Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Huis op Zuid

Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat. De bouw is inmiddels gestart.

Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen.

Nieuw zwem- en sportgebouw

In Huis op Zuid komt een nieuw sportcentrum, waar de naam nog van wordt gekozen. Het sportcentrum bestaat uit een zwembad, met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. De sportaccommodatie blijft in eigendom van de gemeente. Sportbedrijf Rotterdam huurt en exploiteert het.

Woningen en voorzieningen

De 50 meter hoge woontoren wordt ontwikkeld door Synchroon B.V. en ook ontworpen door Koen van Velsen architecten. Het gaat om 104 huurappartementen in het middensegment. In dit deel van het gebouw is ook ruimte voor horeca.  Synchroon Woonfonds gaat de woningen verhuren.

Woontoren kruising Brede Hilledijk en Laan op Zuid
Foto: Koen van Velzen Architecten
Ingang van het sportcentrum
Foto: Koen van Velzen Architecten

Planning

De bouw is inmiddels van start gegaan. De oplevering van het sportcomplex staat gepland voor het einde van 2023. Het wordt daarna verder ingericht en het kan dan begin 2024 feestelijk worden geopend. Ook het woongedeelte is begin 2024 klaar.

Vragen en antwoorden

Het nieuwe gebouw is belangrijk voor Rotterdam Zuid. Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid betere mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen. Ook het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) is betrokken bij de plannen.

Op de plek van het huidige Afrikaanderbad komen in de toekomst waarschijnlijk nieuwe woningen. De plannen hiervoor zijn nog niet gemaakt. Binnenkort wordt de buurt gevraagd om hierover mee te denken. Over de toekomst van da Afrikaanderhal is nu nog niets bekend. Mogelijk wordt dit gebouw door een andere organisatie in gebruik genomen.

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd. Het gebouw bestaat uit veel duurzame materialen en voorzieningen om het energieverbruik laag te houden. De sporthal, het zwembad en de horeca krijgen een eigen sfeer, identiteit en kleuraccenten.

De woontoren bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen. Door de bouw van deze woontoren komen er meer verschillende soorten woningen in de Afrikaanderwijk.

De woningen worden verhuurd in de middeldure huurcategorie. Er wordt meegewerkt aan een pilot waarbij een deel van de woningen met voorrang kunnen worden toegewezen aan essentiële beroepen voor de stad: onderwijzers, zorgverleners en politieagenten.

De verhuur verloopt via Synchroon Woonfonds. Op dit moment is het nog niet mogelijk om u in te schrijven voor een woning. Begin 2023 wordt bekend hoe de verhuur gaat verlopen.

Meer informatie

De woningen worden door Synchroon B.V. ontwikkeld. Heeft u hier vragen over stuur dan een e-mail naar info@huisopzuid.nl.

De sportfaciliteiten worden door de gemeente ontwikkeld. Heeft u hier vragen over stuur dan een e-mail naar HuisopZuid@rotterdam.nl.

Voor alle overige vragen over bouwontwikkelingen binnen dit gebied (Parkstad) kunt u een e-mail sturen aan afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.