Kwaliteitsborging en bijzondere lokale omstandigheden
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Dit kan betekenen dat u een kwaliteitsborger in moet schakelen. De kwaliteitsborger moet controleren of er bijzondere lokale omstandigheden zijn om rekening mee te houden, zodat het bouwplan aan de regels voldoet.
Een bodemwarmte interferentiegebied is een gebied waar al meer installaties met bodem energie zijn gemaakt, die elkaar zouden kunnen beïnvloeden.
Open bodemenergiesystemen of Warmte- koudeopslag (Wko) zijn bodemenergiesystemen die de warmte of kou gebruiken die van nature aanwezig is in de bodem en het grondwater. Bij deze bodemenergiesystemen worden onttrekkings- en infiltratiebronnen gemaakt. Men pompt het grondwater eerst uit de bron of zogenoemde aquifer omhoog. Dan gebruikt brengt men het grondwater voor verwarming en of verkoeling. Daarna gaat het weer terug in de bodem.
Bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar (+/-150 m) staan, kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond. Hierdoor kunnen energiesystemen elkaar positief of negatief beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk om te bepalen of er sprake is van een interferentiegebied in de directe omgeving. Dit kunt u zien via de WKO-bodemenergietool. Link opent een externe pagina.
De WKO-bodemenergietool laat zien of op een locatie open- of gesloten bodemenergiesystemen nodig zijn. De tool geeft ook aan of er verboden en beperkingen gelden en of er aandachtspunten zijn.
De applicatie geeft voor alle omgevingsbelangen aan of ze aanwezig zijn en wat de gevolgen ervan zijn voor open- of gesloten ondiepe bodemenergiesystemen. De WKO-bodemenergietool is niet bedoeld als vervanging van een haalbaarheidsonderzoek om een nieuw bodemenergiesysteem aan te leggen. Hiervoor zijn meer gegevens nodig.
Op Infomil.nl. Link opent een externe pagina vindt u hier meer informatie over.
Bij bodemsamenstelling bedoelen we de materialen waaruit een bodem bestaat en hun onderlinge verhouding (fracties of procenten). Soms ook aangegeven met de korrelgrootteverdeling. De bodemsamenstelling is van invloed op de constructie van het te bouwen bouwwerk.
Een onderzoek naar de bodemsamenstelling is altijd verplicht. Deze bodemsamenstellingen hebben invloed op het te bouwen bouwwerk:
- Sterk wisselende draagkracht van de ondergrond
- Kleilagen in de ondergrond waardoor heien van prefab palen moeilijker is of voorboren noodzakelijk maakt
- Watervoerende lagen in de ondergrond die een risico kunnen vormen bij grondgevormde funderingspalen
- Resten van funderingen of andere materialen in de bodem die de manier van funderen kunnen beïnvloeden
- Specifieke funderingsconstructies van aangrenzende bouwwerken die effect hebben op de fundering van een te bouwen bouwwerk.
Meer informatie vindt u via het Funderingsloket. Bouwdossiers en informatie over bouwtekeningen vraagt u op via het Stadsarchief. Link opent een externe pagina.
Houd altijd rekening met risico’s uit de directe omgeving, zoals explosiegevaar en het vrijkomen van giftige stoffen. Hiermee kunt u het bestrijden van rampen en zware ongevallen voorkomen of beperken.
De Risicokaart. Link opent een externe pagina laat de risico’s in de omgeving op straatniveau zien. Bijvoorbeeld de kans op een overstroming of een ongeval met gevaarlijke stoffen. Is er sprake van een risico waar het gaat om externe veiligheid? Dan moet u daar in de bouw- en gereedmelding en tijdens de bouw aandacht aan geven. De risicokaart is opgenomen in de Atlas Leefomgeving. Link opent een externe pagina.
Op de Bommenkaart staan locaties waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat daarbij om niet ontplofte munitie en vliegtuigbommen, ook wel blindgangers genoemd.
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan de eisen voor geluid bij bouwwerken. Is er sprake van een verhoogde geluidbelasting, dan zijn extra voorzieningen nodig. Aan de hand van een rapportage moet u inzichtelijk maken welke voorzieningen nodig zijn om te voldoen aan de voorschriften.
In het Omgevingsplan met de bijlagen akoestisch onderzoeksrapport en besluiten staan de waarden voor de hogere geluidbelasting. In het bouwplan moet u hiermee rekening houden. Bekijk het omgevingsplan om na te gaan of op of in de buurt van de locatie sprake is van hogere geluidbelasting. Het omgevingsplan kunt u raadplegen via het Omgevingsloket. Link opent een externe pagina.
Een bodemonderzoek is nodig om te kijken of er schadelijke stoffen in de grond of in het grondwater zitten. Dit gebeurt voordat er gebouwd mag worden. Het kan gevolgen hebben voor de ingebruikname van het bouwwerk (artikel 22.31 van het Omgevingsplan Rotterdam).
Bij het bouwen van een bouwwerk kan bodemverontreiniging voorkomen. Als de bodem verontreinigd is, mag er niet zomaar worden gebouwd. Om dit te kunnen bepalen, moet u de kwaliteit van de bodem (laten) onderzoeken.
U kunt daarvoor de interactieve kaart van DCMR. Link opent een externe pagina raadplegen.
Daar kunt u bijvoorbeeld op zien:
- Of er al onderzoekgegevens bekend zijn van een stuk grond binnen de gemeente.
- Of er bekend is dat er een ondergrondse brandstoftank ligt of heeft gelegen.
Als de openbare bluswatervoorziening niet dichtbij genoeg is, of de capaciteit ervan is onvoldoende, dan moeten de rechthebbenden op een terrein of bouwwerk zelf voor een goede bluswatervoorziening zorgen. Zowel de bluswatervoorziening als de bereikbaarheid voor de brandweer en andere hulpdiensten moeten zijn geregeld. Betrek daarom de Brandweer en de instelling die voor het bluswater zorgt.
In Rotterdam gelden er eisen voor de auto en de fiets. Die eisen zijn opgenomen in de Beleidsregeling Parkeernormen auto en fiets gemeente Rotterdam 2022. Link opent een externe pagina. Dit instrument helpt om het aantal auto- en fietsparkeerplaatsen te bepalen bij ontwikkelingen waarvoor een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit voor het bouwen, het gebruiken van gronden of bouwwerken nodig is.
Met de rekentool Parkeereis. Link opent een externe pagina kunt u alvast het aantal auto- en fietsparkeerplaatsen berekenen.
Het aansluiten op een collectief warmtenet is goed voor de energieprestatie van een gebouw. De energieprestatie geeft aan hoeveel energie een gebouw jaarlijks verbruikt. U krijgt dan een gunstige BENG-berekening (Bijna Energie Neutraal Gebouw).
Tot 1 januari 2024 was de aansluitplicht geregeld in artikel 9.2, lid 12 van het Bouwbesluit 2012. Met ingang van de Omgevingswet valt de aansluitplicht op warmtenetten onder de regels van (het tijdelijke deel van) het omgevingsplan van Rotterdam.
De bepalingen over de aansluitplicht vindt u op: Ik wil (ver)bouwen, wat nu?. Link opent een externe pagina
Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten moeten voor de stad worden behouden. Dit geldt ook voor beschermde monumenten. Daar moet voorzichtig en met aandacht mee worden omgegaan. Dat geldt ook voor situaties waarbij in de directe omgeving van de bouwlocatie gevaarlijke objecten staan, zoals bouwvallen.
Wit u weten of er sprake is van een monument? Kijk dan op Gis.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Door de omgeving te verkennen, kunt u zien of in de buurt van de bouwlocatie, op het stuk grond ernaast, een bouwval staat. Vooronderzoek rond de bouwlocatie is verplicht. Meestal bestaat hier geen kaartmateriaal van.
Vanaf 2005 geldt in Nederland het voorzorgbeleid. Dat betekent dat de Rijksoverheid niet wil dat er nieuwe hoogspanningslijnen komen dichtbij woningen, scholen en kinderdagverblijven. Andersom is het ook niet de bedoeling om in de buurt van hoogspanningslijnen nieuwe woningen, scholen en kinderdagverblijven te bouwen.
Het RIVM beheert een kaart met de Nederlandse bovengrondse hoogspanningslijnen. Op de Netkaart. Link opent een externe pagina staat voor elke hoogspanningslijn of deel daarvan de breedte van de geschatte magneetveldzone. De zones staan in het omgevingsplan. Daarbij is aangegeven binnen welke afstand beperkingen gelden en wat deze beperkingen inhouden.
In de grond kunnen leidingen liggen waar u rekening mee moet houden, zoals leidingen voor gas en voor water.
Het kan ook zijn dat u een leidingenvergunning nodig heeft. Meer informatie daarover vindt u op Leidingvergunning aanvragen.
Het bouwen in de buurt van (voormalige) gas- of oliewin-locaties kan voor risico’s zorgen. Daar moet u ook iets mee doen. Op de kaart van de NAM. Link opent een externe pagina kunt u controleren of u in de buurt van een gas- of oliewin-locatie gaat bouwen.
Bijzondere windbelasting is de kracht die de wind uitoefent op een voorwerp. Het gaat dan om de windkracht op een bouwwerk door andere bouwwerken in de directe omgeving. Als er sprake is van hoogbouw in de directe omgeving moet er in uw bouwplan altijd rekening houden met deze windbelasting. Dan moet eerst onderzoek worden gedaan naar de gevolgen hiervan voor het te bouwen bouwwerk.
Voor de veiligheid van het vliegverkeer kunnen er beperkingen gelden voor het bouwen als er aanvliegroutes van vliegtuigen in het gebied liggen.
Meer informatie vindt u op Luchtverkeersleiding Nederland. Link opent een externe pagina.
Bij nieuwbouw van onder andere woningen langs het spoor is onderzoek nodig naar trillingen door voorbijrijdende treinen.
Meer informatie vindt u op Nieuwbouw langs het spoor beschermen tegen trillingen | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl). Link opent een externe pagina.
Particulieren zijn op eigen terrein in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de verwerking van hemelwater. Als u het hemelwater niet op eigen terrein kunt verwerken, mag u het aan de gemeente aanbieden.
Meer informatie vindt u op Regelgeving hemelwater.
Wilt u gaan bouwen? Dan moet u voor het actuele straatpeil langs bij de Uitgiftepeilencommissie van de gemeente: uitgiftepeilen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Het straatpeil voor een bouwwerk waarvan de hoofdtoegang direct aan de weg ligt, is de hoogte van de weg op de plaats van de hoofdtoegang.
- Het straatpeil voor een bouwwerk waarvan de hoofdtoegang niet direct aan de weg ligt, is de hoogte van het terrein op de plaats van de hoofdtoegang als de bouw klaar is.
Informatie over het straatpeil vindt u via de GIS informatie van de gemeente Rotterdam op Gis.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina, onder het thema Uitgiftepeilen. Vervolgens kiest u het subthema Peilenkaart Rotterdam (Theoretische uitgifte straatpeilen). De uitgiftepeilencommissie checkt altijd eerst of het straatpeil nog geschikt is voor de bouwplannen.