Zorgdichtbij wonen
Gepubliceerd op: 16-02-2017
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zorgdichtbij-wonen/
Ga naar de hoofdinhoud

Heeft u ondersteuning nodig om zelfstandig te (blijven) wonen? Of bent u dakloos? Kijk welke hulpvraag bij u past en welke mogelijkheden er zijn.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Regelhulp

De Rijksoverheid heeft de website regelhulp.nl die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.

Jongeren van 18 tot en met 26 jaar: het Jongerenloket helpt

Ben je een Rotterdammer van 18 tot en met 26 jaar? Heb je een vraag over wonen? Dan ben je welkom bij het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam.

Vragen en antwoorden bij (zelfstandig) wonen

Ouderen of mensen met een beperking die zelfstandig willen (blijven) wonen, hebben een aantal dingen nodig. Een geschikte woning, mensen die kunnen ondersteunen en voorzieningen in de wijk. De gemeente Rotterdam werkt hieraan met zorgaanbieders, welzijnsinstellingen, woningbouwverenigingen en zorgverzekeraars.

De mogelijkheden en voorzieningen verschillen per gebied. De Vraagwijzer kan u meer vertellen over de mogelijkheden in uw gebied.

Het is verstandig om te bekijken of er aanpassingen in uw woning nodig zijn. Daarmee voorkomt u problemen en verbetert uw wooncomfort.

Wat kunt u zelf doen?

 • Zorg voor goede verlichting bij de voor- en achterdeur. U kunt zien waar u loopt en wie er voor de deur staat.
 • Hang een rookmelder op elke verdieping. Er zijn ook brandmelders die u een melding geven via de smartphone.
 • Maak uw trap veilig. Een kleine aanpassing kan voor veiligheid zorgen, bijvoorbeeld een extra trapleuning.
 • Zorg voor houvast bij op- en afstapjes. Denk aan een greep of beugel bij het bad of de keldertrap.
 • Installeer een thermostaatkraan in uw douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen.
 • Zorg voor een toilet op de slaapverdieping. U hoeft dan ’s nachts geen trappen te lopen.
 • Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker over de gang.

Hulpmiddelen

Soms zijn grotere aanpassingen in huis nodig. Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.

Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij huishoudwinkels zoals Action, Blokker of Marskramer. Bijvoorbeeld elastische schoenveters, douchebeugels, wandelstok, rollator en lampjes met bewegingssensoren.

Een ander huis

Soms leveren aanpassingen in huis onvoldoende resultaat op, of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het vinden van een andere woning.

 • Een nieuwe woning vindt u voornamelijk via internet. Vraag zo mogelijk hulp in uw omgeving als u dit zelf niet kunt.
 • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
 • Ook kunt u kijken op internet bij: Woonz, SOR,  en Woneninrotterdam.nl
 • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda.nl. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
 • U kunt ook woonbeurzen bezoeken om erachter te komen wat voor u handig is. Zo kunt u ideeën opdoen voor uw eigen of uw toekomstige huis.

De seniorenmakelaar wil ouderen van 55 jaar en ouder meer bewustmaken over hun huidige wonen en laten nadenken of verhuizen straks nodig is. Samen met u maakt zij uw woonwens inzichtelijk. Waar nodig biedt zij ondersteuning in het maken van de stappen die nodig zijn bij een daadwerkelijke verhuizing.

Waarom een seniorenmakelaar?

Veel ouderen denken niet tijding na over hun toekomstige woonwens. Op het moment dat het wonen in de huidige woning niet meer gaat en verhuizen noodzakelijk is, is het vaak lastig om op korte termijn een geschikte woning te vinden.

Begin 2020 werd de inzet van de seniorenmakelaar Sandra Muller gestart als een éénjarige proef. De focus lag toen op Delfshaven en IJsselmonde. Sinds april 2021 is er ook een tweede seniorenmakelaar gestart; Ilse Verschelden. Met de komst van de tweede seniorenmakelaar wordt het gebied uitgebreid met Charlois en Feijenoord op Zuid, en met Centrum, Kralingen-Crooswijk en Rotterdam Noord op Noord.

De seniorenmakelaar is een gezamenlijk initiatief van de woningcorporaties Vestia, Havensteder, Woonbron, Woonstad Rotterdam, SOR, overkoepelende organisatie Maaskoepel en de gemeente Rotterdam.

Hoe contact opnemen met de seniorenmakelaar?

Bent u ouder dan 55 jaar? En heeft u behoefte aan informatie en/of advies over het zoeken naar een geschikte woning? Bijvoorbeeld:

 • Waar een geschikte woning voor u aan zou moeten voldoen.
 • Het geschikte woningaanbod in Rotterdam.

Neem dan contact op met de seniorenmakelaars Sandra Muller en Ilse Verschelden. Zij zijn bereikbaar via het e-mailadres seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl en telefonisch op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur, telefoon 010 267 64 88.

Bent u (bijna) dak- of thuisloos? Heeft u psychische en andere problemen? Dan kunt u terecht bij de gemeente. Lees op de pagina over dak- en thuisloosheid welke mogelijkheden er zijn.

U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis op orde te houden. Kan niemand in uw omgeving u daarbij helpen, dan kunt u bij de gemeente terecht. Lees er meer over op de pagina huishoudelijke hulp.

U woont zelfstandig, maar het lukt niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen. Eigenlijk heeft u iemand nodig die u weer op weg helpt.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.

Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Kunt u in uw omgeving niet goed zelfstandig functioneren door ziekte of beperking? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Sommige zijn te leen of te koop en voor andere kunt u naar de gemeente. Op de pagina hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.

Kunt u in uw eigen huis niet meer goed bewegen door een beperking of ziekte? Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. De gemeente kan u adviseren. Kijk op de pagina woningaanpassingen voor meer informatie.

Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.

Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij huishoudwinkels zoals Action, Blokker of Marskramer. Bijvoorbeeld elastische schoenveters, douchebeugels, een wandelstok, een rollator en lampjes met bewegingssensoren.

Thuistechnologie

Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen.

De Keuzegids Thuistechnologie helpt het goede technische hulpmiddelen te vinden. De gids beschrijft belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn. Daarbij geeft de gids suggesties voor technische oplossingen in huis. Van elk hulpmiddel wordt uitgelegd hoe het werkt en welke financiering hiervoor mogelijk is. De gids is beschikbaar bij de Vraagwijzers.

Bij mantelzorg neemt een persoon uit de omgeving, bijvoorbeeld een familielid of vriend, de zorg voor iemand op zich. Zorgt u voor iemand als mantelzorger of heeft u behoefte aan een mantelzorger? De gemeente kan u helpen. Bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie.

Heeft u een juridische vraag over wonen? Dan kunt u terecht bij de sociaal raadslieden. Zij kunnen u de weg wijzen in wetten, regelingen, formulieren en (overheids-) instellingen. Op de pagina sociaal raadslieden vindt u meer informatie.

Heeft u een Wmo-indicatie en wilt u uw zorg of ondersteuning veranderen, stopzetten of verlengen? Lees op de pagina Wijzigingen in zorg doorgeven hoe u dat doet.

Meer informatie

Regelhulp.nl is de website van de Rijksoverheid die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.