Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Niet in het riool

Er zijn 3 dingen die u door de wc mag spoelen: poep, plas en wc-papier. Andere dingen, zoals schoonmaakdoekjes, billendoekjes, mondkapjes, handschoenen, kattenbakgrit, olie en (frituur)vet mag u niet doorspoelen. Op deze pagina leest u waarom dit niet mag en wat u er dan wel mee moet doen.

We hebben regelmatig last van vastlopende pompen in de rioolgemalen, doordat er spullen in het riool komen die er niet thuishoren. Vooral schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, babydoekjes en (frituur)vet zorgen voor grote problemen in de riolering van Rotterdam. De doekjes lossen niet op en vormen een bal in de rioolpompen, waardoor deze vastlopen. En als vet of olie in contact komt met koud water, wordt het een grote klont. Daardoor blijft het aan de rioolbuizen kleven en zorgt het voor verstopping in de rioolbuizen. Het vuile rioolwater kan dan niet wegstromen.

Niet alleen het riool kan verstoppen als u de verkeerde spullen doorspoelt. U loopt ook risico dat uw gootsteen niet meer goed doorspoelt of uw toilet overstroomt.

Medicijnen en chemisch afval

Ook medicijnen en chemisch afval, zoals motorolie, verf en terpentine en wasbenzine, horen niet thuis in het riool. Ze kunnen ervoor zorgen dat de riolering minder goed functioneert en zorgen ervoor dat er extra inspanning nodig is om het afvalwater schoon te maken. Bovendien kunnen bepaalde chemische stoffen in het riool voor explosiegevaar zorgen. Ze zijn dus levensgevaarlijk.

Deze stoffen kunnen ook in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat is niet alleen slecht voor planten en dieren, maar ook voor uzelf.

Waar laat ik het afval dan wel?

Huishoudelijk afval kunt u altijd bij het restafval gooien. Om uzelf eraan te herinneren dat u producten als schoonmaakdoekjes, billendoekjes, maandverband, tampons en luiers niet door het toilet mag spoelen, kunt u een prullenbak naast het toilet of in de babykamer zetten.

(Frituur)vet en olie gooit u niet weg, maar levert u in. Dit doet u op de volgende manier:

  • Wacht tot het vet is afgekoeld.
  • Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Dit gaat het makkelijkst met een trechter.
  • Sluit de verpakking goed af.
  • Lever de verpakking in bij het dichtstbijzijnde milieupark of een vetinzamelpunt.
  • Medicijnen die u niet meer gebruikt levert u in bij uw apotheek.

Chemisch afval levert u op dezelfde manier in als frituurvet en olie. Vang de stof op in een fles of verfblik en lever het in bij een milieupark.

Meer informatie

Kijk voor een compleet overzicht van wat er wel en niet in het riool thuishoort op de website van RIONED. Dit is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland.