Hulp bij het huishouden
Een huishoudelijke hulp helpt u met werk in huis. Bijvoorbeeld met schoonmaken, stofzuigen en de was. Kunt u uw huis zelf niet goed schoonhouden? Lees wat u zelf kunt regelen. En wat de gemeente voor u kan doen.
Wat is huishoudelijke hulp
Wat kunt u zelf doen
Wat kan de gemeente voor u doen
Vragen en antwoorden
De Wmo-adviseur van de gemeente bepaalt samen met u welke hulp u nodig hebt. Beslist de Wmo-adviseur dat u recht hebt op hulp? Dan heet dat een indicatie. Hierin staat hoeveel uur u krijgt.
Ramen zemen binnen, vloeren stofzuigen en dweilen en het sanitair schoonmaken.
Dat zijn allemaal taken die moeten gebeuren in ruimtes die u elke dag gebruikt.
- Hebt u gekozen voor zorg in natura? Dan meldt de gemeente u aan bij de zorgaanbieder die u hebt gekozen. Deze zorgaanbieder neemt contact met u op.
- Hebt u gekozen voor een Persoonsgebonden budget (Pgb. Link opent een externe pagina)? Meld u dan aan bij de Sociale verzekeringsbank (SVB. Link opent een externe pagina). Beheert u uw Pgb niet zelf, dan kan uw Pgb-vertegenwoordiger u aanmelden.
Een Pgb-vertegenwoordiger is iemand die voor u uw Pgb-budget beheert. Ook regelt de Pgb-vertegenwoordiger de contacten met de SVB en alle administratie.
U maakt daarna eerst een zorgovereenkomst op met de zorgaanbieder die u hebt uitgekozen. De SVB en de gemeente moeten deze overeenkomst allebei goedkeuren.
Hebben zij uw zorgovereenkomst goedgekeurd? Dan maakt u met uw zorgaanbieder afspraken over de hulp die u krijgt. Daarna kunt u of uw Pgb-vertegenwoordiger de kosten van de hulp terugvragen bij de SVB.
De hulp en ondersteuning worden steeds duurder. De gemeente kan dit niet meer betalen. Strijken is ook niet noodzakelijk. En u kunt kreukvrije kleding kopen. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om de hulp bij het strijken niet meer te vergoeden.
Uw zorgaanbieder heeft een website. Daarop staan het telefoonnummer en het e-mailadres.
Ja, helaas hebben zorgaanbieders tegenwoordig regelmatig wachttijden. Dat verschilt wel per zorgaanbieder. Bel of mail hiervoor de zorgaanbieder. U vindt de contactgegevens op de website van de zorgaanbieder.
De gemeente zet de huishoudelijke hulp voor 6 weken automatisch over op uw naam. In die 6 weken onderzoekt de gemeente of u huishoudelijke hulp kunt houden.
U mag van de zorgaanbieder verwachten dat deze zich houdt aan de gemaakte afspraken. Deze afspraken staan in de beschikking die u van de gemeente hebt gekregen.
Ook stelt u samen met uw zorgaanbieder een leveringsplan op. Dit is een overzicht van de afspraken die u met de zorgaanbieder hebt gemaakt.
Na uw indicatie neemt de zorgaanbieder contact met u op voor een kennismakingsgesprek. U bespreekt samen welke hulp u nodig hebt en wanneer u de hulp krijgt.
Als u een goede reden hebt, kunt u het tijdstip verzetten. Dit doet u samen met de zorgaanbieder.
Kunt u geen goede reden geven en weigert u het tijdstip?
Dan biedt de zorgaanbieder u ná de tweede weigering een laatste dag en tijdstip. Als u deze zonder opgaaf van goede reden ook weigert, dan neemt de zorgaanbieder geen contact meer met u op. U krijgt dan geen hulp van deze zorgaanbieder.