Omwonenden

Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met Ben Lotry, senior projectleider bij Groep van Roey nv, bereikbaar via telefoonnummer +32 478 328 843 of e-mail ben.lotry@vanroey.pro.

Bekijk ook de pagina Huis op Zuid.

In de Leeuwenkuil worden door Heijmans Vastgoed 226 woningen gerealiseerd, waaronder 76 huurwoningen in het middensegment. Het project omvat eengezinswoningen, appartementen en commerciële ruimten. Er komt een parkeergarage voor auto's onder de bouwblokken en collectieve fietsenbergingen. De buitenkant van 'De Kuil' oogt als een stedelijk blok en het heeft een landschappelijk binnengebied. Dit groene hart is ook ontworpen voor sociale verbinding: bewoners en buurtgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten.

Omwonenden

De bouwwerkzaamheden vinden plaats vanaf mei 2022 tot en met halverwege 2025. De werkzaamheden worden in principe uitgevoerd op werkdagen tussen 7.00 uur en 16.00 uur.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden van het project 'De Kuil' maakt Heijmans gebruik van de BouwApp. Via deze app voor uw mobiele telefoon of tablet brengen zij u direct op de hoogte van werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Daarnaast kunt u makkelijk contact met Heijmans opnemen als u vragen of opmerkingen heeft over de werkzaamheden. De BouwApp is als volgt op uw mobiele telefoon of tablet te downloaden:

  • Ga naar de appstore op uw apparaat om de app gratis te downloaden.
  • Zoek in de app naar 'De Kuil'.
  • Open het project en klik op 'volgen'.
  • Selecteer betreffende doelgroep, bijvoorbeeld omwonende.

Heeft u liever dat zij u per post of e-mail informeren, stuur dan uw naam en adresgegevens naar info@wonenindekuil.nl.

Contact opnemen over dit project is mogelijk via de BouwApp of neem contact op met de contactpersoon Rens Buurman via e-mail info@wonenindekuil.nl of telefoonnummer 010 266 28 00.

Bekijk de website Wonenindekuil.nl.

Overmaas bestaat uit deelprojecten Overture, Overtuin, Overmaat en Overhoeks. De nieuwbouwwoningen komen tot stand via zelfbouw (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - CPO) en worden gebouwd tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk. Het project bestaat in totaal uit 120 woningen in het hogere segment. De eerste drie projecten zijn inmiddels nagenoeg gereed. Inmiddels is het vierde project Overhoeks in de verkoop, bestaande uit 47 appartementen en 8 eengezinswoningen.

Omwonenden

De bouwwerkzaamheden vinden plaats van december 2021 tot en met halverwege 2023. De werktijden zijn van 6.45 uur tot 17.00 uur en soms op zaterdag.

Bij vragen kunt u mailen naar bouw@gebr-verschoor.nl of bellen naar 010 416 92 11.

Bekijk de website Overmaas-wonen.nl.

Openbare Basisschool Nelson Mandela heeft op dit moment twee locaties in de Afrikaanderwijk. In de toekomst gaan de twee locaties samen in een nieuw schoolgebouw in De Leeuwenkuil. De bouw start naar verwachting in mei 2022 en duurt tot augustus 2023. Het is de bedoeling dat de school in het schooljaar 2023/2024 gebruik maakt van het gebouw.

Bekijk de website OBSnelsonmandela.nl.

Gemeente Rotterdam, stichting BOOR en Hogeschool Rotterdam willen een nieuw schoolgebouw realiseren. Het is een unieke samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs. En een mooie aanvulling op het onderwijsaanbod op Zuid. In het nieuwe gebouw komen opleidingen van de Hogeschool Rotterdam én een nieuwe school voor havo en vwo. De locatie van het nieuwe gebouw is op het huidige Spoorweghavenplein, omringd door de Laan op Zuid, het Zuiderspoorpad, de Zuiderspoorstraat en Hillekopplein.

Bekijk de pagina Onderwijslocatie Laan op Zuid.

Projectontwikkelaar VORM bebouwt het lege stuk grond tussen Laan op Zuid en Hilledijk. Het bouwproject heet KOER en krijgt 168 huur- en koopwoningen in de midden en hogere prijsklasse. Het wordt een opvallend gebouw dat bestaand uit meerdere bouwdelen. Bij de ontvangstruimte komt ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Verder komt er een gezamenlijke binnentuin waar bijvoorbeeld kinderen veilig kunnen spelen. In de parkeergarage komt een zogenoemde mobiliteitshub. Hier kunnen bewoners elektrische vervoersmiddelen huren en met elkaar delen. De bouw startte in mei 2022. De oplevering van de eerste woningen wordt verwacht in 2023.

Omwonenden

De bouwwerkzaamheden vinden plaats van mei 2022 tot en met eind 2024. De werktijden zijn in de meeste gevallen van 7.00 uur tot 19.00 uur.

Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met VORM Bouw via telefoonnummer 010 642 13 00 of maak een melding op de website van VORM.

Bekijk ook de pagina over dit gebouw op de website van VORM: Vorm.nl/koer.

Eén van de projecten langs de Laan op Zuid is het plan voor 200 nieuwe woningen en voorzieningen. Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld en maakt de nieuwbouw mogelijk van één bouwblok met in totaal maximaal 200 woningen en met in de plinten aan de Laan op Zuid en de 2e Rosestraat commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

Bent u benieuwd naar de uitgangspunten voor de nieuwbouw? Stuur dan een e-mail met uw verzoek om de 'NVU blok T' te ontvangen naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Woningcorporatie Vestia bouwt op de hoek van de Hilledijk en de Putselaan, een complex met 137 sociale huurwoningen. De bewoners van de Tweebosbuurt hebben voorrang op deze woningen. Architectenbureau LEVS maakte een ontwerp in drie delen met een diversiteit aan woningen: een toren en een galerijblok met twee- en driekamerappartementen voor kleinere huishoudens. De eengezinswoningen met 4, 5 of zelfs 6 kamers én een tuin of terras bieden ruimte aan grotere gezinnen. De woningen worden aangesloten op net stadsverwarmingsnet en krijgen geen gasaansluiting. De nieuwe woningen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 klaar.

Bekijk ook de pagina over de Tweebosbuurt.

Aan de kruising van de Laan op Zuid met de Rosestraat ontwikkelt AM het project Imagine. Het complex bestaat uit 295 woningen (appartementen en compacte stadswoningen), waarvan 162 koop- en 133 vrije sector huurwoningen, zowel in het midden als hogere segment. De woningen zijn verdeeld over laagbouw en twee hoge woontorens. In de plint kunnen ondernemers terecht. De bouw start in 2021.

Bekijk de website Imagine-rotterdam.nl.

Het Remisehof is een van de grootste woningbouwprojecten binnen het gebied Parkstad. Gelegen aan de Laan op Zuid, vormt het een belangrijke schakel tussen de Kop van Zuid en Afrikaanderwijk. De nieuwe, comfortabele woningen vormen een groot contrast met vroeger. Toen trams en bussen hier op hun volgende rit en overslag plaatsvond van de scheepvaart naar de trein. Fase 1 is inmiddels opgeleverd en bestaat uit de bouwblokken 'De Remise' en 'De Spoorweghaven' waar 137 vrije sector huurwoningen en 36 koopwoningen deel van uitmaken. Een uniek onderdeel van het project zijn de afgesloten parkeergarage en de grote, gemeenschappelijke en groene binnentuinen. Fase 2 is in de zomer van 2020 gestart en bestaat uit het bouwblok 'Het Spuikanaal' met 79 koopwoningen en appartementen.

De Machinistenhof is gelegen aan het spoorweghavenpark in de geliefde wijk Kop van Zuid - Entrepot. Het twee fasen project telt in totaal 61 woningen waaronder stadswoningen, herenhuizen en huurappartementen in de middencategorie. Met een afgesloten binnenterrein en directe ligging aan het Spoorweghavenpark is de Machinistenhof ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over de ontwikkeling van Parkstad? Stuur dan een e-mail naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Heeft u interesse in de woningen, dan kunt u uw vraag het beste stellen via de website van het betreffende nieuwbouwproject.