Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 9 min

Mantelzorg

U bent mantelzorger als u langere tijd voor iemand zorgt uit uw omgeving. Zoals een familielid, kennis, vriend of vriendin. Of als uw kind extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld door een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Mensen praten met elkaar over mantelzorg. Foto: Jan van der Ploeg.
Foto: Jan van der Ploeg.

De gemeente Rotterdam is blij dat u mantelzorger bent. Daarom doen wij ook iets voor u. We geven u als dank een cadeau. Er is ook een parkeervergunning voor mantelzorgers en u kunt hulp bij de zorg krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Mantelfoon

De Mantelfoon is een gratis telefoonnummer. Het telefoonnummer is: 0800 777 33 33. Dit telefoonnummer is altijd bereikbaar: 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Wilt u liever chatten met een medewerker? Dat kan op de website www.mantelfoon.nl. Link opent een externe pagina.

Bij de Mantelfoon kunt u al uw vragen stellen, maar ook advies en hulp krijgen. Misschien wilt u gewoon even met iemand praten, omdat u het soms zwaar vindt om mantelzorger te zijn? Bel ons gerust. We helpen u graag. 

Mantelfoon Magazine

Mantelfoon heeft een mooi magazine gemaakt, voor en door mantelzorgers. Vol met tips en leuke ideeën.

Als u de papieren versie wilt ontvangen, stuur dan een mail dan naar info@mantelfoon.nl. Link opent een externe pagina.

Cadeau voor mantelzorgers

We zijn blij dat u mantelzorger bent. We willen u graag bedanken. Daarom geven we u een cadeau. Dit noemen we het mantelzorgcadeau.

Vanaf 1 februari tot 15 december 2024 kunt u het mantelzorgcadeau aanvragen. Dit is een Rotterdampas en € 40 voor reizen met het openbaar vervoer.

Eerder kon u ook kiezen voor een cadeaubon, maar helaas is er door criminelen misbruik gemaakt van de mogelijkheid om een cadeaubon aan te vragen. Het is daarom niet meer mogelijk de cadeaubon aan te vragen. We vinden dit, net als u erg vervelend.

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Heeft de persoon voor wie u zorgt een Wlz indicatie of Wmo-beschikking? En woont hij of zij in een buurt waar betaald parkeren geldt? Dan kan hij of zij een mantelzorgparkeervergunning voor u aanvragen. Als mantelzorger parkeert u dan gratis in de buurt.

Dag van de Mantelzorg

De 'Dag van de Mantelzorg' is elk jaar op 10 november. We organiseren dan verschillende activiteiten in de buurt. Overal in Rotterdam is dan van alles te doen voor mantelzorgers, bijvoorbeeld een lunch, een film, workshops. 

Wie zorgt er voor u?

U hoeft het niet allemaal alleen te doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. 

Vragen en antwoorden