Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Funderingsloket

Bent u eigenaar van een woning die gebouwd is voor het jaar 1970? Dan is de kans groot dat uw huis op een houten fundering staat. Het is belangrijk om te weten of die fundering nog goed en veilig is. Daarom kunt u dat laten onderzoeken.

Een fundering van een huis zit onzichtbaar onder de grond. De fundering draagt uw woning. Vroeger werden huizen vaak gebouwd op houten heipalen. Dan gaat het meestal om huizen die gebouwd zijn voor 1970. Het is belangrijk om te weten of uw houten fundering nog goed en veilig is. Want als de fundering uw woning niet meer kan dragen, dan kan uw woning schade krijgen. Uw woning kan zelfs instorten. De gemeente Rotterdam vindt het daarom belangrijk dat u weet of de fundering van uw huis goed is of slecht.

Informatie en hulp

In Rotterdam staan ongeveer 120.000 woningen op houten heipalen. Daarom heeft de gemeente Rotterdam het Funderingsloket. U kunt daar al uw vragen stellen over problemen met de fundering.

U kunt de fundering van uw woning laten onderzoeken. Om woningeigenaren te helpen, geeft de gemeente Rotterdam daar subsidie voor. Maar die subsidie krijgt u alleen als u het funderingsonderzoek samen met uw buren laat doen.

Uit het onderzoek kan komen dat de fundering erg slecht is. Dan is het verstandig die snel te laten herstellen. U wilt toch goed en veilig blijven wonen. Funderingsherstel kost veel geld. Het kan gebeuren dat u hiervoor geen geld kunt lenen bij uw eigen bank. Dan kan een funderingslening van het fonds Duurzaam Funderingsherstel u misschien helpen.

Duik in je fundering

De gemeente heeft ook de website duikinjefundering.nl. Link opent een externe pagina gemaakt. Hierop staat veel informatie over houten paalfunderingen, funderingsonderzoek en funderingsherstel. Op die website kunt u zelf een postcodecheck doen en uw adres opzoeken op de Funderingskaart. Zo kunt u zelf al veel informatie over uw eigen woning vinden. U vindt er ook filmpjes met meer uitleg over funderingsherstel.

Meer informatie

Hebt u een vraag? U kunt het Funderingsloket e-mailen op funderingsloket@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. We reageren binnen 5 werkdagen.

Hebt u een vraag over een bepaalde woning? Schrijf dan het adres en huisnummer erbij in het onderwerpveld van uw e-mailbericht.